cuvantul liber este un cotidian local muresean care prezinta stirile de actualitate, editorialul zilnic, Cuvantul liber, mures, ziar muresean, ziar mures, stiri mures, anunturi, editorial, cotidian, cotidian local, cotidian local mures, meteo, curs valutar, horoscop, judetul mures, ziar, articol, anunt, mica publicitate, informatie, stiri locale cuvantul liber este un cotidian local muresean care prezinta siturile de actualitate, editorialul zilnic, de asemenea cuvantul liber Cuvantul liber, mures, ziar muresean, ziar mures, stiri mures, anunturi, editorial, cotidian, cotidian local, cotidian local mures, meteo, curs valutar, horoscop, judetul mures, ziar, articol, anunt, mica publicitate, informatie, stiri locale


VINERI, 8 AUGUST, 2014  •  ANUL XXVI; NR. 152 (6360)

  USD EURO
 BNR  3.3189  4.4405
Alte banci... 
 1 g aur=138,9865 lei


08.08.2014
Astazi 30°C, 20% sanse de precipitatii; Maine 28°C, 40% sanse de precipitatii

Centrul de prevedere a vremii, Sibiu


web design realizare site-uri web logo carti de vizita gazduire sitePapa Ioan Paul al II-lea si Cardinalul Alexandru Todea

- Cultural -
nr. 98 / 20 Mai, 2005

La 22 mai se implinesc 3 ani de la trecerea in eternitate a Cardinalului Alexandru Todea, nascut la 5 iunie 1912, in Teleac.

Sfantul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea si Parintele nostru Cardinal Alexandru Todea s-au intalnit de acum in vesnicie, iar speranta noastra crestina, care vede scopul vietii dincolo de moarte, ne indeamna sa avem incredere in binecuvantarea si mijlocirea lor pentru noi. Pe Sfantul Parinte am invatat sa-l iubim pentru curajul sau de a infrunta cu dragoste, umilinta si spirit de jertfa toate suferintele veacului in care ni l-a dat Dumnezeu pastor si parinte. Ne-a invatat speranta construita pe dragoste si adevar.

De Parintele Cardinal, ales si creat de acest papa, ne leaga pentru totdeauna gratitudinea pentru a fi infruntat pentru noi si in numele nostru, cu umilinta si daruire de martir, toate umilirile veacului, pastrand nepatat dreptul nostru la incredere in victoria slujirii fara compromis a adevarului, a tariei de caracter, a iubirii rabdatoare.

Intre al 264-lea urmas al Sfantului Petru, piatra pe care Hristos si-a cladit Biserica, si stanca rezistentei anticomuniste a Bisericii catolice romane, episcopul mitropolit Alexandru Todea, exista pe langa o splendida sintonie spirituala si o uimitoare asemanarea fizica, care a creat chiar confuzii simpatice, intr-un fel poate chiar providentiale.

Parintele Cardinal sosise la Vatican si cobora in tinuta sa rosie, de cardinal, dintr-o masina, cand o femeie a alergat la dumnealui, i-a sarutat mana si a intrebat pe cei care-l insoteau "é il Papa, vero?", adica "e papa, nu-i asa?", si degeaba au incercat sa o convinga de eroarea ei, ea a ramas in convingerea ca l-a vazut pe papa in incognito.

O confuzie de mai mare amploare s-a creat la celebrarea liturgica cu ocazia primei sarbatoriri a zilei bolnavilor, in 11 februarie 1992. Parintele Cardinal, impreuna cu alti cardinali concelebrase cu papa. Dupa terminarea Sfintei Liturghii, papa a ramas in apropierea altarului, printre bolnavii adusi acolo, pe cand cardinalii concelebranti se indreptau in procesiune spre iesire. La trecerea parintelui Cardinal, mai multi credinciosi au inceput sa strige "viva il papa!", "traiasca papa!", confundandu-l cu Sfantul Parinte.

Dar dincolo de aceasta asemanare fizica, sunt multe asemanari si analogii in destinul celor doi ilustri slujitori ai lui Dumnezeu. Preotia si traiectoria lor biografica, slujirea ecleziastica, le-a fost la amandoi profund marcata de totalitarismele secolului XX din Europa centrala si rasariteana. Amandoi au cunoscut clandestinitatea: Sfantul Parinte in perioada studiilor sale teologice, Parintele Cardinal in calitatea sa de conducator al Bisericii interzise. Amandoi s-au vazut confruntati cu comunismul dusman al lui Dumnezeu si al demnitatii umane, cu toate ca arhiepiscopul de Cracovia nu a pastorit in clandestinitate si nu a fost inchis pentru convingerile sale. A putut participa si la lucrarile Conciliului Vatican al II-lea, pe cand Parintele Cardinal si-a pastorit turma in conditii dintre cele mai vitrege de clandestinitate, luptand pentru supravietuirea Bisericii sale, infruntand 16 ani de puscarie si refuzandu-i-se pasaportul, negandu-i-se astfel dreptul de a participa la lucrarile Conciliului. Prima lor intalnire s-a fixat pentru o zi de sfarsit de mai a anului 1990. Dar Parintele Mitropolit Todea avea pentru aceeasi data fixata o intalnire cu tineretul unei dieceze din nordul Italiei, iar papa a acordat intaietate acelei intalniri si audienta a fost reprogramata. Providenta divina a vrut ca prima sa intalnire cu Capul Bisericii sa fie cadoul celei de-a 78-a aniversari a zilei sale de nastere, la 5 iunie 1990.

Faptul ca si papei i s-a intiparit adanc intalnirea cu Mitropolitul Bisericii greco-catolice romane, o arata remarca pe care a facut-o la o urmatoare intalnire. In cadrul unui Sinod al episcopilor, cand papa a trecut prin dreptul sau, I.P.S. Todea s-a prezentat, iar papa i-a replicat cu afectuoasa buna dispozitie: "ma chi non conosce Todea?", "dar cine nu-l cunoaste pe Todea?". Apoi in cadrul discutiilor din Sinod l-a incurajat sa vorbeasca mult peste minutele acordate, altfel riguros respectate, motivand, ca din moment ce tacuse timp de 40 de ani, avea acum tot dreptul sa spuna tot ce avea de spus.

Au urmat alte intalniri si discutii, incununate in iunie 1991 cu crearea de cardinal, si numirea concomitenta in numeroase functii din conducerea Bisericii catolice. Juramantul de cardinal, de a servi Biserica "usque efusionem saguinis", adica "pana la varsarea de sange" (de aici culoarea rosie a hainei de cardinal) urma sa-l poarte pe parintele cardinal curand din nou pe calea crucii. Organismul sau greu incercat de puscarie si privatiuni de tot felul, nu a rezistat solicitarii mult prea intense pentru varsta sa. Boala care l-a imobilizat nu l-a putut insa invinge. A initiat un alt fel marturie. Devenit icoana a suferintei, ne-a invatat pe toti care am avut ochi pentru a vedea, ca suferinta nu e un destin, ci o incercare, si ca focul suferintei oferite in dragoste arde toate slabiciunile umane, si ca samanta dragostei ingropata in suferinta aduce roade dintre cele mai abundente. Slabiciunea bolii, departe de a-l invinge, ni l-a redat si mai stralucitor in maretia spiritualitatii sale.

Este aceeasi lectie pe care ne-a impregnat-o, mult mai evident datorita mediatizarii, in ultimii ani si Sfantul Parinte. Cei care cunosc viata ascunsa a anilor de suferinta a Parintelui Cardinal, cunosc asiduitatea si concentrarea cu care a vegheat din patul de suferinta asupra activitatii Sfantului Parinte, urmarind prin postul de televiziune Telepace, zilnic, intreaga sa activitate, oferind din suferintele sale pentru sustinerea Capului Bisericii.

Dumnezeu le-a mai daruit o ultima intalnire pe pamant, cu ocazia vizitei Sfantului Parinte in tara noastra, in 1999. Ne- putandu-se realiza dorinta Sfantului Parinte de a-l vizita la altarul suferintei sale in casuta din Reghin, s-a ingrijit sa i se poata cumpara un mijloc de transport potrivit spre a-l putea deplasa la Bucuresti.

S-au revazut cu emotie in capela baptisteriu a Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti, unde cu aproape 48 de ani in urma Parintele Todea a fost consacrat episcop. S-au mai imbratisat de doua ori in ziua aceea, in catedrala si la nuntiatura apostolica, doua icoane ale suferintei din dragoste pentru Hristos.

"Bunul Pastor isi da viata pentru oile sale." Aceasta invatatura a Maestrului divin l-a purtat pe Sfantul Parinte Ioan Paul a II-lea prin toate continentele. Si nu a fost un mars triumfal al unui papa cuceritor, ci intotdeauna pelerinaj in dragoste si daruire al bunului pastor in cautarea oilor sale, strangand in imbratisarea pelerinajelor sale, de multe ori platite cu multa suferinta, lumea intreaga la pieptul sau patern.

"Bucuros voi cheltui totul si ma voi cheltui si pe mine pentru sufletele voastre" a fost deviza Parintelui Cardinal in spiritul careia ne-a daruit viata sa dupa modelul Sfantului Pavel, daruindu-ne spiritul libertatii in adevar, infruntand suferintele nedreptatilor, ale inchisorii, ale calomniilor, ale prigoanei, ale batjocurii si bolii pentru noi, restituindu-ne si lasandu-ne mostenire demnitatea noastra de fii ai lui Dumnezeu pe aceste meleaguri, mai stralucitoare si mai pura ca oricand, purificata prin curajul martiriului.

Cu o saptamana inainte de trecerea sa la vesnicie in 22 mai 2002, Parintele Cardinal a primit ultimul mesaj din partea Sfantului Parinte: "Multumesc Venerat Frate, pentru acest stralucit exemplu de iubire pentru Domnul, care v-a determinat sa rezistati la toate incercarile, facand din dumneavoastra un punct de referinta stimulant pentru noile generatii. Si eu ma numar printre aceia care se recunosc datori fata de asemenea luminoasa marturie si pentru aceasta simt nevoia sa fiu in apropierea dumneavoastra in fiecare zi".

Iata doua icoane ale urmarii autentice a lui Hristos, doua exemple de autentica daruire crestina. "Dragoste mai mare nimeni nu are, decat acela care-si da viata pentru prietenii sai". Unul ne apartine, pentru ca apartine lumii intregi, celalalt ne apartine in mod special, pentru ca a trait intre noi, romani, in general si mureseni, in special, si jertfa sa a adus-o anume din dragostea pe care ne-o purta.

EMILIA PETARLACEAN,
Targu-Mures
Ziarul nu apare in
zilele de luni.


 Targu Mures
 ARTA:
Tatal Fantoma, sambata, 19 mai, ora 20,00


 Sala Mare:
18:00
06.06.2014
- sectia romana -
"Contra Iubirii” de Esteve Soler, in regia lui Radu Alexandru Nica; la Sala "Parking” (intrarea dinspre Sala Mica)


 Filarmonica de Stat
20 martie ora 19
Concert Alexandru Tomescu
Cunoscutul violonist Alexandru Tomescu a revenit ieri, 20 martie, ora 19, pe scena Palatului Culturii din Targu-Mures, cu un concert de exceptie, in care a interpretat o pagina deosebita a literaturii pentru vioara, Concertul in la minor de A. Dvorak. Evenimentul muzical l-a avut la pupitrul dirijoral pe Horia Andreescu, maestrul aducand in atentie, impreuna cu Filarmonica de Stat Targu-Mures, creatia simfonica a compozitorului muresean Csiky Boldizsár, cu lucrarea "Concertatio”. In partea a doua a concertului au rasunat acordurile Simfoniei nr.5 in do minor de Ludwig van Beethoven. Biroul de presa al Consiliului Judetean Mures

rca ieftin

bebe strumf