Fii informat! Salvează vieţi! Curs gratuit de prim ajutor

Distribuie pe:

La sfârşitul săptămânii trecute, Casa de Cultură a Studenţilor Târgu-Mureş, împreună cu voluntari ai UPU SMURD Târgu-Mureş şi ai Organizaţiei Sudenţeşti de Medicină de Urgenţă a organizat cea de-a IV-a ediţie a proiectului „Fii informat! Salvează vieţi!". Campania a avut ca scop desfăşurarea unui maraton de cursuri de acordare a primului ajutor, destinate publicului larg. Cursul a fost gratuit şi s-a adresat tuturor celor care au dorit să înveţe cum pot să salveze o viaţă. Plini de pasiune pentru arta medicinei, studenţii au spus: „Urmând exemplul lui Hipocrate, vrem să vă însuşim măsurile de prim ajutor esenţiale pentru salvarea unei vieţi."
Cei prezenţi la acţiune, care a avut loc la sediul Casei de Cultură a Studenţilor, au avut prilejul să înveţe când se impun manevrele de resuscitare cardio-pulmonară, cum se recunoaşte un stop cardio-respirator, ce trebuie să faci pentru a aplica în mod corect manevrele de resuscitare, când trebuie să suni la 112 pentru a cere ajutor şi ce informaţii oferi, manevra de dezobstrucţie a căilor aeriene, dar şi când se recomandă poziţia laterală de siguranţă.
Prima parte a cursului a fost teoretică. Curricula a fost acordarea de prim ajutor premedical. În urma acestei informări, tinerii au aflat detaliile acordării primului ajutor în caz de accidentare sau sufocare, în urma unui banal înec cu mâncare.
După încheierea cursului teoretic şi lămurirea tuturor întrebărilor din sală, s-a trecut la faza a doua şi anume, partea practică. În cadrul acesteia, participanţii au fost împărţiţi în grupe şi au fost iniţiaţi de membrii formatori ai OSMU, în sălile pregătite special cu manechine şi tot ce era necesar pentru buna desfăşurare a cursului. Aici au primit explicaţii exemplificate practic şi a fost ghidată fiecare persoană pentru a aplica metodele de prim ajutor pe manechine şi voluntari.
Proiectul a beneficiat de sprijinul Unităţii de Primiri Urgenţe - SMURD Tg.-Mureş şi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea" al judeţului Mureş şi s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, lucru care denotă faptul că există o conştientizare a rolului pe care populaţia îl are în rezolvarea unei situaţii de urgenţă, spunea Daniela Nădăşan, referent cultural la Casa de Cultură a Studenţilor Mureş.

Lasă un comentariu