Psihologii au cuvântul - Pelerinajul la locurile sfinte - vindecare sau iluzie?

Distribuie pe:

E coadă... coadă la Sfântul/Sfânta X, coadă la sfințenia lui/ei, coadă la ajutor. Mulțimea înaintează în liniște, unii mai fac o cruce, alții își verifică mobilele să fie pe silențios. Din când în când, se mai aude câte o voce șoptită: „Să nu uităm să trecem și ... în acatist!" Din când în când, mulțimea se dă ușor în spate pentru că o persoană s-a lăsat brusc în genunchi.

Și mulțimea înaintează, ușor, cu răbdare, cu speranță. O voce se aude din spate: „Hai, că mai e puțin!". Mai e puțin până unde? Până la ajutorul divin? Până la minunea făcută de Sfântul/ Sfânta care schimbă viețile, vindecă, plătește facturile, întoarce iubitul/iubita înapoi ș.a.?

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, mulți oameni așteaptă minunea, speră că o persoană sau o entitate din afara lor să le rezolve problemele, să le îmbunătățească viața. „Nu este nimic de judecat când vedem oameni disperați. Oamenii cu probleme și care ajung în diferite stadii ale disperării, în genere, au încercat tot ce au știut și, în pelerinaje, găsesc ultima speranță, dar, în același timp, există și oameni care nu depun eforturi prea mari în viață, însă așteaptă minuni divine, așteaptă să li se întâmple lucruri minunate fără muncă prea mare. Zice-se că „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă". Oare câți dintre cei care formează aceste cozi imense înțeleg acest lucru? Oare câți așteaptă doar minunea care, cred ei, vine sigur dacă atingi pe Sfântul/Sfânta sau treci pe acolo un obiect personal pe care-l vei folosi că amuletă? Oare câți cred că asta e tot ce au de făcut?, se întreabă psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

„Amuletele" sfințite, orele întregi la coadă nu schimbă modul de gândire.

În același timp, specialistul afirmă că o „amuletă" sfințită, lungul drum până la mormântul unui sfânt, statul ore întregi la coadă nu vor schimba modul de gândire, comportamentul și rezultatele obținute.

„Niciun sfânt și nici Dumnezeu nu ne obligă să facem o schimbare dacă noi nu suntem dispuși la un minim de efort. Acesta este motivul pentru care Dumnezeu ne-a oferit liberul arbitru, altfel viața noastră ar fi fost programată direct de El și noi nu am fi avut libertatea de a lua decizii și de a răspunde de deciziile noastre. Pupatul unei icoane, atinsul unui mormânt sau purtatul unui obiect trecut pe acolo nu ne scutesc de efortul personal de a deveni o variantă îmbunătățită a noastră. Dumnezeu și sfinții ne susțin în schimbare, dar nu fac treaba în locul nostru. Amintiți-vă că rezolvarea problemelor noastre este în noi. Amintiți-vă că divinul, pe care-l căutăm în afara noastră, este de fapt în noi. Noi suntem minunea pe care o căutăm în ... afara noastră. În loc să așteptăm să fim sfințiți, putem sfinți noi fiecare zi a vieții noastre prin ceea ce alegem să fim și să manifestăm", conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura Maria Cojocaru este președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), președinte și fondator al Asociației „Generația Iubire". Este psihoterapeut și trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minții umane, urmând 7 formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială. De peste 8 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri și traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare. (Persoană de contact: Laura-Maria Cojocaru Psihoterapeut&Trainer NLP și INLPSI; tel. 0725 161.169; e-mail: psih-lauramaria@yahoo.com)

Lasă un comentariu