Gheja în sărbătoare

Distribuie pe:

Acesta este mesajul de suflet al participanților la sărbătoarea comunitară „Gheja în sărbătoare", care a avut loc duminică, 15 iulie 2018, în organizarea Consiliului Local și al Primăriei orașului Luduș, în contextul proiectului local al Centenarului Marii Uniri.

Mesajul-îndemn a fost formulat de doamna Carmen Claudia Rusu, în timpul ineditei urări în versuri, cântate (după modelul orației de nuntă) și adresate oficialităților și oaspeților de onoare.

Doamnele Maria Focșan și Lizica Mâlnă, mândre în costumele lor populare, i-au întâmpinat pe distinșii oaspeți cu pâine și sare.

În calitatea sa de primar și de reprezentant al administrației publice locale, domnul Cristian Ioan Moldovan le-a mulțumit, vădit emoționat, doamnei ministru Natalia Intotero, pentru surprinzătoarea sa prezență la sărbătoarea ghejenilor, domnului senator Horea Soporan, domnului Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, domnului consilier local Gelu Puia, sufletul sărbătorii ghejene, domnului inginer Alexandru Rusu, doamnei Carmen Rusu și fiicei lor Sara, pentru folclorul autentic românesc adus prin soliștii invitați, ghejenilor, pentru sărbătoarea lor anuală. Înainte de ale ura ghejenilor petrecere și distracție plăcută, domnia sa le-a reamintit că este om de cuvânt. „Am promis, și acum sunteți branșați la rețeaua de canalizare a orașului. În curând, toate străzile din Gheja vor fi asfaltate. Vom lucra împreună la europenizarea noastră prin educație, cultură și mentalitate.''

S-a adresat celor prezenți, doamna Natalia Intotero, actualul ministru al Românilor de Pretutindeni, mulțumind pentru emoționanta și originala primire de care a avut parte la Gheja, domnului Gelu Puia, care a invitat-o să participe la această sărbătoare, dându-i astfel prilejul să revadă casa bunicilor și satul copilăriei sale. „Suntem în Anul Centenarului Marii Uniri. Mesajul doamnei Carmen Claudia Rusu ar trebui să devină un legământ de iubire și de fidelitate a românilor de pretutindeni față de România. Împreună cu domnul Gelu Puia vom lucra la realizarea unui proiect care să permită tinerilor din Gheja și Luduș să se întâlnească cu ghejeni și ludușeni plecați la muncă în alte state ale Uniunii Europene și să îi sfătuiască să aducă Europa la Gheja și Luduș''.

Domnul Horea Soporan, senator în Parlamentul României, și-a motivat astfel prezența la Gheja: ,,Am fost invitat de domnul Gelu Puia. În dimineața acestei zile, încă eram la Belgrad, ca participant la o întâlnire parlamentară internațională. I-am promis domnului Gelu Puia și mă țin de cuvânt să îl ajut pentru obținerea de fonduri guvernamentale și europene atât de necesare dezvoltării Ghejei, la standarde europene''.

Prieten vechi al ghejenilor, domnul Ovidiu Dancu, vicepreședinte al CJ Mureș, și-a reînnoit promisiunea referitoare la conectarea drumurilor comunale din Gheja la Autostrada Târgu Mureș - Câmpia Turzii, astfel, ghejenii să aibă legătură directă cu drumurile europene.

Ca buni creștini, ghejenii și invitații lor au participat la slujba de Te Deum, oficiată de preotul pensionar Vasile Cercel, preotul paroh Valer Moldovan și preotul Viorel Ormenișan, paroh al Bisericii „Sfinții Mucenici Brâncoveni''.

La câteva zile după reașezarea vieții ghejenilor în matca preocupărilor zilnice, i-am contactat pe 3 dintre realizatorii evenimentului cultural de la Gheja.

Gelu Puia, lider de top al comunității locale, reprezentant al ghejenilor în trei legislaturi consecutive ale Consiliului Local Luduș, principal organizator al evenimentului de la Gheja: „Pentru mine și pentru numerosul grup de ghejeni care ne-am asumat responsabilități în pregătirea ei, această sărbătoare a însemnat muncă, muncă și iar muncă. Răsplata noastră este bucuria ghejenilor, că au avut parte de o sărbătoare pe cinste. Îngăduiți-mi să pun câteva întrebări. Ce a fost, ce este și ce va fi Gheja noastră? Știm ce a fost, știm ce este, dar ce va fi depinde de noi cei prezenți, de tinerii de astăzi și de copiii care vor crește mari în AL DOILEA

CENTENAR AL MARII UNIRI. Le mulțumesc oaspeților de seamă că au răspuns invitației mele, artiștilor care ne-au încântat.

Să dea Domnul ca totul să fie într-un ceas bun.''

Domnul coregraf Petru Pop, de la Ansamblul Folcloric ,,Ardealul'' din Luduș: „Prezența omului de cultură Alexandru Rusu, din Sânpetru de Câmpie, a soției și fiicei lor, a soliștilor vocali și a ansamblurilor din comunele învecinate a fost o reușită. Toată lumea s-a simțit bine, inclusiv consumatorii de bere, mici și frigărui la grătar''.

Domnul Alexandru Rusu, directorul ,,Casei Rusu - Câmpia Transilvaniei'', din satul Tușinu, comuna Sânpetru de Câmpie: „Sunt mulțumit că programul artistic, regizat de mine, a plăcut și a fost aplaudat. Am fost impresionat de numărul mare de ghejeni spectatori, de disciplina și receptivitatea lor culturală. A fost o serbare ,,așezată'', cuminte, așa cum ne place nouă, ardelenilor, să marcăm Anul Centenarului Marii Uniri''.

 

Lasă un comentariu