UNIFORME NOI PENTRU MILITARII ROMÂNI

Distribuie pe:

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a prezentat, la Palatul Cercului Militar Național din București, propunerile pentru noile uniforme de oraș ale forțelor terestre și forțelor aeriene.

“Crearea noilor uniforme militare de oraș și de serviciu a avut în vedere toate categoriile de personal militar și va cuprinde întreaga gamă de articole vestimentare militare.

În primele luni ale anului 2019, modelele propuse vor fi pre-zentate în garnizoanele din țară, pentru ca militarii, în activitate sau în rezervă, să își exprime opinia, sub forma unor chestionare de evaluare.

Ulterior acestui demers, se va desfășura testarea operațională a noilor modele, pentru a se putea trece la echiparea Armatei României cu noile uniforme militare de oraș și de serviciu.

Pentru o rezistență mai mare la murdărire, în cazul forțelor terestre există pentru toate gradele și varianta pantalonului sau a fustei de culoare maro închis. Acestea se pot folosi doar în timpul serviciului, nu pe stradă și nu la ceremonii.

În ceea ce privește forțele aeriene, uniforma este pe fond albastru închis cu vipușcă albastru închis pentru soldați și subofițeri și fond albastru închis cu vipușcă bleu pentru ofițeri și generali.

Este prima schimbare stilistică a uniformelor, după anul 1948, renunțându-se astfel la designul de inspirație rusească din ultimele decenii și dorindu-se a se apropia, inclusiv la nivel de comunicare vizuală, de aliatele Armatei Române din cadrul NATO, dar și de o abordare modernă a materialelor și a croielii uniformei, de la pantalon până la chipiu”, precizează MApN.

Achiziția țesăturilor și crearea noilor modele de uniformă s-a  realizat pro bono de către designerul Alexandru Ciucu.

Cu ocazia prezentării noilor modele, acesta a declarat: “Consider onorantă propunerea primită din partea MApN și am realizat întregul proiect pro bono, fără nicio pretenție financiară.

Noul design al uniformelor, adresat momentan doar forțelor terestre și forțelor de aviație, pornește de la tradiția vestimentară a Armatei Române din cele două momente cruciale ale istoriei noastre recente - Războiul de Independență și Marea Unire de la 1918 - și este desăvârșit cu influențe ale uniformelor militare din cele mai importante armate partenere NATO: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Italia și Franta.

Îmi doresc ca militarii Armatei Române să poarte cu mândrie și cu demnitate aceste uniforme pentru că sunt gândite, studiate și create să îi pună în valoare din primul moment în care sunt observate. Sunt, de asemenea, făcute să fie comode, rezistente și practice”.

 

 

Lasă un comentariu