ÎNVREDNICITU-S-A

Distribuie pe:

A fost mare și înălțătoare sărbătoare de suflet românesc la Mănăstirea Sărmașu, cea cu hramul Nașterii Maicii Domnului, a Sfântului Mare Mucenic Mina și a Sfântului Vasile cel Mare, când, duminică, 23 septembrie 2018, s-a împlinit ,,pohta ce-a pohtit-o" pentru el și pentru răbdătorul nostru neam, părintele protopop onorific ILIE BUCUR SĂRMĂȘANU, anume, de a vedea înălțate și sfințite, pe cei 24 de ,,stâlpi de spiritualitate românească", busturile a tot atâtor făcători, întregitori și înălțători de neam și țară, începând din străvechime și până în zilele noastre, reuniți într-un complex sculptural inspirat denumit ,,ARC PESTE TIMP". Busturile sunt opera și strădania cunoscutului nostru artist plastic mureșean, sculptorul IOAN ASTĂLUȘ, cel care s-a ostenit de-o vreme, în drag și smerenie creștinească, să poată săvârși o lucrare ce să rămână multă vreme în mintea, conștiința și sufletul nostru.

Busturile de-aici înconjoară sfânta mănăstire, îmbrățișând-o și ocrotind-o parcă cu puterea lor binefăcătoare, pentru a o feri de toate relele și păcatele acestei lumi care ar putea să o cuprindă cândva. Ele ne vor aduce mereu aminte de marii noștri bărbați, cei care, punându-și viața în palma lui Dumnezeu și lucrând mereu sub umbra puterii Lui ocrotitoare, s-au dedicat trup și suflet binelui și fericirii neamului și țării acesteia.

Vrednic închinător la Tatăl Ceresc, părintele Ilie Bucur a vrut să lase ceva în urma trecerii Domniei Sale prin aceste frumoase locuri, pentru a rămâne, atunci când el se va fi dus la cele veșnice, cât mai mult în inima celor pe care i-a slujit cu credință, și a fi un bun exemplu de urmat pentru alții ce vor veni în urma lui, arătându-le acestora cum să-ți prețuiești, în scurta ta trecere prin lume, neamul și țara, cea mereu aflată sub umbra divinului ceresc. Asta, după ce părintele Bucur, împreună fiul Domniei sale, vrednicul părinte DANIEL, amândoi cetățeni de onoare ai orașului Sărmașu, alături de cei care le-au stat mereu aproape, au ostenit mulți ani pentru a înălța acestă frumoasă mănăstire și după ce domniile lor au mai făcut încă atâtea lucruri trebuincioase pentru comunitatea locală.

La această mare adunare creștină, părintele Ilie Bucur a fost onorat de prezența Întâistătătorului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop de Alba Iulia, IRINEU, alături de un sobor de 18 preoți și mireni, de prefectul județului Mureș, de senatori și deputați de Mureș, de primarul orașului Sărmașu, de alte personalități ale administrației de stat (primari, consilieri, șefi de instituții), de cei care au susținut și sponsorizat în parte această mare lucrare, de oameni de cultură și artă, de membrii Ligii Scriitorilor Români filiala Mureș, de un numeros public venit din tot județul și din afara lui, doritor să asiste la acest mare eveniment.

La ora 9.30, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop de Alba Iulia, Irineu, însoțit de trei tineri călăreți, îmbrăcați în frumoase costume populare, intră pe poarta mănăstirii. Gazda, preotul Ilie Bucur, împreună cu oaspeții domniei sale și un număr mare de credincioși, îl primesc cum se cuvine, cu multă și mare bucurie și cântece de slavă.

Slujba arhierească a fost oficiată de însuși Preasfințitul Arhiepiscop Irineu, ajutat fiind de preoți din protopopiatele Luduș, Mureș și Maramureș. Cuvintele Domniei Sale, leac pentru sufletele noastre păcătoase, cântările bisericești, pricesnele cele mângâietoare de inimi îndurerate, îmbunează cerul mohorât până atunci, deschizându-l și luminându-l. Acum totul este trăire duhovnicească, înălțare spirituală, smerit și rugă de iertare.

În final, Sfinția Sa a hirotonit un nou preot în protopopiatul Reghin, a răsplătit cu diplome și însemne bisericești pe cei care s-au ostenit în a-l ajuta pe părintele Bucur și pe fiul domniei sale, părintele Daniel, în marea lor lucrare, a dezvelit placa aniversară „România 100", a sfințit cele 24 de statui, Grupul Statuar Sfântul Apostol Pavel și Tronul voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Părintele Ilie Bucur a mulțumit în numele tuturor Sfinției Sale Irineu, personalităților care au dat curs invitației de a fi prezenți la acest mare eveniment duhovnicesc.

La agapa creștinească ce a urmat, grupul de chitariști din Galda de Sus, corul „Armonia Seniorilor" din Cluj-Napoca și mai ales corul „Belcanto" din Sărmașu, condus de părintele profesor - dirijor Daniel, laureate la atâtea festivaluri și reuniuni culturale din țară și străinătate, au oferit celor prezenți un adevărat spectacol de cântece patriotice și bisericești, pricesne, iar poeții Ioan Mureșan și Mircea Dorin Istrate poezii la temă.

Luându-și rămas bun de la gazde, Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscopul Irineu a mulțumit tuturor pentru participare la această deosebită zi de înălțare duhovnicească, îndemnându-i la iubire creștinească și la unire, mai ales acum, când ne apropiem de măreața zi de 1 Decembrie, zi când vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire.

Mulțumim și noi tuturor celor care, alături de părintele Ilie Bucur și părintele Daniel, s-au învrednicit să ne picure pe suflete bucuria unei zile de înaltă și aleasă trăire creștinească, ce să ne apropie divinul ceresc care ne ține sub umbra sa ocrotitoare.

 

Lasă un comentariu