15 ani - Batalionul 610 Operaţii Speciale ,,Vulturii" Târgu-Mureş MOMENT FESTIV LA TÂRGU-MUREŞ CU OCAZIA ZILEI FORŢELOR PENTRU OPERAŢII SPECIALE

Distribuie pe:

Forţele pentru operaţii speciale reprezintă o structură nouă şi modernă a Armatei României, cu personal policalificat, cu o bogată experienţă în teatrele de operaţii, având o contribuţie semnificativă în efortul general al Armatei României din teatrele de operaţii externe. Militarii de operaţii speciale sunt luptători policalificaţi, specializaţi pe domeniile: operaţii, informaţii, comunicaţii, geniu-distrugeri, sanitari (combat-medic). Majoritatea luptătorilor sunt calificaţi în paraşutism, scafandrerie, alpinism. Deşi 15 ani pare a fi o vârstă fragedă, „luptătorii nevăzuţi" ai României şi-au demonstrat maturitatea vocaţională în tot ceea ce au făcut până în acest moment.

Cu ocazia aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Batalionului 610 operaţii speciale „Vulturii" şi a sărbătoririi „Zilei Forţelor pentru Operaţii Speciale", Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul", împreună cu structurile din subordine, a organizat manifestări dedicate acestor evenimente, în perioada 1-3 martie 2018.

Sâmbătă, 3 martie 2018, în Piaţa Trandafirilor din municipiul Târgu-Mureş, au fost pregătite manifestări specifice momentului aniversar. În acest scop, a avut loc o expoziţie statică în cadrul căreia militarii aparţinând forţelor pentru operaţii speciale au prezentat tehnica militară, armamentul, aparatura şi echipamentele specifice pe care le au în dotare şi cu care acţionează în cele trei medii: terestru, maritim şi aerian.

Începând cu ora 12.00, în Piaţa Victoriei, în faţa Palatului Administrativ, din Târgu-Mureş, a debutat o ceremonie militară, dedicată evenimentului. La ceremonie au participat dl Mircea Duşa - secretar de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, vicepremierul Paul Stănescu, general de brigadă, Corneliu Postu - directorul Statului Major al Apărării, prefectul judeţului Mureş - dr. Lucian Goga, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Mureş - dl Alexandru Câmpeanu şi dl Ovidiu Dancu, reprezentanţi ai Primăriei municipiului Târgu-Mureş, precum şi alte oficialităţi militare şi civile.

După întâmpinarea persoanei oficiale, dl Mircea Duşa - secretar de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, s-a trecut la primirea raportului, salutul drapelului de luptă, trecerea în revistă a detaşamentului de onoare şi salutul acesteia. Momentul emoţionant l-a constituit intonarea Imnului Naţional, după care, dl gen. de brigadă Corneliu Postu - directorul Statului Major al Apărării, a dat citire Ordinului şefului Statului Major al Apărării privind sărbătorirea Zilei Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios.

În continuare, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, dl Mircea Duşa, a vorbit despre importanţa Batalionului 610 operaţii speciale ,,Vulturii" din Târgu-Mureş. Mai mult, în alocuţiunea sa, a afirmat că de la Târgu-Mureş vor fi coordonate, din punct de vedere militar, toate structurile forţelor pentru operaţii speciale din ţară.

„Pentru municipiul Târgu-Mureş este un eveniment deosebit, în sensul că, în procesul de transformare, dezvoltare şi modernizare a Armatei, pentru prima dată funcţionează în municipiul Târgu-Mureş o structură centrală a Ministerului Apărării Naţionale, respectiv comandamentul forţelor pentru operaţii speciale care a fost operaţionalizat cu data de 1 martie 2003. De aici, de la Târgu-Mureş, de la acest comandament, vor fi coordonate, din punct de vedere militar, toate structurile forţelor pentru operaţii speciale, inclusiv cei de la forţele terestre, forţele aeriene şi forţele navale", a declarat dl Mircea Duşa.

În scopul cinstirii memoriei militarilor căzuţi la datorie, s-a executat „Apelul Solemn", urmând defilarea efectivelor şi tehnicii militare.

În fruntea detaşamentului de onoare a defilat cmd. Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, dl col. Dacian-Tiberiu Şerban, urmat de drapelul de luptă şi de garda drapelului. Au prezentat onorul şi detaşamentul format din personalul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale din Târgu-Mureş, precum şi militarii aparţinând Batalionului 610 operaţii speciale ,,Vulturii" Târgu-Mureş. Aceştia au fost urmaţi de detaşamentul militarilor aparţinând Batalionului 620 Operaţii Speciale ,,Băneasa-Otopeni" Buzău, de paraşutiştii ,,Smaranda Brăescu" Bacău, de militarii din cadrul Batalionului 640 Sprijin Logistic ,,Horea, Cloşca şi Crişan" Târgu-Mureş. Defilarea efectivelor a fost încheiată de efectivele Divizionului 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale Constanţa.

Soldăţelul patriot, Adrian Chira, din Găneşti, echipat în uniformă militară completă, a defilat alături de soldaţi, ca un adevărat militar patriot, atrăgând şi de această dată privirile şi blitzurile telefoanelor.

Lasă un comentariu