În România, sărăcia este ascunsă în spatele statisticilor!

Distribuie pe:

„Îmbunătățirea indicatorilor macroeconomici nu este resimțită de marea majoritate a populației, care este obligată pe termen mediu să mai strângă cureaua". De ce? Pentru că „populația nu resimte creșterea din ultimul timp a PIB-ului. Deci, nu e suficient ca indicatorii macroeconomici să crească. Statistic se demonstrează că, în fiecare an s-a produs, s-a consumat și s-a exportat mai mult. Însă, așa cum am arătat, populația, omul care trăiește din salariu sau pensie o duce tot mai prost, veniturile nu-i ajung să-și plătească facturile mereu mai mari (la gaze naturale, energie electrică, căldură etc.), să facă față creșterii prețurilor la produsele alimentare de bază (pâine, lapte și produse din lapte, carne, preparate din carne, ulei, zahăr, ouă, fructe și legume), medicamente și exemplele ar putea continua. Discrepanța dintre statistică și realitatea traiului de zi cu zi, a oamenilor de rând este foarte mare. Dacă unul din doi oameni ar mănca un kilogram de carne pe zi, statistic dă bine, înseamnă că cei doi consumă câte o jumătate de kilogram zilnic. Astfel se explică și creșterile din statisticile oficiale ale PIB-ului, salariilor și pensiilor, neamintind nimic de creșterea inflației, a prețurilor produselor și serviciilor, a roborului care anulează veniturile mai mari oferite de guvern. În realitate, cei care își pot permite să cumpere carne, unt, preparate din carne și alte produse alimentare de calitate mai bună sunt puțini. De ce? Pentru că, doar circa 10% beneficiază de venituri mai mari ca urmare a creșterii PIB-ului, datorită distribuției inechitabile a acestora.

În mare măsură, viitorul economiei românești depinde de sectorul privat, de investitorii străini care, deocamdată, ocolesc România. Motivele: birocrația sufocantă, corupția generalizată și o legislație stufoasă, ambiguă, încât poate fi interpretată și aplicată după bunul plac al funcționarilor, de șpaga dată acestora de cel care vrea să-și investească banii în România, fără a fi sigur că nu-i pierde. Cum pe investitorii străini nu-i prea interesează să-și cheltuiască banii pentru a produce mărfurile solicitate de piața românească (majoritatea acestora se importă) pentru a crea locuri de muncă mai bine plătite și în final a crește veniturile salariaților, deci și ale consumatorului, e cam riscant să apreciezi că se vor produce mutații spectaculoase în creșterea PIB-ului și a eficienței economiei, a nivelului de trai. Deocamdată, investitorii români sunt atrași mai mult de comerț, de obținerea unor profituri rapide și cât mai mari, pe care le cheltuiesc, la concurență, pentru a-și construi palate, vile de lux, autoturisme cât mai scumpe (care costă cât o vilă) cumpărate pe firmă, afaceri imobiliare, concedii în stațiuni renumite din străinătate, cumpărături făcute la Paris, Roma sau în Emiratele Arabe etc. În concluzie, actualii bogătași ai României, care, în marea lor majoritate, sunt din clasa politică (din Parlament, Guvern, administrația centrală și locală), ce au adunat averi fabuloase prin obținerea la comandă de licitații plătite din bani publici, fraudă, devalizând bănci, fonduri de investiții, profitând de privatizări speculative, însușindu-și averea publică pe nimic, nu sunt interesați și nici capabili să asigure o dezvoltare durabilă a economiei României. Acest lucru este spus răspicat, oficial de mai marii Uniunii Europene de la Bruxelles. Cele mai autorizate voci au avertizat Guvernul și Parlamentul că România nu are încă o economie reală de piață funcțională, că legislația este neadaptată cerințelor UE, că birocrația, corupția din administrație sunt generalizate, sunt cancerul care distruge și ceea ce s-a realizat bun. Dacă aceste boli cronice nu vor fi tratate și eradicate, dacă „peștii" mari (e vorba de marii corupți care fură ca în codru) nu vor fi judecați și trimiși acolo unde le e locul, nu e exclus ca România să rămână în continuare cea mai săracă țară membră a UE, în ciuda faptului că Guvernul Tudose se laudă cu cel mai mare PIB după China.

Dacă Guvernul va continua să ascundă sărăcia în spatele statisticilor, creșterea PIB-ului nu va influența în viitorul apropiat nivelul de trai al populației. Creșterea economică actuală se bazează, pe consum pe producția realizată în regim de Lohn, exporturi de materii prime și produse energofage, toate cu valoare mică adăugată, pe miliardele de euro și dolari aduse în țară de cei care lucrează în străinătate. De aici și paradoxurile precum: salariații din domeniile private care asigură cea mai mare parte a exporturilor românești au și cele mai mici salarii. Pe de altă parte, o creștere a salariilor în domeniul privat va conduce inevitabil la plasarea comenzilor în alte țări, unde mâna de lucru este mai ieftină. Rezultatul va fi creșterea șomajului, mai ales în rândul tinerilor, a celor care nu-și pot întreține copiii și astfel se duc să lucreze în Germania, Italia, Spania. De ce oare la noi nu pot fi cultivate legume, căpșuni (ca să dăm numai aceste exemple) și exportate, așa cum se întâmpla înainte de '89?!

Dacă lucrurile vor decurge în ritmul actual, nici peste 10-15 ani nu vom avea o creștere sensibilă (la nivelul majorității populației) a nivelului de trai. Deocamdată, are loc polarizarea puternică a societății românești din punct de vedere al averilor și veniturilor. Însă, grav e faptul că pe îmbogățiții prin necinste nu îi interesează să-și cheltuiască milioanele de euro acumulate prin nemuncă, pentru dezvoltarea României. Aceasta explică faptul că nu le pasă decât de opulența și luxul lor, nu și de sărăcia populației. Astfel de indivizi nu mai merită să fie aleși să dispună, în continuare, după bunul lor plac, de bogățiile țării, prin legi făcute în interesul lor cum se întâmplă acum în Parlament, nu-i mai credeți pe cei care vă mint că vă doresc binele!

 

 

Lasă un comentariu