CENTENARUL MARII UNIRI 100 DE ANI DE IDEALURI, 100 DE ANI DE SPERANŢE

Distribuie pe:

Aşa s-ar putea numi cei 100 de ani pe care îi vom sărbători anul acesta la 1 Decembrie. Este anul când, noi românii, oriunde ne-am afla, dorim să sărbătorim Centenarul Marii Uniri.

Localităţile din România se pregătesc, aşa cum se cuvine, să întâmpine marele eveniment istoric de acum 100 de ani. Şi ca să mă explic, vin cu următoarele exemple care se vor întâmpla pe tot parcursul acestui an. Aşa că, cele 100 de localităţi din Republica Moldova s-au înfrăţit, cu tot atâtea localităţi, din judeţul Iaşi. Un cetăţean din Bistriţa a pornit luni, 12 martie 2018, spre Chişinău şi şi-a propus să ajungă aici în ziua de 23 martie 2018, când se vor sărbători 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a aflat zilele acestea zi la fraţii noştri de peste Prut. Buzău întâmpină evenimentul de la 1 Decembrie 1918 cu contribuţia marelui om politic, Alexandru Marghiloman, primul ministru al unirii etc.

Pentru că suntem în municipiul Târgu-Mureş, societăţile culturale locale organizează în această perioadă diferite activităţi cu privire la acest important eveniment (Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Despărţământul Central Judeţean Mureş al ASTREI, Fundaţia Culturală „Vasile Netea", Societatea Culturală „Maris Dava" etc.) Momentele menţionate mai sus sunt doar o picătură într-un ocean. Până în prezent n-am văzut un program dedicat marelui eveniment care să fie organizat de către administraţia locală şi judeţeană pentru a nu fi codaşi în acest sens. Este adevărat că, până la 1 Decembrie, mai sunt 9 luni, iar timpul poate fi recuperat. Poate că pe ultima sută de metri, cei vizaţi se vor gândi ca acest an să fie sărbătorit de municipiul nostru şi de judeţul nostru.

 

Lasă un comentariu