Liderii minorității maghiare, instruiți să bage bețe-n roate dezvoltării României


Categorie: Editorial
|
17-05-2018
Nr: 92
|
Autor: IOAN CISMAȘ
|

Excelentul documentar „În premieră" al ziaristei Carmen Avram, de la Antena 3, difuzat în seara zilei de 6 mai a.c., despre viața din secuime, a scos în evidență o serie de probleme majore, atitudinale și comportamentale ale acestora, raportat la români și România. Cel mai grav lucru care s-a desprins din această emisiune este atitudinea ostilă indusă în rândul acestora în mod deliberat față de vecinul, „omul de lângă tine", care, evident este românul, dar și față de România, patria comună, care este de fapt adevărata lor patrie. Și, zău, nu-i înțelegem deloc de ce vor să dea cu piciorul bunei conviețuiri statornicite în ultimele decenii, nu numai între românii și maghiarii locului, ci și la nivel național. Drept dovadă a acestei cimentări este dispariția din mediul de comunicare de joasă speță a umilitoarelor expresii de „budos olah" pentru români, și a celei de „bozgor"(fără patrie), care aparțin istoriei. Ei, uite, îi informăm pe toți maghiarii din România că ei au țară. Țara lor este România și de aceea nu le înțelegem atitudinea sfidătoare, încăpățânarea cu care dau crezare celor de genul: Tökes László, Markó Béla, Kelemen Hunor, Borbely László, Izsak Balzs etc., care promit o lume virtuală a fericirii și care nu poate fi înfăptuită decât pe alte meleaguri, și de către alții, cu condiția de a întoarce spatele celor de lângă ei, și care trăiesc împreună cu ei, de a macula și a distruge, tot ceea ce-i înconjoară, și, în primul rând, climatul de bună conviețuire cu cei de lângă tine. Este adevărat, românii au pășit în noua eră, a așa-zisei democrații, cu stângul. Dar de eșecul pe care-l invocăm se fac în mare parte vinovați și liderii maghiari, care dinadins și cu un scop anume au urmărit degradarea societății românești, tocmai pentru a produce acel efect scontat, o nemulțumire general în toate straturile și păturile societății, inclusiv la nivelul maghiarilor, pentru a-i determina și a-i convinge să dea pasărea din mână pe cea de pe gard, că fericirea lor este în altă parte sau că poate fi construită doar împreună cu alții. Relevantă în acest sens este o carte a unui istoric ungur intitulată foarte sugestiv „Extra hungarien non est vita", adică în afara Ungariei nu este viață.

Ceea ce a pus în evidență respectiva jurnalistă în documentarul realizat pe parcursul a cinci luni, printre multe altele la care ne vom mai referi și din care nu vom uita finanțarea copioasă de către guvernul Ungariei a economiei locale, sunt aceste tertipuri hungariste, de-a pune bețe în roate mersului dezvoltării pe filiera statului român a zonei, în principal prin refuzul unor oferte investiționale ca apoi, tot ei, să se plângă de subfinanțarea și lipsa de interes a Bucureștiului pentru maghiarime. Motiv evident de a se plânge de oprimare pe la înaltele porți ale Europei și nu numai.

Obstrucționarea mersului și dezvoltării societății românești este, de fapt, cuvântul de ordine dat de Budapesta prin intermediul acestor lideri. Fie ei de nivel central sau local, ceea ce, pe fondul unei democrații interpretate după ureche, a dus la confuzii majore în privința rolului și locului unei minorități în societate, la alterarea relației corecte dintre minoritate și majoritate, care, pentru un bun echilibru, trebuie să respecte anumite principii. Ca urmare, destabilizarea societății românești a fost și este capul de afiș al tuturor acțiunilor organizate de către liderii maghiari în acești 28 de ani. Iar ocuparea de funcții înalte: executive și legislative în Parlament și Guvern: miniștri, secretari de stat, prefecți, primari, consilieri locali, președinți de consilii județene, a constituit pâinea și cuțitul necesare pentru a-și îndeplini misiunea. Și pentru ca răul făcut societății românești să fie cât mai mare, pe lângă multe privilegii câștigate prin șantaj și forțarea mâinii, acești indivizi care ar merita soarta liderului catalan, Puigdemont, din Spania, n-au ezitat să-și exteriorizeze acțiunile destabilizatoare, mobilizând propriul electorat la marșuri și mitinguri ofensatoare împotriva statului român și a românilor, evident, vinovați, în opinia acestora, de toate necazurile lor, încercând ca prin sloganuri de genul „Plecați acasă opincarilor !" „Voi dormiți în patul nostru!", „Ținutul secuiesc nu e România!" și multe altele, să provoace, acea breșă între maghiari și români pentru alterarea, intenționată, a climatului de bună conviețuire de care vorbeam. Iar dacă România în anii '90 n-a avut soarta Iugoslaviei, faptul se datorează capacității de toleranță a românilor, care n-au răspuns intenționatelor și gravelor provocări, tocmai datorită solidității climatului anterior de care vorbeam și cunoașterii adevăratelor surse ale acestor agresiuni.

Multe din cele ce s-au întâmplat și se întâmplă în secuime se întâlnesc și pe la noi, pentru că politica budapestană de destabilizare este aceeași peste tot. Bunăoară, noi, târgumureșenii, români sau maghiari, ne plângem de infernalul trafic ce există în municipiu, mai ales în orele dimineții și la ieșirea de la serviciu. Lumea, în general, arată cu degetul spre primarul Dorin Florea și echipa sa, pentru că în cele două decenii n-au reușit să pună în aplicare niciunul din proiectele majore preconizate, dintre care amintim doar două: traversarea din cartierul Tudor prin Platoul Cornești și mutarea căii ferate ce traversează orașul, lucrări de mare anvergură care ne-ar fi fost acum de mare folos. Pe aceste proiecte am vorbit recent cu unul din consilierii municipali, perioada (2000-2008), care ne-a relatat următoarele: „Dacă doriți să știți, principalul vinovat de neimplementarea acestor două importante proiecte, care au aparținut primarului Dorin Florea, este deputatul UDMR, Borbely László, ocupant al mai multor fotolii ministeriale, printre care al Mediului și al Lucrărilor Publice. Atunci, când s-a pus problema legării cartierului Tudor de Spitalul mare prin realizarea unei șosele în apropierea Platoului Cornești, s-a opus categoric, dând instrucțiuni în acest sens atât consilierilor UDMR, cât și Agenției pentru protecția mediului. Motivul invocat a fost mereu același: doborârea unor arbori (se pare 35 la număr) și tulburarea habitatului din zonă, știindu-se că aici este Grădina Botanică. Dacă ar fi fost voință din partea acestuia și a consilierilor UDMR, proiectul s-ar fi realizat, și astăzi ne-am fi aflat într-o situație mult mai bună. Același lucru s-a întâmplat și cu proiectul de scoatere în afara orașului a căii ferate. Tot domnul Borbely și, la cererea acestuia, consilierii UDMR, s-au opus de nenumărate ori, pe motiv că proiectul ar afecta fizionomia tradițională a orașului."

Dacă acest mod de abordare a problemelor ar fi fost doar o hachiță, a domnului Borbely, ar fi putut interveni benefic ceilalți deputați și senatori mureșeni ai UDMR, pentru că au fost destui, ca domnii: Frunda, Márkó Béla, Makai etc., dar n-au făcut-o întrucât aceasta a fost directiva generală. Adică boicotarea administrației românești, pentru a crea nemulțumiri în rândul populației, uitând că, făcând rău românilor, fac același lucru și maghiarilor târgumureșeni. Iar situații de acest gen sunt cu duiumul.

Acestea sunt o parte din marile provocări cu care statul român, societatea românească se confruntă, dar care, din păcate nu sunt luate în seamă și, mai ales, nici nu se acționează pentru contracararea lor. Până unde se va merge cu ignorarea lor e greu de apreciat. Pentru că este vremea protocoalelor secrete, ne întrebăm ce înțelegeri ținute sub cheie o mai fi pus la cale PSD cu UDMR, sau domnul Dragnea cu idolul său, Viktor Orbán, pentru că nu înțelegem, pur și simplu, această absurdă tăcere a oficialităților române, inclusiv a domnului Meleșcanu, în condițiile în care ofensiva hungaristă, cu atac direct la integritatea țării noastre, a ajuns la cote îngrijorătoare care ne aduce aminte de trista perioadă de dinaintea Diktatului de la Viena din 1940. Oare nimeni nu are urechi de auzit?

 

 • Angiunguri - May 18, 2018, 9:28 pm
  Unguri tradatori care trebuie expulzati din Romania si retrasa cetatenia romana.

 • Ede - May 20, 2018, 11:54 am
  ...noi târgumureșenii..hahaha...stimată doamnă get-beget targumuresanca, unde s-au născut părinții Dvs.?
  . E ușor de dat vina pe maghiari fără argumentații solide.
  Întotdeauna noi maghiarii am fost de vină de subdezvoltarea României...extracarpatice (pentru că Transilvania înaintea Marii Uniri era bine mersi mult mai dezvoltată și sănătoasă la cap decât cei care au forțat Anexarea, numită Unire), atunci de ce s-a sărăcit și s-a umplut de olteni leneși, munteni șmecheri, afaceriști și profitori, și moldoveni înfometați în aceasta perioadă, aducând-o la un nivel economic deplorabil, unde Ungaria "revizionistă" (și cu mult mai puține resurse naturale, cu un PIB mai slab decât cel al României) trebuie să investească în infrastructura românească și să încurajeze economic zonele enclavizate și defavorizate de maghiari și secui autohtoni pentru o viață mai decentă? Din aceste ajutoare au profitat și rumânii dragi, autohtoni și sedentarizați masiv în Transilvania prin anii '60-'70 pentru diluarea populatiei ardelenești (maghiari, români, sași, șvabi, evrei, armeni etc) de frică să nu... Funcționarii bine instruiți au venit din Vechiul Regat cu directive precise de a prelua conducerea și de a transfera bunurile micii Elveții în zonele defavorizate a Semilunii extracarpatice. De ce nu ar fi putut să fie aleși acești funționari din rândul transilvănenilor?
  De ce nu s-au construit școli, spitale și autostrăzi sau căi ferate în acești ultimi 100 de ani glorioși a uneia din cele mai tinere formațiuni (unitare ! Hahaha!) statale din Europa?
  S-a folosit infrastructura existentă, în plus s-a mai și degradat!
  Câte sute de km de căi ferate s-au construit în plus? Oare câte sute de km au fost scoase din funcțiune sau abandonate și vândute la fier vechi?!
  Câte spitale s-au construit în plus? Multe....au fost lăsate în paragină și puține au fost construite la standarde europene.
  Câte școli s-au construit în plus? Câte școli și universități maghiare și școli săsești vechi de sute de ani au fost naționalizate și românizate definitiv pentru a șterge urmele unei culturi vechi de multe sute de ani? Nici acum nu s-au retrocedat școlile bisericești sau clădiri, foste sedii ale unor instituții culturale maghiare private (clădirea Teatrului și Operei maghiare din Cluj, actuala clădire a Teatrului și Operei de Stat române; școala maghiară Ady Endre, actuala școală Gheorghe Șincai; Universitatea Bolyai, actualul conglomerat Babeș-Bolyai; palatul EMKE, actuala clădire a SNCFR, etc. etc. toate din Cluj, și câte altele din toată Transilvania!). De ce nu s-ar fi putut construi de la 0 toate aceste instituții pentru noii veniți, în loc să li se ia celor autohtoni? Populația Clujului s-a inversat procentual vorbind în 100 de ani în defavoarea maghiarilor. Mă întreb oare cum s-a ajuns aici printr-un ritm natural?
  Câte biserici s-au construit în plus? Mii de biserici, câte o eparhie pentru fiecare preot ortodox implantat sau școlit în Transilvania. Și alte sute, ungurești și săsești, nemaivorbind de conace și castele care au fost naționalizate și transformate în locuri de interes românesti, sau chiar lăsate în paragină și demontate piatră cu piatră pentru a șterge urmele culturii maghiare și săsești din filele de istorie a Transilvaniei.
  Ce interes ar fi avut maghiarii, sașii, șvabi, dar și românii ardeleni sau transilvăneni să bage bețe-n roate unei Românii (care se vrea și se crede modernă, dar cu o filosofie de consum și asimilare de pe vremea pașalâcului otoman) și să distrugă voit 1100, respectiv 700, respectiv 300 de ani de istorie?
  Eu cred și sunt convins că unii sus-puși nu sunt întregi la minte, dar manipulează foarte bine turma de oi credulă prin niște pioni locali și ziariști cumpărabili, bine (răs)plătiți pentru un pumn de rahat aurifer în plus.
  Lăsați Transilvania transilvănenilor gospodari, și cei noi veniți monolinguali si monoculturali, get-beget extra-transilvăneni care nu vă identificați cu spiritul locului!, nu faceți noi reguli!, nu scrieți istorie străină locului și cărați-vă repede acasă!, acolo de unde v-ați mutat voi pentru bani sau de unde au venit părinții voștri avizi de bunuri și funcții obținute ușor din ograda Principatului multicultural (unde au conviețuit sute de ani mai multe etnii) unde și capra este mai verde.
  Cu mare regret pentru o cultură și o administrație centralizată putrefactă și BORâtoare decadentă.
  Halászy Ede

 • Szalma György-idős - May 20, 2018, 1:40 pm
  La Dvs.chiar asa de tragic convetuirea cu maghiari ? sau va pregatiti iarasi la un progrom ca in 1990 ?

 • Miklos Tivai - May 21, 2018, 11:54 am
  Minciuni sfruntate de la un cap la altul ! Ațâțare la violență. Exact cum a făcut Adolf Hitler în anii 3O, după care a urmat deportarea și exterminarea evreilor ! Asta vreți, d-le Cismaș, d-na Avram ??? Pentru Dumnezeu ! Eu prefer V4 - V8, ș.a.m.d., pt. salvarea popoarelor din centrul și sudestul Europei !

 • Ioan - May 21, 2018, 3:37 pm
  Cu vorbe urate si sovinism, nu se va ajunge la o unitate de vointa in Transilvania. Prima data este nevoie de pace intre Romanii,Maghiarii si alte nationalitati care traiesc in Transilvania. Pe urma trebuie sa gadim o solutie pentru a ne rezolva problemele. Nu o sa o faca nimeni in locul nostru.

Adaugă comentariu

Title:
Nume(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comentariu(*):
Code in the picture:
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval