11 IULIE - ZIUA MONDIALĂ A CIOCOLATEI

Distribuie pe:

Ziua de 11 iulie a fost decretată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franța, fiind sărbătorită de iubitorii acestui desert din toată lumea.

Istoria ciocolatei începe cu 2.000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la „chocolatl", care derivă de la „xocolat" („xooc" - amar și „atl" - apă sau băutură). Aztecii considerau ciocolata o băutură divină, care întărește rezistența și combate oboseala. O ceașcă din această băutură îi permite unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare.

Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri și prăjituri servite în diverse „chocolate emporiums".

În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o mașină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus la fabricarea ciocolatei la scară mare.

În 1874, Fry & Sons au început să vândă „ciocolată delicioasă de mâncat", despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.

În anii '90, ciocolata și-a dovedit popularitatea ca produs, dar și succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao aproximează 600.000 de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creștere.

Consumul de ciocolată amăruie a fost dovedit a fi benefic sistemului circulator. Un studiu asupra ciocolatei a relevat faptul că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice și a ritmului cardiac, însă consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat.

Curiozități despre ciocolată

• Consum moderat și regulat de ciocolată ne face mai inteligenți. Cel puțin asta deducem din studiu conform căruia există o strânsă legătură între cantitatea de ciocolată consumată la nivelul unei țări și numărul de laureați Nobel pe care acea țară îi dă.

• Ciocolata poate învinge un sistem de securitate: un hoț de bijuterii a dat lovitura vieții sale în 2007, când a reușit să plece cu 27 de milioane de dolari, câștigând încrederea paznicilor unei bănci din Antwerp, Belgia, după ce le-a oferit ciocolată.

• Ciocolata poate fi folosită pe post de recuzită în unele filme: sângele din scena celebră cu dușul din filmul Psycho al lui Hitchcock era, de fapt, sirop de ciocolată.

• Într-un an de zile, un arbore de cacao poate produce boabe de cacao cât să se poată fabrica 10 tablete de ciocolată.

• Veterinarii recomandă să nu se dea ciocolată câinilor. Acest lucru se datorează teobrominei, compus care o face otrăvitoare pentru căței. Mai mult, acest compus este otrăvitor și pentru oameni, însă doar în cantități uriașe. Conform celor de la Forbes, pentru ca acest compus să îți pună viața în pericol, ar trebui să consumi câteva mii de tablete de ciocolată o dată.

• În perioada înfloritoare a imperiului Aztec, boabele de cacao erau folosite ca monedă de schimb. Împăratul aztec Montezuma II obișnuia să consume peste 50 cești de ciocolată pe zi.

• Conform oamenilor de știință, consumul de ciocolată face ca inima să bată mai tare decât în momentul unui sărut.

• Joseph Fry a inventat prima tabletă de ciocolată în anul 1847, când a adăugat unt de cacao topit în pudră de cacao. Mai apoi, a format o pastă care avea proprietatea de a se modela extrem de ușor.

• Conform statisticilor oficiale, industria ciocolatei este evaluată la circa 110 miliarde de dolari anual.

• În anul 1947, sute de copii din Canada au decis să intre în grevă și să boicoteze ciocolata după ce prețul acesteia a crescut de la 5 la 8 cenți.

• Cea mai mare ciocolată din lume a fost creată în Marea Britanie, în octombrie 2011 și cântărea 5.792,5 kilograme.

• Cel mai mare comerciant de ciocolată din lume este Aeroportul din Bruxelles. Magazinele specializate amplasate aici vând anual 800 de tone de ciocolată.

• Cea mai scumpă tabletă de ciocolată din lume s-a vândut în anul 2001, cu 687 de dolari. Aceasta ar fi aparținut căpitanului Robert Scott, care a purtat-o în expediția din Antarctica, în urmă cu mai bine de un secol.

• Europenii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată. De fapt, în Europa se consumă peste jumătate din cantitatea totală de ciocolată vândută la nivel mondial. În topul celor mai mari consumatori de ciocolată îi întâlnim pe primele trei poziții pe britanici, elvețieni și pe nemți, care consumă anual 11 kilograme de ciocolată. (sursa - unimedia.ro)

Lasă un comentariu