cuvantul liber este un cotidian local muresean care prezinta stirile de actualitate, editorialul zilnic, Cuvantul liber, mures, ziar muresean, ziar mures, stiri mures, anunturi, editorial, cotidian, cotidian local, cotidian local mures, meteo, curs valutar, horoscop, judetul mures, ziar, articol, anunt, mica publicitate, informatie, stiri locale cuvantul liber este un cotidian local muresean care prezinta siturile de actualitate, editorialul zilnic, de asemenea cuvantul liber Cuvantul liber, mures, ziar muresean, ziar mures, stiri mures, anunturi, editorial, cotidian, cotidian local, cotidian local mures, meteo, curs valutar, horoscop, judetul mures, ziar, articol, anunt, mica publicitate, informatie, stiri locale


VINERI, 8 AUGUST, 2014  •  ANUL XXVI; NR. 152 (6360)

  USD EURO
 BNR  3.3189  4.4405
Alte banci... 
 1 g aur=138,9865 lei


08.08.2014
Astazi 30°C, 20% sanse de precipitatii; Maine 28°C, 40% sanse de precipitatii

Centrul de prevedere a vremii, Sibiu


web design realizare site-uri web logo carti de vizita gazduire siteTrek P 334 SE salveaza porumbul!


- Economic -
nr. 525 / 14 Aprilie, 2010

Cea mai cultivata planta, in zona, din pacate, este porumbul. Spunem din pacate, pentru ca este planta care se seamana ultima si se amplaseaza pe terenurile arabile care au ramas disponibile, care sunt in cea mai mare suprafata. In judetul Mures estimam ca se vor cultiva peste 70.000 ha. Aceasta, ca urmare a faptului ca in toamna s-a semanat putin grau si orz. Consecinta a pretului redus de desfacere, a lipsei de utilaje suficiente pentru eliberarea terenului, pregatirea patului germinativ, si numai, in ultima instanta timpului nefavorabil.

Porumbul prin baza lui genetica si tehnica de cultura este planta cu cele mai reduse posibilitati de a concura buruienile. Cresterea lenta, in primele 4-6 saptamani de vegetatie, densitatea redusa (4-6 plante la m2) creeaza conditii foarte bune de rasarire si crestere a buruienilor. Formarea lenta a sistemului radicular propriu (in primele 3-4 saptamani, porumbul vegeteaza pe radacinile embrionare) face ca partea aeriana, tulpina si primele 3-4 frunze, sa creasca incet, fara a putea concura buruienile. In schimb buruienile, cel mai mare si periculos dusman al porumbului, prin diversitatea de specii (8-10 specii cu frunza ingusta - monocotiledonate, si 30-35 specii cu frunza lata, dicotiledonate), vivacitatea lor, rezerva foarte mare de seminte de buruieni din sol, de ordinul zecilor de milioane la hectar, prin conditiile pedoclimatice - umiditate si caldura suficienta in sol -, vor rasari exploziv, vor creste rapid. Porumbul, neprotejat, la 2-3 frunze nu se va vedea din covorul de buruieni, va fi stresat, debilitat, stanjenit in crestere. Buruienile ii vor lua apa, hrana, lumina, aerul. Productia va fi foarte mult diminuata, sau compromisa in totalitate.

Cercetarea a demonstrat ca buruienile rasarite la doua zile dupa rasarirea porumbului au cauzat pierderi de recolta de 81 %.

De aceea, pentru o cultura de porumb reusita, economica, trebuie ca plantele sa rasara in teren liber de buruieni. Consideram ca acesta este factorul tehnologic, hotarator, de cea mai mare importanta, in cultura porumbului.

Apararea porumbului contra buruienilor se poate realiza prin prasile manuale si mecanice. Fapt greu de realizat, azi, datorita lipsei fortei de munca manuale, costului ridicat al acesteia si al celei mecanice, care fac cultura porumbului nerentabila.

Cel mai usor si sigur, buruienile din porumb se distrug pe cale chimica, cu erbicide.

Asa dupa cum se stie, combaterea buruienilor din cultura porumbului se realizeaza prin aplicarea de erbicide inainte de semanat sau imediat dupa semanat, inainte de rasarirea porumbului si prin erbicidari pe vegetatie.

Erbicidele care se aplica inainte de rasarirea porumbului, preemergent, distrug buruienile care rasar din seminte si numai in mica parte cele ce cresc din rizomi, stoloni sau radacini. Buruienile care rasar din seminte sunt cele mai periculoase pentru porumb, in primele faze de vegetatie. Pentru distrugerea lor, s-au creat mult erbicide. Erbicidul care a revolutionat cultura porumbului, tehnologia lui de cultura, a fost Atrazinul, erbicid selectiv fata de porumb, care distruge tot spectrul de buruieni din cultura. Datorita persistentei ridicate in sol, poluarii mediului si altor cauze, de doi ani s-a scos din uz, nu se mai fabrica. In fata acestei situatii, unele companii, printre care si Makhteshim Agan, au fabricat, cercetat si omologat alta sub

stanta erbicida din aceeasi grupa a triazolilor, numita Terbutilazin, care combate, cu precadere, buruienile cu frunza lata, inhibandu-le fotosinteza, dupa rasarire.

Pentru a se distruge si buruienile cu frunza ingusta, granineele, terbutilazinului i s-a adaugat Pendimethalin, substanta activa a vechiului erbicid Stomp. Produsul ce contine aceste doua substante se numeste TREK P 334 SE.

TREK P 334 SE se poate aplica preemergent, inainte sau imediat dupa semanat, cand se da 3,5 l/ha. Pentru ca efectul sa fie mai puternic, compact, e bine sa se combine cu Acetogan 900EC; Acenit A88 EC-l,5 l/ha. Se poate aplica si postemergent, timpuriu, cand se da tot 3,5 l/ha, care se combina cu un graminicid, in cazul infestarii puternice cu graminee, de tipul Leopard 5EC2 l/ha sau cu SDMA (2-4D) l/ha la infestare cu buruieni dicotiledonate perene (palamida, susai, rug, boz etc.). Reteta pe care nu o recomandam.

Astfel, noul erbicid TREK P 334 SE ne salveaza porumbul de concurenta zecilor de specii, a sutelor si miilor de exemplare, la metru patrat, de buruieni, care rasar inainte, deodata si dupa rasarirea porumbului, daca solul nu a fost tratat.

Buruienile perene ca pirul, costreiul, palamida, susaiul, bozul, rugul etc., pe care nu le combat erbicidele peliculare ce se aplica in preemergenta, le putem combate usor cu erbicide care se aplica pe vegetatie, pana cand porumbul are 6 frunze, ca: Titus 25DF - 50 gr/ha; Nicogan 40 SC sau Nova Power 1-1,5 l/ha, combinate cu un produs pe baza de fluroxipir, ca Tomigan 250EC 0,5-0,8 l/ha, in cazul infestarii cu volbuna.

Solutii de combatere a buruienilor din cultura porumbului sunt multiple si variate. Important este sa aplicam varianta cea mai potrivita biologic si economic.

Unele companii sustin si promoveaza combaterea buruienilor din porumb numai pe vegetatie, la vedere, cand vedem ce buruieni avem in tarla si ce erbicid sa aplicam.

Concept foarte bun si necesar intr-o agricultura stiintific, rational aplicata, cu asolamente bine gandite, care fac ca parcelele sa fie cu un bagaj de seminte de buruieni sarac, fara buruieni perene. Aceasta situatie, la noi, o intalnim sporadic, sub 10% din suprafetele cultivate, care si ele se infesteaza, cu buruieni, din solele invecinate, din terenurile parasite. De aceea, in modul de practicare a agriculturii, in zona, si nu numai, combaterea buruienilor din porumb prin erbicidare preemergenta este o necesitate obligatorie, obiectiva, iar TREK 334 SE este o solutie sigura si ieftina. Altfel, firavele plante de porumb vor suferi mult, se vor debilita, vor da productii scazute, chiar daca buruienile se vor distruge, dupa rasarire, cum am aratat la inceput.

Adica "tratamentul a reusit, dar pacientul s-a slutit".

MIHAI TOMSA
Ziarul nu apare in
zilele de luni.


 Targu Mures
 ARTA:
Tatal Fantoma, sambata, 19 mai, ora 20,00


 Sala Mare:
18:00
06.06.2014
- sectia romana -
"Contra Iubirii” de Esteve Soler, in regia lui Radu Alexandru Nica; la Sala "Parking” (intrarea dinspre Sala Mica)


 Filarmonica de Stat
20 martie ora 19
Concert Alexandru Tomescu
Cunoscutul violonist Alexandru Tomescu a revenit ieri, 20 martie, ora 19, pe scena Palatului Culturii din Targu-Mures, cu un concert de exceptie, in care a interpretat o pagina deosebita a literaturii pentru vioara, Concertul in la minor de A. Dvorak. Evenimentul muzical l-a avut la pupitrul dirijoral pe Horia Andreescu, maestrul aducand in atentie, impreuna cu Filarmonica de Stat Targu-Mures, creatia simfonica a compozitorului muresean Csiky Boldizsár, cu lucrarea "Concertatio”. In partea a doua a concertului au rasunat acordurile Simfoniei nr.5 in do minor de Ludwig van Beethoven. Biroul de presa al Consiliului Judetean Mures

rca ieftin

bebe strumf