SĂ NU-L UITĂM PE ROMULUS GUGA

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, Comitetul Județean de Cultură, împreună cu Școala Gimnazială ,,Romulus Guga” din Tg.-Mureș, organizează „Festivalul de Literatură Romulus Guga”, focalizat pe evocarea operei și a omului, poetului, prozatorului, dramaturgului, publicistului Romulus Guga, personalitate marcantă a literaturii române.

Activitatea a avut loc la data de 17.10.2018, locația fiind Școala Gimnazială amintită, unde, cadrele didactice și elevii s-au pregătit să prezinte invitaților (poeți, prozatori, artiști, oameni de cultură) un bogat și cuprinzător program artistic.

 Moderatoarea activității, doamna directoare a școlii amintite, MACAVEI LUMINIȚA DANIELA, a prezentat programul festivalului, importanța acestuia pentru a menține vie în amintirea și conștiința contemporanilor personalitatea lui Guga, câteva date din biografia acestuia, participanții la manifestare, după care, a invitat-o pe doamna prof. dr. univ. VOICA FOIȘOREANU să ne vorbească despre cel care i-a fost soț, Romulus Guga.

 Distinsa doamnă Foișoreanu ne-a vorbit despre modul în care Romulus Guga și-a construit, cu multă muncă, cu râvnă și cu îndârjire chiar, propria personalitate, respectul de care s-a bucurat, marile proiecte pe care le-a angajat, opera sa dramaturgică de substanță care a făcut școală, ideile și viziunea lui asupra literaturii, cum anume ar trebui ea susținută pentru a crea condițiile propice pentru ca talentele să se poată exprima, rolul revistei ,,Vatra” în peisajul nostru cultural, oamenii care i-au fost aproape și l-au susținut, momente frumoase, dar și grele din viața lui etc., dezvăluiri inedite, importante pentru noi și pentru cei care se vor apleca asupra cercetării operei sale.

 Despre omul Romulus Guga, opera sa și importanța ei, despre apariția revistei „Vatra” la Tg.-Mureș și modul în care Romulus Guga ca și conducător, o bună parte de timp a acesteia, a reușit prin ea să polarizeze viața culturală a acestui colț de țară, ne-au vorbit doi mari și importanți oameni de cultură mureșeni, care l-au cunoscut direct pe cel sărbătorit, domnii NICOLAE BĂCIUȚ și CORNEL MORAR. Așa am aflat lucruri inedite despre omul Romulus Guga, despre dăruirea, trăirile și frământările sale pentru a ține cultura mureșeană la cel mai înalt nivel într-o vreme care nu era propice pentru libertatea culturii, despre modul cum opera lui dramatică s-a clădit pas cu pas, despre cei care i-au fost aproape, despre marile lui proiecte rămase neterminate și câte altele.

Poeții mureșeni MIRCEA DORIN ISTRATE, RĂZVAN DUCAN și DEMENY PETER au citit din creațiile lor, după care elevii claselor a VII-a, SCRIDON ALEXANDRU, VULC ALEXANDRU, VIDRĂSAN CLARISA, ANGELA TEODORA, și cei de cls. a VIII-a, PETROV DORIAN, OSMAN ELVIRA, CENGHER MIHAI, CODREANU NICOLETA, CEUȘAN DENISA, îndrumați și pregătiți de doamnele prof. de lb română CLAUDIA VĂIDEAN și IULIA CĂPÂLNA, au recitat poezii din opera lui Romulus Guga, într-un inedit program artistic, iar elevii talentați în pictură, îndrumați de doamna prof. de desen EPERJESY NOEMI, au realizat un frumos panou cu desene, avându-l ca model pe Romulus Guga.

Apreciem strădania elevilor, ca și a cadrelor didactice din această școală, pentru a ne oferi un moment de aducere aminte, prin poezie și desen, a celui pe care tânăra generație, școala, literatura română ar trebui să-l țină mereu viu în sufletul și conștiința noastră ca pe o valoare care a dat și dă încă strălucire plaiurilor mureșene.

Lasă un comentariu