La doi ani de mandat, în anul centenarului, SENTIMENTUL DATORIEI ÎNDEPLINITE

Distribuie pe:

REPORTER: - Domnule primar, Emil Florin Mocan, cu ce sentimente pășiți acum, în an de centenar, în al doilea an al mandatului dumneavoastră?

EMIL FLORIN MOCAN: - Știam problemele cu care se confruntă comuna Chețani, încă dinaintea alegerilor. Modul în care acestea au fost rezolvate, sau, mai precis, n-au fost rezolvate, mi-a sugerat să candidez, în ideea că poate schimb ceva în bine, pentru noi toți, cetățenii comunei. Cred că sentimentul dominant care mă încearcă acum este acela al datoriei îndeplinite. Am făcut multe, dar sunt încă multe de făcut și cred că atât eu, cât și echipa mea, alături de toți cetățenii, firește, suntem pe drumul cel bun. Cât privește Anul Centenarului, avem acțiuni culturale dedicate: vom afișa bannere tematice, pregătim un număr special al revistei „Curierul de Chețani", o expoziție fotografică intitulată „Chețani o sută de ani", alte manifestări culturale și educative dedicate evenimentului. Am în legătură cu acest an aniversar și o mare durere. Administrația locală a comunei Chețani a solicitat o finanțare, în valoare de 200.000 de lei, prin intermediul sesiunii a doua de depunere în cadrul proiectului „Acces Centenar 2018". Proiectul este dezvoltat de Ministerul Culturii și Cultelor și are ca obiectiv reabilitarea, crearea sau modernizarea de obiective culturale și nu numai, în contextul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. În acest sens, administrația locală a comunei a solicitat fonduri de la Minister pentru reabilitarea Bisericii greco-catolice de Lemn. Biserica de lemn, care are hramul „Sfinții Arhangheli" datează din secolul XVIII și figurează pe lista monumentelor istorice din județul Mureș, sub numărul MS-II-m-B-15626.

Demersurile pentru reabilitarea acestui monument au cuprins și un dosar complet de reabilitare, înmânat fiecărui consilier din Consiliul Județean Mureș, precum și o scrisoare de intenție către Instituția Prefectului Mureș. Din păcate, autoritatea județeană a tratat cu superficialitate demersurile primăriei, iar răspunsul județului este o simplă mostră a unui cunoscut adagio „dolce far niente": „Legat de situația bisericii greco-catolice din localitatea Chețani, vă aducem la cunoștință faptul că în acest moment fondurile de care dispune Consiliul Județean Mureș nu sunt suficiente pentru a putea răspunde solicitărilor primăriilor legate de restaurarea de monumente, indiferent de localitatea în care se află. Autorităților locale li se direcționează de către CJ Mureș cotele defalcate transmise de la bugetul central conform prevederilor legale în vigoare, sume ce pot fi folosite inclusiv pentru astfel de lucrări." De la Prefectură, încă, niciun răspuns… am ținut să amintesc și aici chestiunea, cine știe, ne-o auzi și pe noi cineva…

REPORTER: - Tradițional, atunci când se analizează activitatea cuiva, anii sunt bune borne de demarcație; socotiți că anul acesta este mai bun, în comparație cu primul an de mandat?

EMIL FLORIN MOCAN: - Probabil că da. Din punct de vedere strict personal, ținând cont de plusul de experiență, sigur da! Pe de altă parte, eu sunt un perfecționist. Mai întotdeauna găsesc că sunt îmbunătățiri de făcut, deși, știți cum se spune, „mai binele e uneori dușmanul binelui".

REPORTER: - Care credeți că este realizarea fanion, pentru acești doi ani, de când sunteți primar?

EMIL FLORIN MOCAN: - E greu de spus. Probabil că asfaltarea celor 7 kilometri ai drumului Grindeni - Chețani. Lucrarea a costat două milioane, iar finanțarea s-a făcut din bugetul local și prin Ministerul Dezvoltării. Desigur, această realizare trebuie văzută în perspectiva celorlalte lucrări de infrastructură, cum ar fi pietruirea drumurilor din satele Chețani, Hădăreni, Grindeni, Cordoș. În sistemul infrastructurii comunale am greduit și drumurile de exploatare, precum și cele agricole, am desfundat 34 de podețe, de pe drumul comunal 94, Chețani - Grindeni. În toate acestea ne-a fost de mare folos buldoexcavatorul pe care l-am achiziționat pentru comună. Nu pot omite nici parcarea din centrul civic al comunei, precum și locul de refugiu amenajat pentru Școala Gimnazială Chețani. De altfel, am inițiat o adevărată campanie privitor la securizarea circulației în comună, prin instalarea de limitatoare de viteză, oglinzi reflectorizante și revizuirea semnelor de circulație. Tot la capitolul siguranță, amintesc montarea a 16 camere de supraveghere, pe teritoriul comunei, reabilitarea iluminatului public pe strada principală, în Chețani și Grindeni, și înființarea iluminatului public în Cordoș. Sunt bucuros să anunț și pe această cale că, pe 16 iulie, am semnat contractul cu societatea „Drumserv" în vederea asfaltării a 19 străzi din comună, lucrare care va începe în septembrie - octombrie.

REPORTER: - Un grup aparte de cetățeni îl constituie tinerii, atât prin necesitățile social-educaționale, cât și prin nevoia resimțită de recreere și distracție.

EMIL FLORIN MOCAN: - Adevărat. Eu am spus-o ori de câte ori am avut prilejul: ne plângem prea mult de problemele demografice, de scăderea natalității, și facem prea puțin pentru a ajuta atât familiile tinere, cât și inserția socială propriu-zisă a tinerilor. La Chețani, am pus pe picioare un adevărat program în acest sens. Am terminat baza sportivă, dotată cu tribune (120 de locuri), vestiar cu toate utilitățile; am sprijinit echipele de fotbal din Chețani și Grindeni, lansând, totodată, proiectul amenajării turistice de pe malul Mureșului, plasat într-o zonă tradițional atribuită distracției și timpului liber. Pentru mine, care m-am născut și format în Chețani, știința de carte și școala în general sunt factori exponențiali ai dezvoltării tinerei generații. Nu am reușit obținerea de fonduri pentru continuarea proiectului noii școli gimnaziale din Chețani, dar, după puteri, am încercat să facem cât mai funcțională baza materială deja existentă: s-au făcut reparații la școala din Grindeni și grădiniță, s-au schimbat ușile și geamurile cu termopane, s-a pus parchet, s-a zugrăvit și construit gard de protecție. Reparații s-au făcut la școala și grădinița din Hădăreni. La Chețani, am construit un gard nou pentru grădiniță, iar parcul din Hădăreni a fost și el împrejmuit cu un gard. Fiecare cadru didactic a primit o tabletă pentru ușurarea procesului educațional, iar la sfârșit de an școlar, am instituit premii substanțiale pentru elevii merituoși din întreaga comună. Nici cei mai mititei n-au fost uitați: am dat în folosință parcuri și zone de joacă, dotate cu cele mai moderne instalații, la Chețani și Hădăreni. De asemenea, am sprijinit formația de dansuri populare din Chețani, fie cu costume populare, fie cu finanțarea deplasărilor în țară, la diverse manifestări de gen, chiar și pentru frumosul succes, la un festival din Grecia.

REPORTER: - Desigur știți, un element central al dezvoltării unei comunități este starea de sănătate…

EMIL FLORIN MOCAN: - Nu numai că știu, dar este una dintre preocupările centrale ale administrației mele. În comună, asigurăm sănătatea oamenilor și asistența medicală prin cadre specializate și medic, care activează în Dispensarul comunal. Acest dispensar a fost complet reabilitat, prin reparații capitale, canalizare, grup social pentru pacienți și personal. S-au dezinfectat, acoperit și amenajat prin rigole, 6 fântâni publice din satul Grindeni și proiectul de canalizare și al Stației de epurare al comunei e pe cale de a fi recepționat. Aici, cu proiectul de canalizare, am întâmpinat greutăți. Sincer, am moștenit un proiect prost planificat și prost realizat, care ne-a dat multe bătăi de cap. Personal, m-am axat doar pe darea lui în folosință, gândind numai la interesele cetățenilor. Sper din toată inima să reușim acest lucru chiar în aceste zile. Oricum, am realizat deja peste 400 de racordări individuale la sistemul de canalizare. Tot pe linia asigurării sănătății populației, amintesc reabilitarea bucătăriei Căminului Cultural Chețani, care poate găzdui, decent și sigur din punct de vedere sanitar, evenimente pentru cetățenii comunei. Vineri, pe 20 iulie, se va semna contractul cu firma câștigătoare a licitației pentru introducerea apei potabile în Grindeni. Estimez că în septembrie vom demara și lucrările efective. Binomul apă potabilă curentă și canalizare e o certitudine pentru sănătatea locuitorilor comunei. În același timp, am refăcut o parte din patrimoniul natural al comunei, plantând tei și brazi. În ecuația sănătății publice, aerul curat este o componentă vitală. Chiar dacă poate să pară curios, la acest capitol al sănătății publice, nici capelele mortuare nu trebuie uitate. Legislația în domeniu este cât se poate de strictă și de europeană și are în vedere nu doar cuvenita pomenire, ci și prevenirea unor accidente sanitar-epidemice. Noi am dat în folosință două, cu toate utilitățile, în Chețani și Hădăreni, și avem în pregătire o a treia, la Grindeni.

REPORTER: - Cum se poate constata, sunt modificări chiar în sediul primăriei…

EMIL FLORIN MOCAN: - Am reparat și recompartimentat sediul primăriei, dotând instituția cu centrală termică, mobilier și parchet. A fost pusă la punct și sala de ședințe a Consiliului local. Poate că niciuna dintre realizările enumerate n-ar fi fost cu putință fără munca de echipă. Permiteți să amintesc aici pe viceprimarul Pantea Gheorghe, pe consilierul meu, Dan Aron, și pe expertul în politici publice, Ciprian Turdean. Doar cu ei, cu personalul primăriei și sprijinul cetățenilor am scos-o la capăt.

REPORTER: - Care sunt elementele de noutate privitor la relațiile dumneavoastră cu cetățenii comunei?

EMIL FLORIN MOCAN: - Transparența actului administrativ nu este vorbă goală, la noi, în Chețani. Site-ul comunei, pagina oficială de pe Facebook și desele informări din presa locală stau mărturie. În plus, edităm „Curierul de Chețani", o revistă de informare în toată legea, cu ISSN și tot ceea ce-i trebuie unei publicații serioase. Mai presus de toate, însă, stau întâlnirile mele cu cetățenii. Nu sunt o persoană prea conformistă în acest sens căci, deși țin cu sfințenie audiențele, prefer să rezolv problemele la fața locului și să dau o mână de ajutor fără să mă formalizez prea mult.

REPORTER: - S-ar părea că toate merg strună…

EMIL FLORIN MOCAN: - Nici chiar așa! Avem încă probleme cu birocrația, finanțările se obțin greu și, poate, și mai greu e să găsești, prin licitații, executanții. Din fire, nu sunt un om care să se plângă, aruncând responsabilitățile în cârca altora. Uneori sunt nemulțumit că nu toți consătenii apreciază eforturile mele și ale echipei, așa cum trebuie. Pe de cealaltă parte însă, tot eu îmi spun că trebuie să ne facem treaba cât mai bine, că doar de aceea ne-au dat cetățenii mandatul, și cât privește aprecierile, mai bine lăsăm să vorbească ceea ce am făcut, pentru noi, pentru comunitate și dezvoltarea ei durabilă. Adevărata carte de vizită a unui primar e fața comunei și zâmbetul consătenilor lui, atunci când le dă binețe.

 

 

Lasă un comentariu