Pneumonii cu Legionella

Distribuie pe:

Legioneloza este o formă severă de pneumonie cauzată de bacteria Legionella care, în multe cazuri, poate fi fatală. Legionelele sunt foarte larg răspândite în natură, mai ales în medii apoase (lacuri, râuri, soluri umede) și sunt capabile să supraviețuiască în condiții foarte variate: conducte de aer condiționat și turnuri de răcire a apei potabile, rețeaua instalațiilor de apă caldă, umidificatoare de aer, bazine de scurgere, echipamente tehnico-medicale din spitale, fântâni ornamentale, mai ales interioare, sisteme de stocare a alimentelor prin umidificare.

Legioneloza este o infecție respiratorie care se transmite prin inhalarea particulelor foarte mici de apă, aerosoli, ce conțin bacteria.

Boala debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția ei. Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă. În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Nu toate persoanele expuse la Legionella dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei Legionella fiind mai mare în cazul celor cu boli cronice, al fumătorilor și al persoanelor în vârstă. 

Putem preveni înmulțirea Legionellei utilizând soluții tehnice corecte:

- la punctele de evacuare, temperatura apei utilizabile trebuie să fie 50-60 gr. C;

- menținerea apei reci sub 20 gr. C, de-a lungul întregului sistem, către toate gurile de evacuare;

- golirea, curățarea și dezinfectarea anuală a încălzitoarelor de apă (caloriferele);

- dezinfectarea sistemului de apă caldă cu o concentrație ridicată de clor (50 ml), periodic;

- dezinfectarea și curățarea periodică a conductelor și filtrelor de apă, a tunurilor de răcire și conductelor aferente cu care sunt prevăzute sistemele de aer condiționat;

- asigurarea întreținerii tehnice și sanitare periodice;

- încălzirea constantă a apei la 70-80 gr. C, pentru a se realiza dezinfectarea termică;

- echilibrarea sistemului pentru a elimina zonele cu debite prea mici, ce reprezintă un risc în ceea ce privește temperaturile prea joase și stagnarea apei.

Lasă un comentariu