Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Capcane împotriva viespilor!

Distribuie pe:

În această perioadă, cu temperaturi termice ridicate, iar în vii și livezi, fructele au început să acumuleze zaharuri, mulți gospodari se confruntă cu atacul de viespi la struguri, pere și în mod special la familiile de albine. Viespea fiind o specie ocrotită de lege, prea puțin se popularizează metodele de combatere.

Viespile au corpul de culoare galbenă cu dungi negre, un aspect oarecum asemănător cu al albinelor. Trăiesc în colonii, în cuiburi în formă de fagure, construit din lemn mărunțit de mandibulele insectelor. Primăvara, o matcă care trăiește un an, depune ouăle, larvele fiind hrănite cu insecte fărâmițate de viespile adulte. Viespile adulte se hrănesc cu nectar, polen, sucuri de plante, insecte cu larvele acestora. Spre deosebire de albine, acul cu venin al viespilor nu rămâne în țesutul unde a fost injectat veninul. Dușmanii naturali ai viespilor sunt prigoriile (și aceste păsări sunt ocrotite de lege, chiar dacă sunt periculoase pentru albine), păianjenul cu cruce, care depune ouăle în larvele viespilor. Sunt răspândite în Europa, Asia și America de Nord, mai ales în regiunile cu climă temperată.

Având în vedere pagubele însemnate pe care le provoacă la cultura viței de vie și pomicultură, dar, mai ales la familiile de albine, în special o specie numită „Lupul albinelor", mult mai mare decât viespea clasică, se impune măsuri de combatere. Aceasta intră în stup, omoară matca, se hrănește cu puietul albinelor și cu miere, provocând pagube însemnate, chiar și lichidarea familiei de albine.

Dintre măsurile de combatere a viespilor, mai eficiente sunt cele chimice, prin pulverizarea în podurile caselor, sub acoperiș, de soluție cu un insecticid, mai ales pe cuiburile cu puiet și adulți.

O metodă, pe care am aflat-o de la un apicultor în vârstă, este cea legată de capcane împotriva viespei comune și împotriva Lupului albinelor.

Se ia un recipient din plastic de 2 litri, pe care se fac orificii cu o țigară aprinsă, din loc în loc. În recipient se introduce un mic, din carne de porc și vită, peste care se aplică o soluție cu un insecticid. Fiind atrase de carnea de mic, viespile intră prin orificiile pet-ului și nu mai reușesc să iasă, mor în scurt timp. În loc de mic se mai poate pune în capcană - soluție concentrată de sucuri de fructe în amestec cu bere. Țin să precizez că viespile sunt ocrotite de lege, fiindcă se hrănesc cu insectele și larvele dăunătoare pentru culturile agricole.

 

Lasă un comentariu