Prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci

Distribuie pe:

Ciupercile constituie un aliment complex, gustos, aromat, cu valoare nutritivă mare și pot fi preparate sub diverse forme. Deși aproape toată lumea știe că sunt ciuperci comestibile și ciuperci toxice, nu  se conștientizează întotdeauna acest pericol atunci când culege sau cumpără ciuperci.

Intoxicațiile datorate consumului de ciuperci recoltate din flora spontană pot fi cauzate de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci (între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare).

Precizăm că în anumite condiții chiar și ciupercile comestibile pot deveni toxice, și anume:          

- când sunt vechi, au aspect alterat, conțin diferiți compuși de putrefacție, cum ar fi: acizi, amoniac, fenoli și derivații lor, produși azotați;

- când sunt consumate în stare crudă sau incomplet preparate termic;

- când sunt consumate concomitent cu alcool (unele ciuperci);

- când persoana prezintă intoleranță de tip alergic, care determină apariția tulburărilor digestive, urticarie, edem la nivelul pleoapelor;

- când sunt contaminate cu diferite microorganisme, pesticide (insecticide, fungicide, erbicide), metale grele (ciuperci culese din apropierea autostrăzilor și parcărilor) sau cu substanțe radioactive.

Semnele intoxicației diferă în funcție de tipul de ciuperci consumate și apar după 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestia lor. 

Intoxicațiile la care simptomele apar în minimum 15 minute și maximum 3 ore de la consumul ciupercilor se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpirații.

Intoxicațiile la care simptomele apar după cel puțin 12 ore de la consumul ciupercilor se manifestă prin: grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie. 

În formele severe se instalează insuficiența hepatorenală, comă cu evoluție fatală.

În cazul apariției unora dintre aceste semne ale intoxicațiilor cu ciuperci este necesară prezentarea de urgență la Unitățile de Primiri Urgențe din spitale sau  adresarea la Serviciul de Ambulanță.

Pentru prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci se recomandă numai consumul ciupercilor de cultură, provenite din unități autorizate și însoțite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la culegătorii amatori. Nu se recomandă culesul ciupercilor din flora spontană (păduri, pășuni etc.).

Lasă un comentariu