NU VOR FI INTRODUSE TAXE PE CENTRALELE TERMICE!

Distribuie pe:

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susține că nu are competențe pentru a introduce o taxă pentru centralele termice individuale de apartament, așa cum lăsase să se înțeleagă unul dintre reprezentanții săi, în cadrul unor dezbateri la Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

“Ca urmare a declarațiilor făcute de domnul director general Viorel Alicuș în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, facem următoarele precizări: În ANRE, deciziile cu privire la cadrul de reglementare stabilit prin programul multianual de emitere a reglementărilor sunt de competența Comitetului de reglementare, cu respectarea prevederilor privind transparența decizională.

În conformitate cu legea de organizare și funcționare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE nu are drept de inițiativă în privința emiterii sau modificării legislației primare în domeniu și nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe și impozite.

În acest moment, ANRE nu a făcut și nu are în vedere o astfel de propunere, care excede competențelor sale de reglementare”, clarifică ANRE într-un comunicat de presă.

Viorel Alicuș, director general în cadrul ANRE, a afirmat că taxarea proprietarilor care și-au instalat o centrală termică individuală de apartament ar fi oportună, deoarece centralele poluează prin emisiile de dioxid de carbon: “Ne vom trezi că, deși am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, rezultatul este creșterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în directivele europene pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale”.

Declarația acestuia a fost făcută în cadrul unor dezbateri despre legea prin care autoritățile vor să interzică debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire, după ce președintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare.

Președintele a cerut reexaminarea legii, deoarece aceasta redefinește conceptul de “condominiu” ca reprezentând un “sistem de încălzire având la bază o singură soluție tehnică de încălzire”, iar o astfel de formulare restrânge dreptul consumatorilor de a-și alege produsele și serviciile în acord cu propria voință și nevoile acestora. În plus, actul normativ conduce la ideea instituirii unei interdicții indirecte a debranșării de la sistemul centralizat pentru utilizatorii din condominii, nesocotind regulile comerțului liber și economiei de piață, prin instituirea unui monopol al sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică.

Lasă un comentariu