"Teroare in Ardeal":
Cat costa viata unui roman (V)


Categorie: Istoric
|
15-10-2009
Nr: 399
|
Autor: CONSTANTIN MUSTATA
|
1907

� Cluj. Alta sentinta pentru jurnalistul Vasile Moldovan: 18 luni de temnita si amenda de 1.500 coroane. Motivul? Articolele publicate in revista "Orizontul".

� Beius. Ministerul de Interne refuza sa aprobe statutul Reuniunii Romane de Cantari din Beius. Motivul: vizita facuta la Bucuresti, la Expozitia din vara anului 1906.

� Arad. Condamnari in serie pentru agitatii "antipatriotice". Ioan Cure, Aurel Cure, Teodor Cucos, Teodor Vasile, Teodor Tutu (cate trei luni), Mihai Iordan, Iosif Capruceanu, Vasile Tigan si Gheorghe Florea _ cate patru luni de puscarie (12 februarie).

� Caransebes. Protopopul Andrei Ghidiu, dr. Petru Barbu - profesor, dr. Mihai Brediceanu - avocat, Emilia Brodotschi, Aurel Sarbu si Mihai Sabaila sunt amendati si condamnati fie pentru delictul de tricolor-panglica, fie pentru ca au spus ca "Romanul cu roman trebuie sa tie". Din nou, "agitatie impotriva poporului ungar!"...

� Timisoara. "Agitatie" si aici. Preotul Gheorghe Magheru, opt luni inchisoare, iar patru tarani, cate trei luni...

� Berechiu (Arad). Pentru ca protesta impotriva solgabiraului Marikovits, care batjocorea scoala romaneasca din sat, primarul Petru Pusta a fost strapuns cu baionetele de catre cei patru jandarmi unguri. Rezultatul "anchetei": primarul Petru Pusta i-a atacat pe cei patru jandarmi, iar ei au trebuit sa se apere!

� Tinca (Bihor). Alegeri. Jandarmii il impusca pe George Marcas, care ramane mort. Alegatori romani, arestati pentru "nesupunere in fata autoritatilor". Stranii judecati!

� Cluj. Voicu Nitescu e condamnat la opt zile de inchisoare si 40 de coroane amenda pentru articolul Constitutia engleza si constitutia ungara, publicat in "Orizontul" (Cluj, 20 mai).

� Budapesta. Octavian C. Tazlauanul e condamnat la 15 zile de temnita pentru "agitatia" facuta intr-un articol despre insemnatatea lui Al. Papiu Ilarian in cultura romaneasca.

� Beius. "Diletantii" romani, care au jucat o piesa de teatru la Beius, sunt "osanditi" in total la 480 de coroane, pentru... "agitatie"!

� Orastie. Anuta Vlad, sotia dr. Aurel Vlad, i-a indemnat pe copiii romani dintr-o scoala romana sa vorbeasca si sa citeasca in limba lor natala. A fost condamnata la o luna de temnita si la o amenda de 200 coroane.

� Cluj. La o luna dupa ce a fost condamnat la opt zile de inchisoare, Voicu Nitescu a fost din nou condamnat, pentru un articol publicat in "Tribuna" (Arad): trei luni temnita si o amenda de 200 coroane.

� Ardeal. Tricolorul romanesc, "inamic" public. Doi copii din Faget (Caras-Severin), participanti la un maial, cu tricolor la palarii, sunt batuti si apoi arestati. La Brad, se bate toba toata ziua sa se aduca la cunostinta faptul ca purtarea tricolorului romanesc va fi aspru pedepsita. O femeie din comuna Vaca, purtand tricolorul romanesc in par, a fost pedepsita cu 10 coroane. La Petrunan (Timis), jandarmii au sfartecat haina tinerei Sofia Cercel, pentru ca in cusatura ei erau cele trei culori romanesti. Alte victime: Octavian Micu si Viorica Gera.

� Beius. La Beius, la alegerea ca deputat in Parlamentul de la Budapesta a parintelui Vasile Lucaciu, taranul Ioan Dragoi e strapuns cu baioneta si, plin de sange, e purtat, spre a-i inspaimanta pe romani, prin toate satele din jur (22 august).

� Panade (Blaj). Macel ingrozitor. Batalionul de secui, impreuna cu ofiteri si soldati unguri isi bat joc de romanii din Panade si-i provoaca, pentru a avea motive de represalii. Pentru a stinge umilirile, dascalul Ioan Borcea se plange unor soldati. Navaleste

asupra lui capitanul ungur Jakab si-l izbeste cu sabia in cap. Cade. Il raneste apoi pe insotitorul sau Leon Tipariu, nepot al lui Timotei Cipariu. Apoi, soldatilor li se ordona sa puna mana pe arme si sa-i zdrobeasca pe valahi. Scene de groaza! Taranul Ioan Borcea Sorica e dat jos din caruta (venea de la camp!) si spintecat cu baioneta. Cade mort. Doua femei, spintecate si ele, sunt in agonie, cad jos, cu intestinele iesite din pantece. Autoritatile romane, in frunte cu secretarul Primariei, Grigore Simion, cer incetarea macelului. Intervine locotenent-colonelul si, pentru un moment, trece pericolul. Un bilant care inspaimanta. Alte victime: vaduva lui Dumitru Campeanu (cinci copii), Ion Brasoveanu si mama sa (femeie cu inca trei copii), Maria Tipariu, Maria lui Z. Ciugudeanu (patru copii). Usor raniti: Anton Irimie, Leon Tipariu al lui Iacob, Ana Boldis, Maria Dicoiu, Irimie Loghin, Vasile Boariu, Petru Brad, Niculae Brad, Teodor Tipariu si nevasta sa, Ana Tipariu, vaduva lui Niculae Barbat, Pavel Lupeanu, Valer Borcea, Vasile Sarlea, Ioan Campeanu al lui Augustin, Traian Lunceanu, Gheorghe Ciugudeanu, Alex Posa (primar), Dionid Aldea si inca vreo zece oameni din Panade. Rezultatul anchetei care a urmat? Cel stiut: romanii din Panade i-au atacat pe soldatii secui si unguri din batalionul inarmat cu pusti "Mannlicher", mitraliere si baionete. Intre cei 40 de raniti sunt si zece femei. Niciun soldat n-a fost nici macar zgariat.

� Sibiu. O noua osanda si pentru Teodor V. Pacatianu, redactor la "Telegraful roman". Agitatie... antipatriotica prin presa: zece luni de temnita si 700 coroane, amenda.

� Caransebes. Au cantat "Desteapta-te, romane!" si au preamarit Romania. Pentru asta, Ion Alionte, Petre Hertila, Dumitru Dona, Gheorghe Bana si Dumitru Baba, toti din Caransebes, au facut cate 20 de zile de temnita si au platit cate 20 de coroane amenda. S-a-ntamplat la sarbatorirea protopopului Aurel Ghidau.

� Pelica Romana (Arad). La hora romanilor, un jandarm ungur a cerut sa joace si el si sa se cante ungureste. Flacaii au zis "da", dar o data. Numai ca ungurul a declansat scandalul. A scos sabia... Ii taie mana lui Iancu Siclovan, altuia ii provoaca o rana mortala, la grumaz. Vin si alti soldati cu baionetele pe pusca. Inca 11 romani raniti. Lui Ioan Trif ii sparg grav capul.

� Cristian (Brasov). Un husar beat... Rad de el feciorii din Cristian. Da alarma la cazarma si vin mai multi husari sa-l razbune. Navalesc peste "valahi", ranind grav pe 25. Valahul nu are voie sa rada de un soldat ungur!

� Budapesta. Vasile Macrea, redactor responsabil la "Lupta" din Budapesta, e condamnat la opt luni de temnita si 800 de coroane amenda "pentru agitatie antipatriotica prin presa".

� Oradea. Dr. Demetriu Lascu e condamnat la sase luni de temnita si 600 coroane amenda: a publicat in "Tribuna" (Arad) o dare de seama despre miseliile administratiei din Bihor.

� Sibiu. Profesorul Ioan Lupas de la Facultatea de Teologie din Sibiu, viitorul membru al Academiei Romane, e condamnat la doua luni temnita si 200 coroane amenda, pentru un articol "antipatriotic" publicat in ziarul "Tara Noastra" din Sibiu.

� Budapesta. Lucian Bolcas, redactor la "Lupta" din Budapesta, e condamnat la 14 zile de temnita si amendat cu 50 de coroane. El a scris despre faptele "patriotice" ale solgabiraului Korkan din Iam (Caras-Severin). E osandit si redactorul responsabil Vasile Macrea, de la "Lupta": sase luni temnita si 1.200 coroane amenda.


Cartea "Teroare in Ardeal" (volumele I si II) se afla in librariile "Hyperion" (Piata Teatrului), "Luceafarul" (str. Infratirii), "Junimea" (str. Nicolae Iorga), "Ion Creanga" (Bulevardul "22 Decembrie 1989"), din Targu-Mures, si "Junimea" (str. Scolii) din Reghin.Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval