Liceul Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure

Distribuie pe:

Interlocutor: ing. Leta Aron, directorul Liceului Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure

- Unde funcționează Liceul Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure?

- Liceul Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure funcționează într-o clădire centrală, formată din trei corpuri, legate între ele și sala de sport. Cea mai veche dintre ele este clădirea ,,U", apoi cea care a aparținut fostului liceu. Sala de sport a fost construită în anul 1982, iar cea de-a treia (unde este și sediul central) a fost dată în folosință în 2009. Pe Str. Gheorghe Doja din Sângeorgiu de Pădure este clădirea nr. 4, unde învață clasele 0 -VIII. Pe aceeași stradă, pe drumul spre Sovata, este Grădinița cu Program Normal. Vizavi de Primărie este Grădinița cu Program Prelungit. Unitate arondată este Școala Gimnazială din Bezid.

Sălile de clasă ale Liceului Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure sunt dotate corespunzător pentru desfășurarea în bune condiții a procesului instructiv-educativ. Pentru siguranța elevilor, există un sistem de senzori de mișcare, iar în viitor vor fi montate și 25 de camere de supraveghere video .

- Câți elevi sunt înscriși?

- Avem 49 formațiuni de studiu (clase, grupe de preșcolari...). La învățământul primar, în Sângeorgiu de Pădure, sunt 212 elevi și 32 la Bezid. La învățământul gimnazial sunt 167 elevi la Sângeorgiu de Pădure și 19 la Bezid. 184 elevi sunt înscriși la învățământul liceal, iar la cel profesional 58. La Grădinița cu Program normal sunt 64 de preșcolari, la Grădinița cu Program Prelungit 67 de preșcolari, iar la Bezid sunt 15.

- Câte cadre didactice?

- În total predau 74 cadre didactice, iar împreună cu personalul nedidactic și auxiliar sunt 101 persoane angajate. Titulare sunt nouă educatoare și zece învățătoare și 24 de profesori. Suplinitori predau în unitatea noastră de învățământ o educatoare, patru învățătoare și 17 profesori. Cadre asociate (cele care vin din afara orașului, titulare sau cu norma de bază la altă unitate de învățământ) patru și cinci pensionari.

- La ce specializări se pot înscrie elevii?

- La liceu, secția română este Filologie, iar la secția maghiară Filologie, Științe ale naturii; la filiera tehnologică - Alimentație publică și turism, iar la Școala Profesională - tâmplar universal și Igiena și Estetica corpului uman.

- Dificultățile cu care vă confruntați?

- Populația școlară, aflată în scădere atât la secția maghiară, cât și la secția română reprezintă una dintre principalele dificultăți. Avem astfel dificultăți cu planul de școlarizare. Întotdeauna cerem aprobare specială pentru că majoritatea claselor la secția română funcționează sub efectiv. La secția maghiară, în trecut erau trei clase liceale și Școala profesională. În ultimii doi ani există doar câte o clasă la fiecare. În acest an, ne-am propus trei clase liceale și una la Profesională.

A doua problemă vizează numărul mare de profesori suplinitori. Totodată, o altă dificultate privește dotarea: ultima dată am primit fonduri de la Ministerul Educației Naționale în 2008. Calculatoarele din cele două laboratoare de informatică sunt funcționale, dar uzate moral. Internatul iarăși, deși ar putea asigura cazarea a 60-70 de elevi, în acest moment doar 14 elevi stau în internat (unul din Târgu-Mureș, iar restul de pe Valea Inferioară a Nirajului).

Ne-am bucurat însă și de sprijin în acest an școlar. Doresc să mulțumesc tuturor celor care ne-au oferit ajutorul: Firma de produse farmaceutice ,,Gedeon Richter" Târgu-Mureș - pentru donația constând în șapte calculatoare performante, cu care a fost dotat unul dintre cabinetele de informatică, Aso-ciația româno-elvețiană ,,Sângeorgiu" - pentru dotările cu materiale didactice și mijloace fixe din atelierele școlii, sala de sport, grădinițe, cantină și internat, Brutăria ,,ELDI" Agrișteu - pentru produsele de patiserie oferite cu ocazia Zilei Naționale și a primirii delegațiilor din străinătate, Primăriei și Consiliului Local pentru proiectele de reabilitare ale clădirilor și a sălii de sport, respectiv construirea viitoarelor clădiri care vor găzdui grădinițele, creșa, clasele I-IV.

Proiecte în derulare

Liceul Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure a încheiat foarte multe contracte de colaborare și parteneriate cu agenții economici din zonă în domeniul Alimentației și Turismului, respectiv Tâmplari, începând de la Restaurantul ,,Gerendas" din Ghindari, restaurantul ,,Romantik" din Bălăușeri, continuând cu SC ,,Lion International" Sângeorgiu de Pădure. De asemenea, derulează parteneriate cu Biserica Ortodoxă, Catolică și Reformată din localitate, cu Asociația ,,Sângeorgiu", ,,Bodor Peter" și ,,ASTRA". Contracte de colaborare au fost încheiate cu Spitalul din Sângeorgiu de Pădure, cu ,,Europe Direct Târnave", CCD Mureș, Școala Postliceală ,,Dimitrie Cantemir" Târgu- Mureș, Asociația ,,Grup Milvus" Târgu-Mureș, Asociația Sportivă ,,Târnava Mică", Asociația Culturală ,,100 Fonat", Organizația ,,Salvați copiii", Societatea Ornitologică Română, București ..., spunea ing. Leta Aron, directorul Liceului Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure.

 Colaborare cu asociațiile culturale din oraș

Între instituția de învățământ din Sângeorgiu de Pădure există o foarte bună colaborare cu cele trei mari asociații culturale din oraș - ASTRA ,,Teodor Muică", ,,Bodor Peter" și ,,100 Fonat". Elevii și profesorii participă la activitățile importante din calendarul acestora. Printre ele pot fi amintite: Festivalul de Folclor ,,Pe Mureș și pe Târnave", Festivalul de poezie ,,Mihai Eminescu" (ASTRA), Festivalul de teatru ,,Scena", Tabăra de teatru (,,Bodor Peter"), Tabăra de dans popular, Concursuri internaționale de dans popular maghiar „100 Fonat"). Totodată, în derulare este și parteneriatul cu școli din Târnăveni și Sighișoara, ce are drept obiectiv îmbunătățirea comunicării în limba română și creșterea gradului de promovabilitate la Bacalaureat și Evaluarea Națională.

Activități extracurriculare și schimburi interculturale

Pe parcursul acestui an, la Liceul Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure, s-au desfășurat numeroase activități extracurriculare: Balul strugurilor (organizat de clasele a VIII-a); Balul Bobocilor pentru claselor a IX-a, spectacolul dedicat Zilei Naționale. Vor urma Târgul cu expoziție ,,Crăciunul meu", Festivalul zonal de creație și interpretare ,,Noi și Eminescu", Ziua Culturii maghiare, Serbarea Majoratului etc., aflăm de la prof. Marinela Dumitru - director adjunct la Liceul Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure. Domnia sa adăuga: ,,Derulăm alte două proiecte: ,,Hatartalanul", inițiat de școlile din Ungaria, cu care colaborăm din primăvara acestui an. Avem și un parteneriat cu Celldomolk, prin intermediul căruia 40 de elevi și patru profesori au petrecut cinci zile la școala noastră, noi urmând să le întoarcem vizita în luna martie a anului viitor. Are loc un schimb cultural astfel. În cadrul celui de-al doilea proiect, în luna noiembrie, 40 de elevi, însoțiți de patru cadre didactice de la Liceul Tehnologic ,,Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Pădure au plecat în Ungaria, la Esztergom. De data aceasta noi vom merge primii, iar elevii maghiari vor veni în luna martie sau aprilie a anului viitor. Data urmează să o stabilim. Finanțarea va fi asigurată în întregime de partea ungară.

Am realizat și proiectul ,,Rose", runda a doua, de 70 000 de euro, elaborat și trimis la Ministerul Educației Naționale spre evaluare. Rezultatele urmează să le primim. Presupune activități curriculare, extracurriculare și dotare".

Tuturor colaboratorilor și partenerilor, elevilor, copiilor, părinților, cadrelor didactice și angajaților școlii, Conducerea Liceului le urează Sărbători binecuvântate și tradiționalul La Mulți Ani!

 

Lasă un comentariu