Efectele amnistiei fiscale!?

Distribuie pe:

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat public că este în pregătire o amnistie fiscală prin care să se șteargă datoriile firmelor de stat și private chiar și ale persoanelor fizice pe care le au la bugetele de stat de ani de zile. Este cunoscut faptul că principalii beneficiari ai amnistiei anunțate sunt companiile de stat, care au acumulat datorii uriașe prin neachitarea de mulți ani a obligațiilor față de stat. Această datorie se ridică la aproape 100 de miliarde de lei, atât a firmelor, cât și a persoanelor fizice, la bugetul consolidat.

Motivul ștergerii datoriilor, printr-o amnistie fiscală, anunțată de ministrul Eugen Teodorovici, este că cea mai mare parte din aceste datorii sunt imposibil de recuperat și astfel ar curăța bugetul de sumele care, de fapt, există doar pe hârtie, sume ce cresc continuu prin adăugarea de penalizări. Ministrul Finanțelor a mai declarat că se lucrează la un proiect în acest sens “gândit ca un stimulent pentru economia românească.” Interesantă gândire. Da, amnistia (dacă se va aplica) va fi un important stimulent pentru firmele și persoanele fizice care ar scăpa de datorii și vor fi în continuare stimulate să nu mai plătească taxele și impozitele la buget cu gândul că Ministerul Finanțelor, peste câțiva ani, le va șterge din nou datoriile.

Numai că același ministru, Eugen Teodorovici, împreună cu ministerul pe care îl păstorește vremelnic, nu spune nimic despre marea nedreptate făcută firmelor și persoanelor fizice oneste ce își achită, lună de lună, taxele și impozitele. Pe acestea, cum și cu ce-i stimulează ministerul să-și plătească în continuare contribuțiile la buget? Mai degrabă îi “stimulează” să nu mai plătească, văzând că sunt luați de proști dacă sunt cinstiți, făcând sacrificii deosebite să fie la zi cu achitarea taxelor și impozitelor, iar marii datornici sunt compensați cu ștergerea datoriilor.

Sunt de neînțeles și absurde spusele domnului ministru Eugen Teodorovici că din estimările ministerului rezultă faptul că o mică parte din obligațiile restante pot fi recuperate. El mai precizează că “datoria persoanelor fizice și companiilor (majoritatea de stat) către stat este de aproape 100 de miliarde de lei, din care doar 17 miliarde ar putea fi recuperate, restul fiind nerecuperabile.” Așa să fie? Domnul ministru ar trebui să o spună și să recunoască că ar fi de râsul lumii, mai ales a țărilor din Uniunea Europeană dacă ar executa silit propriile companii pentru datoriile față de același stat care le-a inclus pe lista Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și cărora le-a “sechestrat” (luat) profitul realizat înainte de a avea loc bilanțul anual financiar. Din clasamentul întocmit de revista Capital rezultă că între primii 15 datornici la bugetul consolidat numai două companii, din Top, sunt private, aflate în insolvență sau faliment. “Cea mai mare datorie este a Companiei Naționale a Huilei, cu o obligație restantă de 5.200 mil. de lei, la 31 martie 2018”, conform datelor ANAF. În ordinea datoriilor restante urmează: Societatea Națională a Căilor Ferate Române (1.276 mil. de lei); Societatea Comercială pentru Închiderea și Conservarea Minelor S.A. (1.001 mil. de lei); Societatea Complexul Energetic Hunedoara (735,4 mil. de lei); Urban S.A. (543,3 mil. de lei); Societatea Națională a Cărbunelui S.A. (420,6 mil. de lei) etc.

Dacă în prima declarație ministrul Eugen Teodorovici spunea că de efectele amnistiei fiscale vor beneficia atât persoanele juridice, cât și cele fizice, ulterior a spus că numai persoanele juridice vor beneficia de amnistie. În schimb, Liviu Dragnea, președintele PSD, referindu-se la actul amnistiei spunea: “Eu spun cu foarte multă hotărâre și cu mult drag și cu multă prietenie: asta este una care se adoptă și nu se vorbește foarte mult.” Pe cine iubește Dragnea atât de mult: pe cei care sunt onești și plătesc, își achită contribuțiile la buget sau pe cei care “uită” de acestea cu anii, mizând că vor fi iertați?!

Dintr-un sondaj realizat de consiliul Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din România rezultă că numai doi din 10 întreprinzători susțin amnistia fiscală, iar 30,2% susțin că aceasta va avea efecte negative față de cei ce plătesc la timp obligațiile la stat. Deci, față de ei nu este o măsură corectă, este și părerea ministrului Finanțelor. El a mai spus că “sunt multe companii de stat care au datorii istorice, cu zeci de mii de angajați, iar acestea s-ar putea închide în câțiva ani dacă nu se iau anumite măsuri.” Domnul ministru a “uitat” să precizeze că noul Cod Fiscal (căruia i s-au adus, în ultimul an, sute de modificări) în loc să sprijine, să ajute mediul privat, îl consideră doar ca pe o vacă bună de muls, neoferindu-i și condiții de a produce îndestulare, prosperitate pentru ambele părți.

Lasă un comentariu