Sufletul, închisoarea şi... călătoria

Distribuie pe:

„Nu putem să-l ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre el rămâne important".

Constantin Brâncuşi (1876-1957), sculptor român, având contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Brâncuşi a eliberat sculptura de preponderenţa imitaţiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realităţii, a preconizat exprimarea esenţei lucrurilor. El a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realităţii. Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen. Lucrările sale: Coloana infinitului, Poarta sărutului, Masa tăcerii, Domnişoara Pogany, Muza adormită şi foarte multe alte lucrări, fac ca Brâncuşi să treacă în panteonul neuitării. A fost ales post mortem membru al Academiei Române. A fost înmormântat la 19 martie 1957, la cimitirul Montparnasse din Paris.

***

„Învăţând să vă folosiţi corect şi în mod benefic puterile lăuntrice, veţi deschide poarta acelei închisori, o să vă învingeţi teama şi veţi accede la o nouă existenţă ce a fost descrisă de Sf. Pavel drept „glorioasa libertate a fiilor lui Dumnezeu".

Josef Murphi (1898-1981), De origine irlandeză, stabilit ulterior, în anul 1920, în New-York. A terminat facultatea de chimie, devenind farmacist. Doctor în psihologie la Universitatea din Carolina de Sud. A scris timp de 30 de ani şi a studiat chiar şi în India, unde este autorul a câtorva cărţi. Printre cărţile de bază: „Legile uimitoare ale minţii cosmice", „Miracolul din dinamica minţii", „Răspunsul este în rugăciune". A fost o personalitate mondială în studiul subconştientului uman. La cursurile sale duminicale participau între 1.300 -1.500 persoane. A avut o emisiune radio duminicală, unde a vorbit până ce a murit, în anul 1981. „Rugăciunea cu adevărat eficientă este realizată atunci când prezenţa lui Dumnezeu curge prin voi ca armonie, sănătate, pace, bucurie, acţiune dreaptă, exprimare adevărată de sine, inspiraţie".

***

„Când vezi sufletul curat şi nevinovat al unui copil, îţi vine, parcă, să zici că fiecare mamă e o născătoare de Dumnezeu".

Francis Bacon (1561-1626), filosof englez, care a trăit la curtea engleză în timpul domniei Elisabetei I a Angliei şi apoi în timpul domniei lui Iacob I al Angliei. A fost Procuror General şi Lord Cancelar al Angliei şi nu trebuie confundat cu pictorul Francis Bacon (1909-1992). A fost numit şi creatorul empirismului. A fost înnobilat în 1603, fiind primul om de ştiinţă care a primit titlul de cavaler. A murit de pneumonie în timp ce studia efectele de congelare pentru conservarea cărni.

***

P.S. „Faceţi dreptate adevărată şi purtaţi-vă cu milă şi cu bunătate fiecare faţă de aproapele său. Nu năpăstuiţi pe văduvă, pe orfan şi pe cel sărman şi nimeni să nu pună la cale fărădelegi în inima lui împotriva fratelui său" (Zaharia 7, 9-10).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu