cuvantul liber este un cotidian local muresean care prezinta stirile de actualitate, editorialul zilnic, Cuvantul liber, mures, ziar muresean, ziar mures, stiri mures, anunturi, editorial, cotidian, cotidian local, cotidian local mures, meteo, curs valutar, horoscop, judetul mures, ziar, articol, anunt, mica publicitate, informatie, stiri locale cuvantul liber este un cotidian local muresean care prezinta siturile de actualitate, editorialul zilnic, de asemenea cuvantul liber Cuvantul liber, mures, ziar muresean, ziar mures, stiri mures, anunturi, editorial, cotidian, cotidian local, cotidian local mures, meteo, curs valutar, horoscop, judetul mures, ziar, articol, anunt, mica publicitate, informatie, stiri locale


VINERI, 8 AUGUST, 2014  •  ANUL XXVI; NR. 152 (6360)

  USD EURO
 BNR  3.3189  4.4405
Alte banci... 
 1 g aur=138,9865 lei


08.08.2014
Astazi 30°C, 20% sanse de precipitatii; Maine 28°C, 40% sanse de precipitatii

Centrul de prevedere a vremii, Sibiu


web design realizare site-uri web logo carti de vizita gazduire siteCenaclul N.D Cocea _ Anotimpuri, la ceas aniversar.
Lansare de carte


- Cultural -
nr. 428 / 27 Noiembrie, 2009

Biblioteca Municipala "Zaharia Boiu" din Sighisoara, al carei director este domnul Lucia Taralunga, a gazduit, sambata trecuta, aniversarea a 30 de ani de la infiintarea cenaclului "N.D. Cocea _ Anotimpuri." Au participat un numar mare de cenaclisti si un public numeros, printre care poeta Ana Munteanu Draghici, presedinta cenaclului, poetele Adriana Dondu,si Gabriela Costescu, Nicolae Tescula, directorul muzeului local, muzeograful Adriana Antihii, Octavian Maier, locuitor al satului Jacul Romanesc, traitor in SUA, profesoara Dima Badau, Daniela Ciucan, director al Gimnaziului de Stat "Aurel Mosora", domnul profesor Maier. Au onorat, prin prezenta lor, poetul si redactorul-sef al "Cuvantului liber", presedintele Despartamantului Central Judetean Mures al ASTREI, Lazar Ladariu, poeta Mariana Cristescu, poetul Nicolae Baciut.

Cu acest prilej a fost lansat volumul "Secunda vesniciei" al carui autor este Gheorghe Munteanu. Despre cartea scrisa, autorul si-a motivat aparitia editoriala punand-o in sfera memorialistica, aducand viata satului Nades, ca un reviriment al cunoasterii perenitatii vietii la tara. Descriind atat de emotiv si frumos, la inceput satul vazut prin ochi de copil, "jaruirea cuptorului" pentru cozonacii, painea si lichiile facute pe vatra incinsa, vinul baut din curcubata in pivni?ele sasesti, burdusite de butoaie ale caror licoare era intregita de pita, ceapa si slana taiata cu brisca, mancata cu pofta la cepul butoaielor,i mositul scroafei in cotetul de porci, cu umorul socrului pus pe sotii. Autorul volumului spune, undeva intr-o fraza din cuprinsul cartii " ca nu si-a dorit sa treaca prin viata ca gasca prin apa". A scris cu patos si drag, despre oamenii care au sfintit locul, lasand vie trecerea lor prin lume. Descriind muncile campului, prin aparitia primului atelaj agricol motorizat, cat si sasestile mori de macinat graunte ale acelor timpuri, incepand cu muncile treieratului, imblacitul pe arie, participand la topitul si scosul canepii din Tarnava, la depanusatul porumbului, unde in serile de claca gazda ii indopa cu vin, malai cald si pancove proaspete. Mult asteptatele sarbatori de Sfant Craciun aduceau in fiecare casa atata liniste si bucurie, de se lumina tot satul. Sunt descrisi cei plecati sa se angajeze "la America" sau in Bucuresti, la "stapan",pentru a putea sa agoniseasca un "cheag" cu care sa-si dureze o gospodarie pentru familiile lor, pentru copiii ce vor veni si vor trece si ei prin aceasta lume, lasand in urma noi si noi vlastare", asemuind generatiile de gospodari ai satelor "cercurilor din trunchiul falnicilor stejari".

La evenimentul lansarii volumului "Secunda vesniciei"au participat poetii Lazar Ladariu, Mariana Cristescu si Nicolae Baciut, ocazie cu care si-au prezentat ultimele volume de poezie. Poeta Mariana Cristescu a avut cuvinte de lauda si elogii la adresa autorului cartii prezentate in premiera, in cadrul cenaclului sighisorean, spunand, facand aluzie la obarsia autorului sarbatorit, ca fiecare regatean are credinta ca la originea fiecarei familii, unul dintre strabunici este ardelean. Si ca nu ne aducem aminte de marile valori prezente, doar atunci cand ele dispar. Vorbind de dezunirea neamului romanesc, aducandu-ne aminte "doar in preajma dezastrelor sau incercati de cataclisme teribile, doar atunci ne ramane ceva care ne impinge la solidaritate. Am uitat sa ne iubim valorile si credem ca este o chestiune de credinta, ca prima porunca din biblie "iubeste-ti aproapele," sa o recunoastem ca una dintre cele mai mari virtuti ce ar trebui sa ne calauzeasca pasii prin viata". Poetul Lazar Ladariu a completat discutia considerand ca "atata timp cat valorile sunt printre noi, sa ne pretuim oamenii. Se bucura intalnind oameni care nu s-au indepartat de locul obarsiilor, de radacini, s-au intors sau au ramas acolo, iar unul dintre acestia, care isi sfinteste obarsia, este Gheorghe Munteanu. "Daca ne taiem radacinile degeaba traim in prezent? Cine n-are trecut, nu poate avea prezent si nu poate sa aiba viitor". Domnul Ladariuspunea ca scriitorii mureseni ca "au iesit din mantaua lui Romulus Guga", aproape uitat si el. Venind la sfarsit cu o urare luata dintr-un basm romanesc dorea cenaclului din Sighisoara, "N.D. Cocea _ Anotimpuri", "tinerete fara batranetesi viata fara moarte!"

Potrivit poetului Nicolae Baciut, rationamentul dedus judecatii pare destul de pertinent, in conditiile in care nu mai exista cenacluri. "Pana si acest cenaclu din Sighisoara este o fictiune, sau oricum nu este ceea ce ar trebui sa fie _ spunea domnia sa. Un cenaclu nu se raporteaza la o institutie, ci la niste oameni care au sau n-au placerea de a fi impreuna, de a discuta cu sinceritate despre ceea ce ei fac in teritoriile literare". Dupa poetul Nicolae Baciut, mai nou cartile aparute "nici macar acestea nu se mai trec printr-o vama critica, sa ne verificam, sa testam daca ceea ce s-a scris prezinta exigenta sau e doar un exercitiu in cautarile noastre literare. Uneori trebuie sa ne numaram cei care am plecat pe acest drum al creatiei literare, sa ne legitimam prin chiar cartile scrise". Si doar atunci, mai spunea poetul Baciut, fara lipsa de modestie, ne puteam asuma conditia de "zamislitori de cuvant scris", ca o marturie a trecerii noastre prin lume. Ca argument ne sunt aduse versurile scrise de curand in "Cartea de Onoare a bibliotecii" "Targu-Mures", cu prilejul vizitei facute la Chisinau, scriind ca un exercitiu de memorie si in acelasi timp crez al fiecarui impatimit iubitor de carte: "Sarut mana, sarut dreapta/ Care mai deschide cartea/ Sarut mainile amandoua /Care au pe unghii roua/ De pe filele de carte / Care au trecut prin moarte/ Sarut stanga, sarut dreapta/ Care tin drept cruce CARTEA". Gandindu-se ce frumos ar fi daca membri cenaclului sighisorean, ar incerca sa-si recupereze, nu doar propriile creatii literare, ci si biografiile acelora care au trecut, lasand in urma lor atatea franturi de poveste ale unor timpuri trecute, dand exemplu biblioteca "Petru Maior" din Reghin, care, pana in prezent, a editat noua volume, unde sunt adunate texte despre personalitatile care au marcat devenirea Reghinului in istorie. Acelasi lucru se cere sa fie facut si la Sighisoara, stiind cat de bogata in personalitati literare luate ca reper, in a imbogati prin evidentierea valorilor locale, paleta istorica a unui oras ce isi respecta inaintasii.

Intalnirea de la Sighisoara a fost condimentata, in mod fericit, de un recital din creatiile membrilor cenaclului Cantautorului Ovidiu Bucsa , vocea de dor a atator seri neuitate, a incantat auditoriul cu versurile si cantecele pigmentate de botul de gingasie al fetitei Iulia Maria, la cei patru anisori pe care ii are, ca "fata tatii", cum cu mandrie parinteasca o dezmiarda si o duce la orice eveniment.

Vasile V. Luca
Ziarul nu apare in
zilele de luni.


 Targu Mures
 ARTA:
Tatal Fantoma, sambata, 19 mai, ora 20,00


 Sala Mare:
18:00
06.06.2014
- sectia romana -
"Contra Iubirii” de Esteve Soler, in regia lui Radu Alexandru Nica; la Sala "Parking” (intrarea dinspre Sala Mica)


 Filarmonica de Stat
20 martie ora 19
Concert Alexandru Tomescu
Cunoscutul violonist Alexandru Tomescu a revenit ieri, 20 martie, ora 19, pe scena Palatului Culturii din Targu-Mures, cu un concert de exceptie, in care a interpretat o pagina deosebita a literaturii pentru vioara, Concertul in la minor de A. Dvorak. Evenimentul muzical l-a avut la pupitrul dirijoral pe Horia Andreescu, maestrul aducand in atentie, impreuna cu Filarmonica de Stat Targu-Mures, creatia simfonica a compozitorului muresean Csiky Boldizsár, cu lucrarea "Concertatio”. In partea a doua a concertului au rasunat acordurile Simfoniei nr.5 in do minor de Ludwig van Beethoven. Biroul de presa al Consiliului Judetean Mures

rca ieftin

bebe strumf