Contractul privind centura rutieră ocolitoare a municipiului Târgu-Mureş a fost reziliat! Aşteptăm vinovaţii şi sancţiunile!

Distribuie pe:

Am aflat cu stupefacţie, dintr-un comunicat public al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), că a fost reziliat contractul de execuţie a Centurii ocolitoare a municipiului Târgu-Mureş, după patru ani de conflicte, tribulaţii şi cazne, pe care le-a cunoscut acest proiect, contractat în calitate de executant de către firma spaniolă Copisa Constructora Pirenaica SA. În respectivul comunicat se arată că: „Având în vedere necesitatea revizuirii proiectului tehnic, precum şi costurile mari legate de execuţia lucrărilor conform proiectului revizuit, beneficiarul a încheiat cu antreprenorul un «Acord de voinţă al părţilor privind încetarea contractului de execuţie Construcţia variantei de ocolire Târgu-Mureş»" şi că se va proceda la demararea unei alte proceduri de achiziţie pu-blică, pentru finalizarea obiectivului".

Totodată, prefectul judeţului Mureş a informat presa că vor fi finalizate cele două intrări ale centurii, respectiv cea de la Livezeni şi Ernei, după care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va prelua amplasamentul, adică cei aproximativ 10 km de variantă ocolitoare, şi va asigura paza până la reluarea lucrărilor, probabil pe la „calendele greceşti".

Domnule ministru, în luna octombrie a anului trecut, CNAIR comunica faptul că progresul fizic total în privinţa acestei lucrări este de aproximativ 35%, acesta fiind mai ridicat la structuri şi mai scăzut la terasamente (lucrări de relocare/protejare utilităţi 90%; terasamente 16%; lucrări la podeţe 85%; lucrări la poduri 70%). Nu se făcea la vremea respectivă vorbire de niciun fel de sancţiune care ar fi fost aplicată executantului pentru întârzieri sau lucrări neconforme, iar, de atunci, se pare că nu s-a mai întâmplat nimic semnificativ în privinţa acestui proiect, până la această soluţie ultimativă de reziliere a contractului pe cale amiabilă.

Vă solicit imperativ să mă informaţi, cu celeritate, cine se face vinovat pentru această situaţie, ce sancţiuni s-au aplicat pe baza contractului respectiv pentru întârzierile în execuţia lucrărilor, când se vor relua procedurile de licitaţie, care este valoarea estimativă a lucrărilor rămase şi dacă există fondurile necesare în acest sens? Nu în ultimul rând, în numele mureşenilor care aşteaptă de patru ani să vadă finalizată o centură rutieră ocolitoare ale cărei lucrări au fost inaugurate cu surle şi trâmbiţe în campania electorală a PSD din 2014, vă solicit să mă informaţi când estimaţi, totuşi, sub cuvânt de onoare, că această lucrare va fi dusă la bun sfârşit? (Interpelare adresată Ministerului Transporturilor, domnului ministru Lucian Şova)

Lasă un comentariu