GRĂDINA CURTEA ENGLEZEASCĂ DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

Regina Maria este născută în Anglia, pe 29 octombrie 1875. Este nepoata Reginei Victoria, după tată, și a împăratului rus Alexandru al II-lea, după mamă. Tatăl ei, Alfred, duce de Edinburgh, este al doilea fiu al reginei Victoria, iar mama ei este singura fată din familia imperială rusă. Pentru Maria, grădina “Curtea englezească” este o amintire caldă a casei natale.

Cândva, firavele flori ciuboțica-cucului așteptau razele calde ale soarelui, sub pătura frunzelor căzute. În memoriile sale, Regina Maria împărtășea că buchetele delicate de flori au cucerit-o încă din copilărie, când, împreună cu surorile ei, culegeau ciuboțica-cucului la Windsor și Davenport. După ani, când și-a căsătorit una din fete cu regele sârb, Maria a redescoperit frumusețea lor în pădurile din jurul Belgradului. Grădina aceasta, regina a botezat-o și în numele unuia dintre nepoții ei sârbi “Colțul prințului Tomislav”.

În mijlocul grădinei se află o oglindă cruciformă de apă, cu formă tipică a crucii bizantine, din această oglindă ramificându-se mai multe linii de apă. Toate părțile oglinzii de apă sunt egale ca lungime. Acest simbol se folosea în perioada antică, cu cele mai diferite înțelesuri, ca semn al zeului Soarelui, zeului ploii, ca simbol al elementelor din care a fost creată lumea: aer, apă, pământ și foc. În perioada timpurie a creștinismului, această cruce reprezintă simbolul lui Hristos.

Grădina este împrejmuită de un canal de apă care se varsă în bazin. Ghivecele de flori din piatră sunt păstrate în forma lor originală. Grădina este împrejmuită dinspre mare și din partea canalului de apă cu ziduri de piatră. Acolo unde se unesc este construit un bazorelief din piatră al Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe. Aceeași imagine a Fecioarei Maria cu Pruncul se mai află în câteva locuri în parcul Castelului Fântâna de Argint și pe cișmeaua din piatră de la intrarea capelei Stella Maris. Imaginea Fecioarei Maria se mai află deasupra intrării în capelă, într-o statuie din piatră albă de pe zidul vilei Cuibul liniștit, precum și în reproducerea mozaicului bizantin din hramul de pe insula Torcelo și în prezent face parte din expoziția din aceeași vilă.

Pentru că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri a provinciilor românești, ocupate vremelnic de imperiile Habsburgic, Rus și Otoman, este important să amintim importanța și acțiunile determinante ale Reginei Maria care au condus la înfăptuirea Marii Uniri. Regina Maria a îmbrăcat halatul alb, s-a dus printre răniții în luptele războiului din Moldova, îmbărbătându-i, mulțumindu-le pentru curajul și eroismul cu care au luptat împotriva dușmanilor ce ne-au cotropit țara. Măria Sa Regina l-a sfătuit și determinat pe Regele Ferdinand să se alăture Antantei, să intre în Marele Război alături de Franța, Marea Britanie, SUA și Rusia, împotriva Puterilor Centrale. La sfârșitul războiului, Regele Ferdinand a întrebat-o pe Regina Maria cu ce să-i răsplătească, cum să le mulțumească urmașilor Eroilor de la Mărășești, Oituz pentru jertfa lor supremă, foarte mulți plătind cu viață. Regina i-a răspuns: “Cu pământ, împroprietărește-i, cu pământ Sire, pământul strămoșesc este sfânt pentru țăranul român”, pământ pe care l-au apărat dându-și viața, împotriva numeroșilor cotropitori.

Lasă un comentariu