Proiect: MAMELE, CU DOI ANI MAI DEVREME LA PENSIE PENTRU FIECARE COPIL!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, a fost depus spre dezbatere și aprobare un proiect de modificare a articolului 55, aliniatul (1), din Legea 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul ca orice femeie să aibă posibilitatea de a ieși la pensie, mai devreme cu doi ani, pentru fiecare copil născut și crescut cel puțin 10 ani.

În expunerea de motive, inițiatorii arată că acest demers este legat de faptul că tot mai multe femei care muncesc renunță sau amână aducerea unui copil pe lume, pe baza unor considerente economice.

„Rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scăderea populației), ajungând la un minim istoric de 1,428, când vorbim de un declin demografic în care populația se reduce cu cinci români în fiecare oră.

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat un dezastru demografic în ceea ce privește evoluția natalității, atât la nivel de țară, cât și în zonele care asigurau tradițional un spor natural pozitiv.

La nivel național, scăderea natalității la 195.000 de copii reprezintă un minim istoric al României moderne și va fi urmată de mari probleme sociale. Dacă se menține același ritm, în 15 - 20 de ani, va fi pusă în dificultate, atât piața muncii, care va rămâne fără salariați, cât și bugetele de sănătate și de pensii, care vor avea nevoie de sprijin tot mai mare de la bugetul de stat.

Ținând cont de faptul că speranța de viață a femeilor din România este sub media europeană, impactul schimbărilor ar fi, în special, creșterea natalității în familiile în care femeile muncesc", susțin inițiatorii proiectului.

Lasă un comentariu