DURERILE DE SPATE

Distribuie pe:

La nivel mondial, durerile de spate reprezintă principala cauză a dizabilității fizice și unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la doctor sau lipsesc de la locul de muncă. Majoritatea oamenilor au dureri de spate cel puțin o dată în viață. Din fericire, se pot lua măsuri pentru prevenirea sau ameliorarea acestora. Dacă aceste măsuri nu dau roade, tratamentul simplu la domiciliu și o mecanică adecvată a corpului vă vor vindeca spatele în câteva săptămâni, menținându-l în bună stare de funcționare pe termen lung. Rareori se impune intervenția chirurgicală.

Semne și simptome: dureri musculare; junghiuri în spate; dureri ce radiază în picior; flexibilitate limitată sau mișcări limitate ale spatelui. În general, durerile se ameliorează treptat, cu tratament la domiciliu, de obicei, în două săptămâni. Uneori, însă, ele pot semnala o problemă medicală gravă. Adresați-vă medicului dacă durerile de spate: cauzează probleme legate de intestine sau de vezica urinară; sunt însoțite de febră; survin după o cădere, o lovitură la spate sau alte traumatisme; sunt intense și nu se ameliorează la repaus; se “împrăștie” în unul sau în ambele picioare, mai ales sub nivelul genunchilor; sunt însoțite de o pierdere inexplicabilă în greutate; provoacă slăbiciune, amorțeală sau furnicături la unul sau la ambele picioare; dacă începeți să aveți dureri pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sau dacă aveți antecedente de cancer, osteoporoză, consum de steroizi sau abuz de droguri sau alcool.

Cauze - tensiuni ale mușchilor sau ligamentelor: ridicarea repetată de greutăți sau o mișcare bruscă pot duce la întinderea mușchilor și a ligamentelor coloanei vertebrale; (dacă aveți o condiție fizică precară, presiunea constantă asupra spatelui poate provoca spasme musculare foarte dureroase); discuri intervertebrale inflamate sau fracturate; osteoartrita - poate afecta partea inferioară a spatelui; deviații ale coloanei vertebrale. Dureri de spate pot apărea în cazul în care coloana vertebrală se curbează anormal: scolioza - o afecțiune în care coloana vertebrală se curbează lateral - poate duce la dureri de spate, dar, în general, numai dacă boala este severă; osteoporoza - vertebrele pot dezvolta fracturi de compresie (se rup) dacă oasele devin poroase și fragile.

Factori de risc - Oricine poate avea dureri de spate, inclusiv copiii și adolescenții. Cercetările nu au stabilit încă ce anume contribuie la apariția acestor dureri. Oricum, factorii descriși mai jos măresc riscul de apariție: vârsta - durerile de spate sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, putând debuta la 30 sau la 40 de ani; lipsa de exerciții fizice; creșterea excesivă în greutate (obezitatea); unele tipuri de artrită și de cancer; ridicarea de greutăți într-o poziție necorespunzătoare; starea psihică. Persoanele predispuse la depresie și anxietate par să aibă un risc mai mare de a dezvolta dureri de spate.

Atenție la țigară! Fumatul împiedică organismul să furnizeze discurilor intervertebrale suficiente elemente nutritive.

Profilaxie - Pentru a vă menține spatele sănătos și puternic: faceți exerciții fizice - plimbarea și înotul sunt alegeri bune; mențineți-vă greutatea normală - excesul ponderal afectează mușchii spatelui; stați corect în picioare: dacă trebuie să stați mult timp în picioare, puneți un picior, apoi celălalt, pe un mic postament, pentru a prelua o parte din greutate din partea inferioară a spatelui; stați corect pe scaun - alegeți un scaun cu un suport corespunzător pentru partea inferioară a spatelui, cu cotiere și cu bază pivotantă, așezați o pernă sau un prosop răsucit în zona lombară (la șale), pentru a menține curbura normală a coloanei vertebrale; schimbați frecvent poziția, cel puțin la fiecare jumătate de oră. Procedați corect când aveți de ridicat greutăți: țineți spatele drept - fără răsucire - și îndoiți numai genunchii.

Țineți greutatea aproape de corp. (sursa - mayoclinic.org)

Lasă un comentariu