Ala, bala, portocala… cu pesticid!

Distribuie pe:

Târgumureșenii ezită să mai achiziționeze portocale, lămâi și clementine din piețe, după ce în coaja unor fructe exotice a fost descoperit pesticidul Imazalil, în cantități ce depășesc limita admisă, notează radiomures.ro. Inspectorii pentru protecția consumatorului au pornit o serie de verificări, iar în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar este retras de pe piață și distrus, potrivit normelor în vigoare.

Medicii recomandă ca fructele să fie spălate foarte bine cu apă, iar coaja să fie frecată cu un burete pentru îndepărtarea pesticidului toxic, mai precizează sursa citată.

Specialiștii atrag atenția că substanța Imazalil, folosită pentru conservarea unor fructe și legume, este destinată combaterii bolilor la plante, iar utilizarea ei în agricultură este interzisă în legislația UE. Substanța este cancerigenă și atacă ficatul și rinichii. „Fructele și legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit, și nici o culoare aparte. Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor și legumelor stropite", a precizat Paul Anghel, directorul general al ANPC, citat de dcnews.

Zilele trecute, în urma unui control extins la produsele de post, la un hypermarket din București, au fost depistate 108 kilograme de citrice conservate cu acest pesticid. Întreaga cantitate a fost scoasă de la vânzare, pentru efectuarea de analize de către Autoritatea Națională Sanitară veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Este vorba de pomelo - fructe aduse din China, și grapefruit adus din Turcia, a mai spus Paul Anghel. 

Lasă un comentariu