Compania lui Armand Calotă a triumfat la Târgu-Mureş!

Distribuie pe:

Marea surpriză a turneului TNB, cu spumoasa comedie poliţistă KGB contra CIA.  Acelaşi text, cu acelaşi succes uriaş precum spectacolul „Top secret" de la Târgu-Mureş, de acum mai mult de două decenii, din timpul celui mai bun directorat de teatru!

Rarele ocazii să vedem teatru adevărat de nivel superior în Târgu-Mureş ne sunt oferite de Teatrul Naţional din Bucureşti, director maestrul Ion Caramitru, prin compania lui Armand Calotă şi impresarul George Ivaşcu, tizul ministrului Culturii, un domn deosebit, care face această meserie de mai bine de 30 de ani şi organizează turnee de la un capăt la altul al ţării. Marele actor Armand Calotă, strănepot al divei Elvira Godeanu, a înfiinţat această companie la dorinţa marii sale predecesoare, fiind absolvent al Institutului de Teatru pe atunci, revenind toţi, dar mai ales el, ca acasă... în Târgu-Mureş, deja cu al treilea turneu de mare succes, după  „Amanta" şi „Avarul". Aceştia doresc să aducă din nou aceste spectacole aici, dar şi altele.

Vedete ca Eugenia Şerban, Cristina Deleanu, Tomi Cristin, Vasile Filipescu, şi alţi mari actori iubiţi de public, au fost de-a dreptul flataţi de primirea ce li s-a făcut. Cea mai mare surpriză a fost, pe lângă nivelul foarte ridicat al interpretărilor, regiei, costumelor şi tuturor ingredientelor care trebuie să alcătuiască un spectacol bun, faptul că eu cunoşteam deja replicile din montarea de acum peste 25 de ani, pe vremea directoratului Vlad Rădescu, comedia poliţistă „Top Secret" de Marc Camoletti, fiind cea în care soţia sa, Mihaela Rădescu, juca acelaşi rol ca distinsa Eugenia Şerban, dar şi ca Manuela Hărăbor - la Timişoara, regizori fiind Andrei Mihalache şi Dan Alecsandrescu, înainte de Armand Calotă, care a jucat tot în travesti.

Am văzut spectacolul cel puţin de trei ori atunci, dovadă că era excepţional, şi am reţinut replicile foarte comice, parolele de spionaj ale întrecerii dintre KGB şi CIA pentru a intra în posesia unui cap de rachetă, armament de ultimă generaţie, ascuns într-o pudrieră din geanta unei persoane confundate, jucate de aceeaşi actriţă în dublu rol. Replici ca „Ochii portăresei mele au un reflex cenuşiu", „Sezonul bananelor a sosit", „Pudriera ajunge la Tel Aviv" sunt foarte comice, dar totodată susţin aceeaşi idee: când doi se ceartă, al treilea câştigă. Din duelul celor două super-puteri mondiale, Rusia şi SUA, de fapt câştigă Israelul.

Spectacolul mi-a reamintit parfumul unor vreumuri care, aşa cum am tot scris, nu se vor reîntoarce niciodată la acelaşi nivel. Pe domnul Vlad Rădescu  l-am cunoscut şi în ipostaza studentei la teatru a celui mai bun profesor. Deci, ne bucurăm şi aşteptăm cu interes următoarele turnee, fiindcă aici a fost vorba despre un mare respect pentru cei care au făcut cu adevărat cultură în judeţ, şi pentru presă, dar mai ales pentru publicul care de data aceasta a plătit un bilet mai puţin scump decât la o formaţie rock din acelaşi spaţiu, artiştii TNB făcând însă o impresie mult mai bună decât unii fondatori de formaţii expirate.

Aceasta e pe scurt, o analiză radicală. Adaug că Eugenia Şerban e o apariţie strălucitoare, cum trebuie să arate o actriţă pe scenă, de aceea vă invit să o revedeţi în „ Amanta", text la care ţinea Elvira Godeanu şi chiar îşi dorea acest rol. Urmaşul demn al gloriei sale este Armand Calotă, ca actor, regizor şi mai ales ca om. De aceea este o adevărată onoare de fiecare dată când îl revedem aici pe cel plecat de pe meleagurile noastre pentru a reveni cât mai des. Mii de felicitări!

FOTO:

Actriţa Eugenia Şerban

Jurnalista Ioana Florea şi actorul Armand Calotă

 

Lasă un comentariu