NOI LIMITE ALE GRADULUI DE ÎNDATORARE

Distribuie pe:

Recent, Banca Națională a României (BNR) a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a Regulamentului 17/2012 privind instituțiile de plată și prestatorii de servicii de informare cu privire la conturi.

Potrivit proiectului, BNR intenționează să introducă limite maxime ale serviciului datoriei în venitul disponibil (valoarea ratelor lunare după scăderea cheltuielilor de subzistență din veniturile nete).

Astfel, se propune ca gradul maxim de îndatorare la creditele de consum în lei să fie de 30% în cazul împrumuturilor cu dobândă fixă și de 25% pentru cele cu dobândă variabilă, iar la creditele în valută, gradul maxim de îndatorare acceptat va fi de 15%, în cazul împrumuturilor cu dobândă variabilă.

Pentru creditele destinate achiziției de locuințe, gradul maxim de îndatorare a fost stabilit la 45%, în cazul în care este vorba despre primul credit luat de debitor, iar scopul împrumutului este strict folosirea casei ca locuință personală.

În cazul creditelor imobiliare cu dobândă fixă în primii 5 ani, gradul de îndatorare poate ajunge până la 55%.

În prezent, pe piață există bănci care dau credite cu un grad de îndatorare de până la 70%, în cazul creditelor de consum, și de până la 55 - 60% în cazul celor imobiliare.

Gradul de îndatorare arată capacitatea de rambursare pe care clientul o are și reprezintă raportul dintre venitul net disponibil și rata creditului. Un grad de îndatorare de 30%, de exemplu, înseamnă că rata nu poate să fie mai mare de 30% din salariul net al solicitantului, din care se scad și celelalte rate potențiale precum și o sumă considerată necesară pentru cheltuielile de bază.

*

Până la 29 iunie 2018, persoanele interesate pot să transmită opinii, propuneri și observații pe adresele de e-mail: dana.ilie@bnro.ro și ioana.grigoras@bnro.ro.

Lasă un comentariu