CAPELA STELLA MARIS, DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

Tronul sculptat din lemn și iconostasul au fost prelucrate în 1721. Regina le-a cumpărat din Cipru, special pentru capelă. Tronul este frumos sculptat cu o aurire fină. Se observă simbolismul creștinismului timpuriu. Cele două picioare din față ale tronului sunt sculptate în formă de șerpi, iar mânerele cu forme și compoziții simbolice florale și plastice care dau ideea de Rai. O parte din elementele florale de pe spătar descriu câte un semicerc spre exterior, pe care se află lei heraldici, simbolul puterii și al vigilenței. Potrivit superstițiilor medievale, regele animalelor dormea cu ochii deschiși. Păunul, care ține în ciocul său o cruce, reprezintă simbolul vieții veșnice în Rai. În stânga păunului este ținutul păcatelor cu luna și două pentagrame, simbolurile lui Adam și Eva. De cealaltă parte se află soarele, care simbolizează lumina dumnezeiască a vieții și adevărului veșnic, care învinge întunericul păcatului și al morții. Deasupra soarelui se află mitra episcopului înconjurată de o sabie, simbolul creștin al dreptății și răzbunării - și de sceptru simbolul antic al puterii. Pasărea de sus este phoenix. În religia creștină ea reprezintă semnul de veșnicie și mai ales de renaștere. În partea cea mai de sus a spătarului se află un soare sculptat cu o coroană susținută de doi Serafimi, acest lucru îl simbolizează pe Hristos Salvatorul, perfecțiunea lui Dumnezeu și puterea Lui supremă.

Iconostasul a fost dintotdeauna opera colectivă a acelora care îl comandă și a acelora care îl execută. Pe porțile împărătești este redată tema Buneivestiri, însoțită de figurile proorocilor David și Solomon. În partea de jos sunt înfățișați în statură întreagă Sf. Vasile cel Mare și Sf. Ioan Gură de Aur. Cel mai jos sunt Sf. Grigorie Teologul și Sf. Atanas de Alexandria. În medalionul mic, care unește porțile, este înfățișată ipostaza lui Iisus Hristos Pantocrator pe tron și Prearegina Maica Domnului Pantanasa, cele mai mărețe fețe regești în iconografia ortodoxă. Icoanele originale fac parte, azi, din expoziția de muzeu din vila Cuibul liniștit.

Pe crucea care termină iconostasul este pictat Hristos crucificat. La extreme se află cei patru evangheliști. Sub crucificare este pictată o peșteră cu craniul lui Adam. Iconostasul este aurit. În afară de sculptura florală, sunt prezenți și îngeri încrustați și eroi biblici.

Cupola este cu o organizare centrată, simbolul bizantin al veșniciei și al spațiului ceresc. În zenitul cupolei este pictat Iisus Hristos Pantocrator. În jurul lui, în cercul cupolei se află cele zece ranguri îngerești, forțele imateriale, iar în cercul inferior se află cei doisprezece apostoli. În patrulaterul care descrie cupola se află cei patru evangheliști: Sf. Apostol Matei ca om sau înger, Marc-leu, Luca - vițel și loan Teologul-vultur.

Pe peretele stâng al iconostasului este pictată scena Adormirii Maicii Domnului, iar în dreapta intrarea Maicii Domnului în hram. Mai multe scene din Vechiul Testament și Noul Testament și figuri-simboluri, printre care Sfânta Treime, Nașterea lui Hristos cu steaua din Betleem și magii, Îngeri, arhangheli și sfinți sunt înșirați în mica suprafață a capelei. Chipurile reginei Maria și al prințesei Ileana, ctitorii capelei, sunt pictate pe pereții interni, lângă intrare.

Lasă un comentariu