NELU ŞOPTEREAN - MARELE ARTIST DE IERI ŞI DE AZI!

Distribuie pe:

Astfel, pe tot parcursul spectacolului, elevii au fost interactivi. Au fost interpretate atât cântece patriotice, cât şi cântece speciale pentru copii - O lume minunată, E ziua ta măicuţă, etc. De asemenea, au fost prezentate de către corpul de balet al Ansamblului Artistic Profesionist Mureşul, în coregrafia concepută de  Florin Cerghedi, sub bagheta maestrului dirijor Zoltán Bambo, suite de jocuri din Făgăraş, Crihalma, Idicel Mureş şi Oltenia.

Directorul adjunct al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Mureşul", încântat de reuşita evenimentului, a mai spus: „Aducem mulţumiri dnei director Ina Vidrăsan, cadrelor didactice, părinţilor elevilor, pentru implicare în organizarea participării lor la spectacol într-un număr atât de mare. Vă aşteptăm cu mare drag la toate spectacolele noastre dedicate Centenarului Marii Uniri!"

- În primul rând, bucuria de a vedea săli pline de spectacole, spectatori, telespectatori sau cititori încântaţi de frumuseţea melodiilor dedicate lor din partea mea. Mai mult decât atât, vibraţia pe care o vezi în atitudinea celor care te ascultă, când le cânţi din suflet, te sensibilizează şi pe tine ca artist, iar aplauzele la scenă deschisă nu fac decât să-ţi transmită determinare.

- Consideraţi că auditoriul căruia vă adresaţi se regăseşte în cântecele interpretate?

- Cu siguranţă, prin cele 3 cd-uri de muzică populară, 2 cd-uri de pricesne, 1 cd de colinde, am încercat să transmit mesaje care să ajungă la inima iubitorilor de folclor autentic românesc, ceea ce consider că am şi reuşit.

- Care este sursa de inspiraţie în alegerea pieselor muzicale?

- Cerul şi pământul, soarele şi luna regăsite în cântecele mele, îmi dau o stare de bine, de linişte sufletească şi trupească, de aceea sunt principalele surse de inspiraţie. De asemenea, satul cu tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei de câmpie, dar şi dragostea dintre oameni în comuniune cu natura, îşi găsesc locul în cântecele mele.

- Aveţi o experienţă unică, trăită ca artist, care v-a impresionat cel mai mult?

- De-a lungul anilor, am străbătut lumea în lung şi lat, dar cel mai mult am fost marcat de ospitalitatea românilor din Canada şi Statele Unite ale Americii, într-un turneu pe care l-am făcut anul trecut, în luna dedicată femeii, acum un an. Prin cântecele mele am încercat să le stâmpăr dorul de România, de casă şi de cei dragi lor. Aprecierea lor a contat enorm pentru sufletul meu, iar invitaţiile la televiziune şi la radio, articolele apărute în ziar, precum şi pricesnele cântate la biserici ortodoxe, au fost ca o recompensă pentru mine. În mod special, doresc să mulţumesc familiei Circa şi lui Neluţu Suciu, din Canada, care mi-au făcut invitaţia şi m-au sprijinit în acest turneu deosebit.

Eu am mai multe principii de la care nu mă dezic, indiferent dacă le cânt consătenilor din Sânmărtinu de Câmpie sau mă aflu pe marile scene de pe mapamod. Sunt principiile cu legile nescrise ale copilului de la ţară, dornic să-şi stâmpere dorul de părinţi şi sat prin cântecele sale. Acestea le-am primit de la părinţii mei şi mă conduc după ele şi la această vârstă. Mă refer aici la bunul simţ al ţăranului român, la respectarea moralei creştine, la corectitudine, sinceritate, şi de a nu uita de unde ai plecat.

- V-a trecut prin cap, vreodată, să locuiţi în altă parte a lumii?

- ,,Colindat-am lumea în lung şi-n lat/ Şi n-apoi m-am înturnat!". Sânmărtinu de Câmpie, care este leagănul copilăriei mele, este locul unde mă retrag şi mă reculeg, este refugiul meu, departe de zgomotul oraşului, în freamătul liniştitor al satului. De aceea, am pus temelia unui Muzeu al satului, în care adun, alături de toate dorurile mele, şi obiecte tradiţionale specifice satului românesc de odinioară. Mai mult decât atât, vă pot spune că anul trecut mi s-a conferit o înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea şi Ordinul ,,Credinţă şi Unire" , de către Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, în semn de respect pentru cântecele religioase şi pricesnele interpretate în slujirea Bisericii.

- Pe plan artistic, care sunt proiectele pe care le derulaţi sau vi le propuneţi?

- După cum bine ştiţi, am iniţiat şi organizat două ediţii a Festivalului concurs, devenit internaţional, de interpretare a cântecului popular ,,Petre Săbădeanu".

Aici, trebuie să remarc buna colaborare şi să mulţumesc, totodată, pentru sprijinul acordat, în primul rând Consiliului Judeţean Mureş, Consiliul Local şi Primăriei Comunei Sântana de Mureş, Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, dar şi Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F., pentru implicare la reuşita celor două ediţii. Bineînţeles că îmi doresc ca acest festival să dăinuie peste ani, să aibă o longevitate, deoarece trebuie păstrată vie memoria celui care a slujit peste 50 de ani cântecul de pe Valea Mureşului, prin glasul său curat, puternic şi frumos, Petre Săbădeanu, originar din comuna Sântana de Mureş.

Având în vedere şi că ne aflăm în anul centenarului, m-am gândit să contribui şi eu la cinstirea trecutului, dar şi la menţinerea şi stimularea respectului faţă de portul popular naţional, în colaborare şi cu fraţii noştri de peste Prut. În acest sens, îmi doresc din tot sufletul să mă implic într-un proiect de unire cu fraţii din Chişinău şi, prin acţiunile culturale, prin manifestări înrudite, să legăm, oarecum, capitalele Marii Uniri, Alba-Iulia, Chişinău, Cernăuţi, trecând prin frumosul şi pitorescul nostru judeţ, Mureş.

Lasă un comentariu