TRIMITERI ÎN JUDECATĂ DE SERVICIUL DNA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță că, în luna noiembrie 2017, Serviciul Teritorial Târgu-Mureș a dispus sesizarea instanței de judecată cu privire la doi inculpați, respectiv Fancsali Kalman, fost vicepreședinte al unei asociații non-profit, și Dăneșan Ioan Dorin, fost primar al municipiului Sighișoara.

Fancsali Kalman - acord de recunoaștere a vinovăției

Procurorii DNA precizează că Fancsali Kalman a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată, inculpatul semnând un acord de recunoaștere a vinovăției.

„Din acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că, la data de 10 septembrie 2013, între Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și asociația reprezentată de inculpatul Fancsali Kalman a fost încheiat un contract ce avea ca obiect implementarea proiectului „Youth workers: who are you?(...)" finanțat din fonduri nerambursabile.

În acest context, în perioada 26 septembrie - 2 decembrie 2013, inculpatul Fancsali Kalman, în calitate de responsabil cu implementarea proiectului respectiv și împuternicit cu drept de semnătură pe conturile bancare ale asociației, a retras mai multe sume de bani, în total 15.846 euro (reprezentând avansul alocat asociației), pe care le-a folosit în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate.

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale nu s-a constituit parte civilă în cauză, deoarece asociația reprezentată de inculpat a achitat suma de 15.846 euro, reprezentând avansul pentru proiect, și dobânda contractuală.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Fancsali Kalman a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Fancsali Kalman și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre soluționare Tribunalului Harghita", scrie DNA, într-un comunicat de presă.

Dăneșan Ioan Dorin - tentativă de folosire cu rea-credință a fondurilor europene

În legătură cu fostul primar al municipiului Sighișoara, procurorii DNA susțin că Dăneșan Ioan Dorin este acuzat de săvârșirea infracțiunii de tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Din rechizitoriul întocmit de procurori, aflăm că „În cursul anului 2014, Primăria munici-piului Sighișoara (în calitate de lider al parteneriatului dintre unitatea administrativ teritorială municipiul Sighișoara și Colegiul Național „Mircea Eliade" Sighișoara) a solicitat o finanțare nerambursabilă. În acest context, inculpatul Dăneșan Dorin Ioan, în calitate de primar, a semnat o declarație de eligibilitate (anexă a cererii de finanțare), prin care declara pe proprie răspundere că nu a suferit condamnări definitive ca urmare a încălcării conduitei profesionale.

În realitate, la data de 7 martie 2013, inculpatul Dăneșan Dorin Ioan fusese condamnat definitiv de către Curtea de Apel Târgu-Mureș la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Printr-o adresa emisă la 30 decembrie 2014, după constituirea acestui dosar, Primăria municipiului Sighișoara a solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regionala - Centru, în baza prevederilor contractuale, încetarea prin acordul părților a contractului de finanțare respectiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu inculpatul în stare de libertate".

Lasă un comentariu