Măsuri de prevenire a bolii diareice acute

Distribuie pe:

Boala diareică acută este determinată de microbi, viruși și paraziți; este o afecțiune infecțioasă, cu transmitere digestivă prin alimente și apă.

Transmiterea bolii se face prin intermediul mâinilor murdare, al apei provenite din surse nesigure (neautorizate sanitar), al fructelor și legumelor nespălate sau incorect spălate, al alimentelor pregătite și păstrate în condiții neigienice, al alimentelor contaminate, al vectorilor (muște, gândaci, rozătoare). Toate aceste căi de transmitere sunt purtătoare ale cauzelor bolii, ale microbilor, virușilor și paraziților.

Mod de manifestare: debutează de obicei brusc, cu scaune frecvente semi-apoase sau apoase, febră, vărsături, dureri abdominale (crampe, colici).

  Din cauza pierderilor de apă și minerale prin scaune și vărsături apar amețeli, o stare de slăbiciune marcată, cefalee (dureri de cap) și oboseală accentuată.

Dacă aveți aceste simptome sau numai o parte din ele, adresați-vă obligatoriu medicului de familie! Cazurile depistate din timp și bine tratate sunt de scurtă durată.

Boala diareică acută poate fi prevenită ușor, de către fiecare individ, respectând  cu strictețe normele de igienă individuală și alimentară. În acest scop vă recomandăm următoarele:

- nu consumați decât apă potabilă provenită din surse analizate de autoritățile sanitare și păstrată în recipiente curate și închise;

- spălați-vă mâinile cu apă și săpun cât mai des și obligatoriu înainte de fiecare masă, precum și înainte și după fiecare folosire a toaletei;

- spălați fructele și legumele înainte de a le consuma, sub jet puternic de apă potabilă;

- nu consumați alimente alterate;

- fierbeți alimentele înainte de a le consuma;

-  feriți alimentele de muște, gândaci, rozătoare și păstrați-le la rece;

- păstrați curățenia în locuință, în jurul acesteia, îndepărtați zilnic gunoiul menajer;

- scăldați-vă numai în locuri special amenajate în acest scop, care sunt supuse controlului sanitar;

- păstrați curățenia în locurile publice;

- distrugeți vectorii (muște, gândaci, șobolani).

Lasă un comentariu