Gărgăuni şi… stat paralel!

Distribuie pe:

De la o vreme încoace, în politica românească este vehiculată sintagma „statul paralel." Cum nu le convine ceva, mai-marii politici de azi arată cu degetul, furioşi chiar, spre fantomaticul stat paralel, din cauza căruia ei nu mai pot trăi liniştiţi, dar au şi un prilej de a acuza ceva necunoscut, inexistent.

Există el, statul ăsta paralel? Există doar în capul unora, statul pe care ei l-au închipuit, după gustul lor, după chipul şi asemănarea lor!

Dacă democraţia românească, pentru unii încă reprezentativă, pentru alţii participativă într-un stat de drept, necesar într-un model de ţară, ceva scârţâie, apar nepermise gafe ale unor nepricepuţi, cu degetul se arată spre „celălalt stat", inexistent, de fapt, invocat pentru „explicarea" eşecului şi a neputinţei.

Dacă aminteşti de căderile, în serie, din ce în ce mai jos, ale economiei româneşti, majore, din 1990 încoace, dacă-i întrebi pe Dragnea, pe Gabriel Oprea, dacă au avut, într-adevăr, acele întâlniri secrete la „mâncarea şoricului", la care se spune că a participat generalul Coldea, de la SRI, dau din colţ în colţ, şi Kõvesi, şi Dragnea, şi George Maior. Cine-i de vină? Tot statul paralel! Pentru că aşa-i în politica asta de tot râsul!

Atunci când generalul Coldea a fost chemat la Comisia Parlamentară SRI, se vorbea, în şoaptă, că generalul va spune ceva dărâmător pentru unii. Iluzie! Încercând să se tragă unii pe alţii pe sfoară, Manda, şeful Comisiei Parlamentare a SRI, Coldea fostul adjunct al SRI, şi-au dat, de fapt, cu tifla! A avut loc acea întâlnire cu Kõvesi, şeful DNA? Tăcere. Numărul doi, în fostele servicii, Coldea, îi joacă pe degete! Dincolo, şi în acest caz, zicea cineva, este „statul paralel."

Dacă-i aminteşti domnului Dragnea că el, de fapt, nu s-a luptat cu metehnele mediului politic potdecembrist, canceros, că el a făcut parte din el, tot într-acolo arată cu degetul. El n-a fost, niciodată, vreo „slugă de Teleorman", cum se exprima cineva, ci unul din capii sistemului corupt postdecembrist. Iar ce lui nu-i convine, aruncă peste gard în… statul paralel.

Îi priveşti pe foştii aliaţi cum îşi scot ochii acum: Ponta-Dragnea-Tăriceanu! De ce? Se arată, de vină cică ar fi, tot spre… statul paralel.

Cineva, un bun român, întreba de ce se permite să se dea iama prin ariile protejate, pe unde se taie în draci, doborând, cu „Drujbe" şi securi, codrii seculari, se ridică din umeri, deşi în acest sens există o lege clară, şi iar se arată cu degetul spre alţii, tot din acel stat paralel!

Dacă întrebi ce rost au şi, mai ales, de unde pleacă bătălia absurdă cu CSM, ce rost au acele derapaje din PSD-ALDE, dacă acel procuror „Portocală" există, cine-i vinovat pentru discuţiile, în exces, din spaţiul public, care duc la serioase compromisuri ale unor instituţii ale Statului Român, ţi se va arăta, tot într-o discuţie, o direcţie spre inexistentul stat paralel!

Oare atunci când unui membru vechi al PSD, este vorba despre Ecaterina Andronescu, cerând să i se dea cuvântul, având, într-adevăr, ceva de spus faţă de cei care au bătut apa-n piuă, i se refuză acest drept constituţional, fiind invitată, de către mai-marele Liviu Dragnea, să ia cuvântul în faţa unei săli goale, după ce toţi au plecat, oare ce poate însemna această umilire, această bătaie de joc? Nu era vorba despre o şuetă oarecare, ci despre un congres! Ecaterina Andronescu face, cumva, parte, după părerea lui Liviu Dragnea, din celălalt stat, statul paralel?

Când un ministru al Justiţiei - Tudorel Toader - o „întoarce ca la Ploieşti", adică, umblă cu fofârlica prin justiţia românească, n-ai voie să te întrebi: şi el îi vede, dincolo, pe cei din închipuitul „stat paralel", în postura lui Don Quijote?

Când PSD-ALDE-UDMR au votat o stupiditate, prin ocolirea prevederilor constituţionale, printr-o excepţie, de la legile ţării, ce ar mai putea ei argumenta? Au făcut-o la îndemnul celor din statul paralel? Cât timp ei au votat acea lege stupidă, de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc II", lege anulată de Curtea Constituţională a României, românul nu s-ar putea întreba: oare nu tocmai ei fac parte dintr-un stat paralel? Din păcate, ei mereu sunt cu degetul arătător spre alţii, duşmanii din statul paralel!

Oare nu Liviu Dragnea are acea condamnare definitivă şi acele dosare penale? El zice, mereu, că, de vină-s cei din sistemul judecătoresc, care, în concepţia lui, fac parte din… statul paralel!

Oare doar Kövesi, alţi procurori, sunt cei făcând parte din acel „stat paralel"? „În PSD - spunea un analist politic -, Liviu Dragnea a ajuns, în sondaje, sub scorul partidului"! Oare din cauza „statului paralel"? Iar dacă ai afirmat că eşti patriot şi naţionalist român, imediat eşti trecut, ca făcând parte din statul paralel.

Noi, românii, care iubim această ţară, care ştim că trăim într-un singur stat de drept - România! - , ştim şi că puterea este în noi. Şi că numai împreună vom reuşi. Doar unul pe altul sprijinindu-ne, într-un singur stat - statul de drept.

Guvernanţi români, conduceţi ţara, această Românie, aşa cum aţi promis, aşa cum aşteaptă de la voi cei care v-au înălţat în scaunele Parlamentului, Guvernului, instituţiilor centrale şi locale. Faceţi bine naţiei, nu născociţi invenţii stupide, state paralele!

 

Lasă un comentariu