ISTORIA, VĂZUTĂ DE LA UNIVERSITATEA SORBONA: ROMÂNIA S-A NĂSCUT ACUM UN SECOL (?!), DINTR-UN REGAT FRUSTRAT, ASPIRÂND LA MAI MULTE TERITORII...

Distribuie pe:

Sub titlul “Istorie: România s-a născut acum un secol”, săptămânalul francez “Le Point”

a publicat, chiar în ziua de 1 Decembrie, un interviu cu istoricul Isabelle Davion, doctor în istorie contemporană, cercetătoare, profesoară la Universitatea Sorbona din Paris.

Solicitată să comenteze semnificația zilei de 1 Decembrie 1918, aceasta a spus că “este vorba de proclamarea de către regele Ferdinand a României Mari, care înlocuia Vechiul Regat, creat în 1878 prin unirea Țării Românești cu Moldova. Acest prim regat, care se eliberase de sub Imperiul Otoman, era un regat frustrat (subl.ns.), aspirând la mai multe teritorii. În 1918, această Românie s-a dublat ca mărime și populație și este considerată ca fondatoare a actualei țări, a cărei sărbătoare națională este marcată la 1 Decembrie”. Întrebată care sunt noile teritorii pe care România le-a alipit/încorporat/atașat (“agréger”, în fr., în original), istoricul a enumerat: “Basarabia, obținută de la Rusia în plină revoluție bolșevică. Bucovina, după cel în 28 noiembrie 1918, Consiliul general al acestei regiuni a votat desprinderea de Austria. Banatul, vechi teritoriu maghiar, care va fi împărțit, în februarie 1919, între România și Iugoslavia, un nou stat creat în aceeași zi, 1 Decembrie 1918, astfel încât aceste două țări apropiate Franței să se descurce mai bine - dar România va regreta întotdeauna faptul că nu a obținut întregul Banat. În fine, Transilvania, smulsă (subl. ns.) de la Ungaria (...).”

În ce privește argumentele României privind aceste regiuni, Davion consideră că ele sunt “argumente istorice și etnice”, care “se pot întoarce împotriva României pentru că Basarabia fusese rusificată, la nivelul elitelor, în timp ce Transilvania fusese maghiarizată. Însă România a practicat politica faptului împlinit, ocupând, în noiembrie 1918, cele două teritorii”.

Printre francezii care se bucură de mare popularitate în România, Davion îl amintește pe geograful și pedagogul Emmanuel de Martonne (1873-1955), cunoscut pentru contribuția sa la trasarea granițelor României Mari și la studierea riguroasă a geografiei țării noastre. “Martonne subminează într-o oarecare măsură neutralitatea figurii expertului. În România este considerat drept unul dintre părinții națiunii. În 1973, centenarul nașterii sale a fost sărbătorit cu mare pompă de regimul Ceaușescu”, conchide experta de la Sorbona. (sursa - amp.lepoint.fr).

Lasă un comentariu