Rezultatele ştiinţifice obţinute la Universitatea Sapientia privind tratamentul eficient al malariei

Distribuie pe:

Cadrele didactice de la Universitatea Sapientia şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş se pot mândri cu un articol publicat într-una dintre cele mai citate reviste ştiinţifice din lume, Frontiers in Plant Science.

Cercetarea coordonată de Dr. Balog Adalbert (Universitatea Sapientia) şi dr. Domokos Erzsébet (UMF Târgu-Mureş) a avut scopul de a investiga modalităţile de creştere a conţinutului de principiu activ numit artemisinină în planta medicinală Artemisia annua sau Năfurică, în denumirea populară. Artemisinina este cel mai important compus chimic utilizat până în prezent în tratarea malariei. Artemisinina a fost descoperită de cercetătoarea chineză Youyou Tu, primind premiul Nobel pentru această mare reuşită din domeniul medicinei, în anul 2015. Deoarece în jur de 550 de milioane de persoane sunt infectate anual cu Plasmodiul malariei şi aproximativ 1 milion de oameni mor în fiecare an, cei mai mulţi fiind copii, cultivarea plantei medicinale Artemisia annua şi obţinerea unei cantităţi cât mai mari de artemisinină din plantă este o mare provocare a timpului.

Experimentele derulate la Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste, Târgu-Mureş, au rezultat într-o creştere semnificativă a conţinutului de artemisinină cu 17%, raportat la 100 g frunză, în cazul plantelor tratate cu ciuperca simbiontă Rhizophagus irregularis. Totodată, experimentele au demonstrat rolul acestor ciuperci simbionte în rezistenţa plantelor faţă de secetă, o descoperire importantă, deoarece Artemisia annua este cultivată în regiunea tropicală şi subtropicală, unde lipsa de apă este o problemă majoră, care afectează culturile de Năfurică.

Cele două rezultate obţinute în urma cercetărilor sunt contribuţii importante în producţia cu costuri reduse şi în cantităţi mai mari a artemisininei, compusul chimic al plantei Artemisia annua, utilizat în tratarea malariei.

Articolul ştiinţific publicat se poate accesa prin următorul link:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2018.00478/full

Lasă un comentariu