Balul Portului Popular, la Rupea


Categorie: Cultural
|
13-02-2018
Nr: 28
|
Autor: Vasile Luca
|

Sărbătoarea Balul Portului Popular, ajunsă la a 48-a ediție, a reunit, la Rupea, sute de români, veniți din toate colțurile țării, bucurându-se de o excepțională organizare, datorată oamenilor de excepție care alcătuiesc Ansamblul „Junii Cetății Rupea", dar și fraților Dumbravă, care au pus la dispoziție imensul cort alb, în care s-a desfășurat evenimentul.

Și-au dat concursul: taragotistul Gheorghiță Radu (unul dintre cei mai iubiți fii ai Rupei), alături de îndrăgiți și cunoscuți artiști ai melosului popular, precum Sava Negrean Brudașcu, Marcel Părău, Dumitru Fărcaș. Cunoscutul jurnalist Ion Vulcan-Agnițeanul, Cetățean de Onoare al orașului Agnita, veteran al presei scrise și vorbite și vechi corespondent al postului Radio - România, a subliniat, în cuvântul său, bogăția, frumusețea și reușita evenimentului, precum și faptul că acesta a fost plasat sub semnul Centenarului Marii Uniri.

La întâlnirea de la Rupea au participat - alături de români - maghiari, sași, cât și reprezentanți ai altor etnii, ba chiar și un japonez, care nu prididea cu filmatul întregii povești, probabil pentru un documentar mai amplu pe care îl va prezenta în „Țara florii de cireș".

Jocul popular a fost bine reprezentat: spectatorii au putut admira fecioreasca, sârba, învârtita de la Rupea, dar și dansurile din părțile Sibiului, interpretate de ceata de dansatori seniori - veteranii „Junii Sibiului", conduși de binecunoscuta coregrafă Silvia Macrea. Pe scena manifestării au evoluat, de asemenea, Grupul folcloric „Străjerii Sighișoarei", Grupul folcloric „Târnava" din satul Țopa, (grup condus de Eusevia și Octavian Șuteu), grupul de polițiști sighișoreni, precum și interpreții Alina Ploaie și Marcel Avram.

 • Liviu puia - April 18, 2018, 10:44 pm
  La asemenea bal
  Dacă nu rezervi bilete cu un an înainte riști sa nu poți intra

  RUPEA E UN FENOMEN
  la fel ca BALUL DE LA VIENA.
  O data în viața trebuie sa vii la Rupea
  La MECA din Cohalm

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval