Proiect: AGRESORII SEXUALI VOR AVEA REGISTRU LA POLIŢIE

Distribuie pe:

La Senat, a fost înregistrat un proiect de lege potrivit căruia toate faptele penale de natură sexuală, indiferent de gravitatea lor, vor fi înscrie în Registrul automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Proiectul de act normativ prevede că, în Registrului automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, se vor înscrie acte sau gesturi obscene, trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerşetoriei, prostituţie infantilă, agresiune sexuală, viol, hărţuire sexuală, pornografie infantilă, incest şi altele.

Registrul va fi administrat de unităţile poliţiei şi va conţine datele personale ale autorilor faptelor incriminate şi date judiciare (denumirea contravenţiei sau infracţiunii, cuantumul pedepsei sau sancţiunii aplicate, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal, restul de pedeapsă rămas de executat ş.a.).

La acest registru vor avea acces doar angajaţii MAI şi va reprezenta o bază de date separată de cazierul judiciar, dar persoanele din registru vor fi înscrise şi în cazierul judiciar.

În plus, proiectul prevede că persoanele înscrise în registru vor avea obligaţia de a anunţa poliţia înainte de a-şi schimba domiciliul sau înainte de efectuarea unei deplasări în afara localităţii de domiciliu, mai lungi de 15 zile, şi vor fi vizitaţi semestrial de agenţi de poliţie.

Totodată, angajatorii din domeniul sănătăţii, educaţiei, siguranţei publice, asistenţei sociale, apărării, siguranţei naţionale şi justiţiei vor fi obligaţi să verifice în registru, înainte de admiterea candidaţilor la concurs sau numirea într-un post.

Lasă un comentariu