În luna septembrie, ITM A DEPISTAT PESTE 20 DE PERSOANE MUNCIND FĂRĂ FORME LEGALE

Distribuie pe:

În cursul lunii septembrie 2018, specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureș, au efectuat 47 de acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă, fiind vizate respectarea legislației muncii, identificarea muncii nedeclarate și fără forme legale, respectarea repausului săptămânal, munca de noapte și transmiterea datelor în Revisal în termenul legal.

Cu ocazia acestor verificări, au fost identificate 12 persoane care lucrau fără forme legale și 10 persoane care prestau muncă nedeclarată, astfel încât s-au aplicat sancțiuni contravenționale pentru 36 de agenți economici (din care 9 pentru muncă nedeclarată), aplicându-se 49 de sancțiuni contravenționale, din care 29 avertismente și 20 amenzi, în cuantum total de 318.800 lei. În plus, s-au dispus și 162 de măsuri obligatorii pentru deficiențele constatate.

Domeniile de activitate ale angajatorilor în care au fost identificate persoane care prestau activitate fără forme legale sunt restaurante, fabricarea mobilei, activități medicale, cultivare struguri, construcții, brutărie, colectare deșeuri, transporturi cu taxiuri și turism.

Totodată, în cursul lunii septembrie 2018, s-a desfășurat campania pentru identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, o zi pe săptămână, în unități care au ca obiect de activitate colectarea deșeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor reciclabile și extracția pietrișului și nisipului, precum și în domeniul prestărilor de servicii.

Au fost efectuate 9 controale, fiind sancționați 9 angajatori, din care unul pentru utilizarea muncii nedeclarate, fiind identificată o persoană care presta activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă. Au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, din care 10 avertismente și 3 amenzi în valoare de 23.000 lei, dispunându-se și luarea a 39 de măsuri.

În perioada 24 - 28 septembrie 2018, s-a desfășurat și Campania Națională referitoare la respectarea de către beneficiari a prevederilor Legii 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, precum și a normelor metodologice de aplicare a Legii 52/2011 în domeniile prevăzute la art. 13 și a prevederilor legale privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor sau tinerilor, prin muncă, în aceste domenii.

Au fost efectuate 5 controale, în care au fost sancționați contravențional 5 beneficiari, cu amenzi totale de 34.000 lei, dispunându-se și 10 măsuri pentru remedierea deficiențelor.

Lasă un comentariu