Zgomotul excesiv - factor de risc pentru sănătate

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adoptat un nou regulament (practic, o actualizare a celui din 2009), pornind de la constatarea că generatoarele turbinelor eoliene pot cauza probleme de sănătate persoanelor care sunt expuse la niveluri excesive de zgomot, informează DPA.

Expunerea la zgomotele produse de turbinele eoliene nu ar trebui să depășească 45 de decibeli în timpul zilei, afirmă experții OMS în noul regulament, creat în numele Uniunii Europene. Prin comparație, muzica difuzată la mică intensitate de posturile de radio are 50 de decibeli.

“În plus față de neplăcerile provocate, zgomotul excesiv reprezintă un factor de risc pentru sănătate, contribuind la apariția bolilor cardiovasculare, de exemplu”, a spus Zsuzsanna Jakab, directorul pentru Europa al OMS.

Prin noul regulament, OMS a emis, de asemenea, o serie de recomandări în privința zgomotelor generate de activitățile recreative.

Expunerea combinată la zgomotele produse de cluburi de noapte, concerte și dispozitive audio nu ar trebui să depășească 70 de decibeli, în medie, pe an - echivalentul zgomotului emis de un uscător de păr.

Deși recomandările au fost formulate pentru Europa, ele sunt relevante și pentru restul lumii, întrucât se bazează pe date culese de pe mai multe continente, au precizat reprezentanții OMS.

Lasă un comentariu