Iată şi discursurile din 10 martie a.c. ale invitaţilor din Ţara Bascilor, Catalonia, Tirolul de Sud şi Ungaria

Distribuie pe:

S-a încetăţenit deja ideea liderilor etnicilor maghiari de a organiza în fiecare an, la Târgu-Mureş, la Monumentul Secuilor Martiri, un miting comemorativ, urmat de un marş, având ca punct final Prefectura Mureş, unde o delegaţie, alcătuită din câţiva lideri, depun o petiţie care să fie transmisă forurilor superioare ale Statului Român de la Bucureşti. Manifestarea începe, de fiecare dată, la ora 4 PM. Participanţii cei mai numeroşi sunt aduşi din localităţile învecinate, cu autocare. Manifestanţii expun banere, pancarte cu lozinci separatiste, autonimiste, flutură drapele „secuieşti" şi ungureşti. Pentru a întregi peisajul, se adaugă şi o gardă de indivizi costumaţi în husari. Cel mai în vârstă dintre ei, cu pieptul ornat de decoraţii, nu primite de el în luptă împotriva românilor, în timpul ocupaţiei horthyste, ci din colecţia personală, este cel ce dă tonul la lozincile invocate a fi scandate. Discursurile oratorilor care urcă pe scena improvizată, se referă, în treacăt, la evenimentul istoric comemorat şi care a motivat obţinerea autorizaţiei de miting. Disursurile vorbitorilor sunt autonomiste, separatiste, să nu le interpretăm a fi instigatoare. De acest aspect sunt obligate să se preocupe instituţii ale statului ce veghează la siguranţa şi integritatea naţională, la ordinea şi liniştea cetăţeanului. Cu toate că pe cuprinsul discursurilor se precizează cum că, solicitările ungurilor de obţinere a autonomiei teritoriale nu aduce atingere intereselor României, nici nu afectează integritatea Statului Român, nici Articolul nr.1 din Constituţia României, nu s-a reuşit argumentarea pentru a convinge. Nu s-a reuşit, fiindcă ceea ce vor aceste grupări ungureşti din România nu au cum să nu aducă atingere intereselor ţării, a independenţei, suveranităţii şi integrităţii graniţelor ţării.

Dacă e să ne referim la felul cum este reflectat evenimentul în presa scrisă, este de observat că problema este tratată succint şi la modul general. Referirile la cele transmise de lideri manifestanţilor sunt de regulă omise. Pentru a avea o imagine mai bună despre ceea ce se petrece la aceste manifestări, vom reda câteva dintre discursurile rostite la 10 martie a.c. şi vom începe cu persoanele invitate din alte ţări, în ordinea în care au urcat pe scenă şi s-au adresat manifestanţilor, de la microfon.

JOKIN BILDARRATZ SORRON, Senator în Senatul Spaniei, reprezentantul Partidului Naţional Basc (Cuvântare ţinută în limba spaniolă, tradusă în limba maghiară)

„Bună-ziua! Eu provin dintr-o ţară în care timp de mulţi ani am suferit de dictatură, în care au vrut să ne anihileze identitatea culturală şi ni s-a interzis utilizarea limbii materne, ne-au marginalizat moştenirea bască şi modalităţile de exprimare ale culturii noastre. Pentru asta ne-am luptat ca democraţia şi revendicările noastre să fie acceptate, totuşi, fiind drepturile noastre politice şi a renaşterii noastre naţionale (aplauze). Aceasta este casa voastră! Aţi fost năpăstuiţi pe pământurile voastre natale şi soarta voastră a fost ca să trăiţi sute de ani pe acest pământ, pe care, de-a lungul istoriei, de multe ori aţi fost nevoiţi să-l apăraţi cu demnitate faţă de cotropitorii străini. Trebuie să vă apăraţi patria în continuare şi să luptaţi pentru ca (etniile) să trăiască în pace şi linişte (aplauze). Faţă de asimilarea externă, făţişă, puternică, sau venită pe căi obscure, trebuie să ne opunem cu o angajare fermă, trebuie să le înfruntăm pe amândouă şi trebuie să ne asigurăm acea conştiinţă naţională ca să ne păzim cultura noastră străveche şi identitatea naţională, pentru a le putea transmite generaţiilor viitoare. Limba noastră ne este aerul pe care-l respirăm, fără de care vom pieri ca naţiune (aplauze). Trei lucruri sunt necesare pentru ca să supravieţuim: familia, educaţia, şcoala. Astea să nu le abandonaţi niciodată (aplauze)! Autonomie! Autonomia înseamnă să ştim care sunt speranţele şi necesităţile oamenilor. Autonomia înseamnă ca deciziile să se ia acolo unde sunt problemele. Meritul autonomiei este că oferă cel mai bun control al personalului din administraţie şi acolo se poate dovedi cel mai bine că într-adevăr primarii vor fi mai aproape de problemele cu care se confruntă". În limba engleză: „Îmi voi schimba oratoria fiindcă aş vrea să vă cânt în limba bască, în limba mea. Cântecul se referă la o pasăre. Este libertatea unei păsări, pentru că voi sunteţi o pasăre (autorul a dorit să transmită ideea că pasărea, în zborul ei, simbolizează libertatea şi dorinţa de libertate, iar secuii sunt aidoma păsărilor). Autonomie pentru poporul Secuiesc! Autonomie!"

ORDI XUCLA i COSTA - DEPUTAT SPANIOL AL PARTIDULUI CATALAN (Discurs în limba engleză, tradus în limba maghiară)

„Dragi prieteni! Eu sunt catalan. Eu vin de pe pământ catalan, un popor european care luptă pentru libertate, democraţie, autodeterminare, autoguvernare şi pentru (înfiinţarea) propriului stat. Dragii mei prieteni!Această luptă nu este uşoară. Pentru prima dată în viaţa mea am avut parte de prieteni care acum se află la închisoare. Este pentru prima dată în viaţa mea când simt presiunea exercitată de statul spaniol asupra poporului meu (huiduieli). Însă este efectul justiţiei faţă de lupta noastră, pentru autodeterminarea şi autoguvernarea care înseamnă respectul de sine. Este ceea ce vrem noi, catalanii. Ceea ce vrem noi, ca naţiune, este respect. Respect pentru limba şi identitatea noastră. Şi vă mai spun ceva. Am înţeles că mai important decât instituţiile, statul şi autonomia, cel mai important este să menţii în viaţă naţiunea. Autonomia nu se poate realiza fără să-ţi aperi limba şi identitatea naţională, tradiţiile şi propriul tău mod de viaţă. Este limpede că Europa nu constă din 28 de ţări membre în UE. Este limpede că Europa nu constă din 47 de state în Consiliul Europei. Europa are mult mai multe limbi, identităţi, şi care au dreptul la autodeterminare şi autoguvernare. Voi aveţi drepturile voastre istorice. Voi aveţi dreptul istoric pentru a vă consfinţi propria autonomie. Am un prieten, un prieten numit Dabis Attila, (am făcut referire la personaj, în ziarul „Cuvântul liber" din 13 martie a.c., p.4) de multă, multă vreme, şi este prieten foarte bun al catalanilor. Este inacceptabil ca în secolul XXI, în Europa, unui cetăţean european îi este interzis să circule dintr-o ţară membră (UE) în altă ţară membră (UE) (huiduieli). Aceasta nu este o treabă corectă. Aceasta nu este Europa la care visăm. Să fiţi siguri că această chestiune o voi prezenta în Consiliul Europei. O ultimă observaţie. 15 martie este ziua de naştere a tatălui meu. 15 martie este ziua voastră naţională. Tatăl meu împlineşte 84 de ani, iar voi sunteţi o naţiune cu o vechime de 1.000 de ani. Urmează ca la 15 martie să se întrunească familia pentru a aniversa ziua de naştere a tatălui meu şi pentru a vă ura vouă, poporului vostru, familiilor voastre, libertate, pace şi democraţie".

GIO PAOLO BAGLIONI - CONSILIER JURIDIC AL ALIANŢEI LIBERE EUROPENE (EFA) - DIN TIROL – ITALIA (Discurs în limba engleză, tradus în limba maghiară)

„Şi eu, de asemenea, vreau să vă spun ceva, dar înainte, despre prietenul meu Dabis Attila. Este timpul, atât pentru voi, cât şi pentru Guvernul României, să realizaţi că dictatura s-a terminat. Aici este Europa şi sunt drepturi pentru toţi oamenii, ca ei să circule liber şi să lupte pentru drepturile lor (huiduieli). Prieteni secui! Este o onoare pentru mine să sărbătorim împreună lupta voastră pentru libertate, dar sunt aici, în acelaşi timp, pentru că nu poate fi libertate fără autonomie pentru ţinutul secuiesc. Reprezint aici Alianţa pentru Europa Liberă, un partid politic, o familie a popoarelor şi naţiunilor pe care i-a unit autodeterminarea. Sunt aici să vă spun, României şi secuilor, că secuii au dreptul la libertate şi la autonomie (aplauze). În urmă cu o sută de ani, la Versailles, s-a semnat actul prin care au nimicit unitatea maghiarilor (Să piară Trianon! Huiduieli). Efectul dezastruos pe care l-a avut Tratatul de la Trianon din urmă cu o sută de ani, mai afectează încă viaţa secuilor. În acest timp, Uniunea Europeană şi România nu au căutat să rezolve problema asta, mai mult, nu sunt capabili ca nici măcar să constate situaţia ca fiind o problemă. Cu toate astea, voi sunteţi aici şi luptaţi pentru drepturile voastre (aplauze). Autonomia pentru secui nu este doar posibilă, dar în acelaşi timp, necesară, atât prin jurisdicţia internaţională, cât şi a statului român. Oricine ar afirma că autonomia teritorială contravine Constituţiei României, doar pentru că la Art.1 se specifică faptul că România este un stat suveran, unitar, independent şi indivizibil, acela pur şi simplu minte (râsete, aplauze, huiduieli). Constituţia ţării mele, Italia, spune acelaşi lucru: Republica este una indivizibilă. Totuşi, cinci regiuni şi-au câştigat un statut privilegiat. Aceste regiuni au o autonomie lărgită în care au 2-3 limbi oficiale, au competenţe exclusive, incluzând taxe, educaţie, finanţe. Modelul italian nu este perfect, dar dacă avem un stat multinaţional, de ce nu ar fi în stare şi România să facă acelaşi lucru? Autonomia înseamnă un pas înainte spre cele mai îmbelşugate şi fericite ţări din Europa. Ţinutul secuiesc există. Recunoaşterea sa ar întări România şi Europa. Autonomia este o opţiune pentru a învinge. Este o modernă, democratică şi pacifistă formă de dezvoltare a unei ţări, pe regiuni şi în ansamblul ei. Dragi secui! Fapta voastră este un exemplu pentru toate naţiunile! Luptaţi pentru libertatea voastră! Pentru a avea succes, trebuie ca, pas cu pas, să mergem mai departe, fără să cedăm. Vă doresc ca reuşitele voastre să vă fie la fel de mari ca şi entuziasmul vostru. Libertate pentru secui! Autonomie! (aplauze).

SZABOLCS ATTILA, FIDESZ - UNGARIA

Stimate doamnelor şi domnilor! Prieteni secui! Anul 2108, cu amplele sale aniversări, ne aminteşte de vremuri care au schimbat destine. Dacă vreţi, ne avertizează. Au trecut 100 de ani de la încheierea masacrului pe scară industrială, Primul Război Mondial. Asta a demonstrat că rezultatele dezvoltării tehnice rapide au fost puse în slujba distrugerii, fără nicio conştiinţă. Sunt printre istorici din cei care sunt de părere că, începând din 1918, putem conta pe „noua epocă". Cert este că relaţiile sociale vechi de 100 de ani au explodat, în sens restrâns al cuvântului. Europa, cu realizările sale intelectuale şi materiale, a împins lumea într-un război modern, lingându-şi rănile. La începutul lumii noi, marile naţiuni occidentale au jurat, peste milioane de morţi, că nu ar mai face-o din nou. Au încercat să remedieze trauma creând alianţe globale... Şi au început să umilească pe cei învinşi. Ungaria a fost jefuită, sfâşiată. Concetăţeni! Timp de 100 de ani, Europa a fost speriată de ideile sale „iluminate" şi a creat noi utopii. Pe pământ rusesc se pun, deja, bazele bolşevismului sângeros, o parte a germanilor îşi pregătesc deja de atunci răzbunarea, ceea ce va duce la o distrugere şi mai mare. A doua conflagraţie mondială. În decursul a 100 de ani, violenţa şi războaiele sunt aproape întotdeauna un semn al aşa-numitei lumi moderne. Noi, ungurii, a trebuit să învăţăm foarte bine această lecţie modernistă. Ideologiile confuze, suprastructurile naţiunilor. Astăzi, în condiţiile în care violenţa şi amestecul cultural al popoarelor în noua ordine mondială, cu atât mai mult este tot mai mare nevoie de coeziune naţională şi de exercitarea acesteia. Doamnelor şi domnilor!Acum 100 de ani, când norii de furtună se adunaseră deja, secuii nu au stat cu mâinile în sân. A fost înfiinţat Consiliul Naţional Secuiesc, care viza autonomia ţinutului secuiesc şi a Ardealului, în scopul autoapărării. Perioada scurtă a Consiliului a rămas ca un semn de exclamare în memoria naţiunii..." Vorbitorul a arătat în continuare că prin desfiinţarea „Regiunii Mureş Autonome Maghiare" s-a pornit o lentă politică de decimare a populaţie, în care etnicii maghiari au fost urmăriţi, arestaţi, li s-au confiscat averile etc.

 

 

Lasă un comentariu