SCHIMONOSEALA POLITICĂ ROMÂNEASCĂ ÎN CONTEXTUL SPIRITUAL AL PIRAMIDEI LUI MASLOW

Distribuie pe:

De facto, s-a dat startul campaniei pentru alegerile în Parlamentul European care, după primele informații, vor avea loc la noi, în ziua de 26 mai a.c.

În acest context, formațiunile politice își pregătesc cu minuțiozitate arsenalul informațional, care va fi aruncat în spațiul public prin intermediul comunicatorilor mai mult sau mai puțin abili și profesioniști, făcând astfel încălzirea pentru viitoarele scrutinuri electorale naționale din toamna aceasta și din anul viitor.

Se știe că în cadrul relațiilor publice, unele din formele comunicării, comunicarea orală și non-verbală constituie mijloacele prin care comunicatorii reușesc să penetreze conștiința civică a cetățeanului-alegător, cu scopul de a-i forma convingeri și reprezentări, spre a-l determina să voteze și nu să aleagă.

În schimb, istoria contemporană confirmă faptul că, până acum, în spațiul public au apărut deseori comunicatori nervoși și mincinoși pe de o parte, iar pe de altă parte, aceștia etalează o retorică schimonosită și obedientă de natură să producă o pulsiune agresivă a omului, o dușmănie a unuia față de ceilalți și a tuturor împotriva unuia singur.

Schimonosirea, dacă mai este și politică, este și mai periculoasă, întrucât conduce inevitabil la dezumanizare și la apariția spontană a unor instincte ce aparțin, totuși, ființei umane, dar odată apărute, se transformă și sunt alimentate apoi de ideologii care promovează spiritul libertin necontrolat, anarhic și virulent.

Pe de altă parte, în rândurile unor formațiuni politice sunt prezenți oportuniști, analfabeți funcționali, manipulatori, interlopi, infractori, cu decizii în portofoliu, și alte specii umane, de ambele sexe, a căror mentalitate și viziune nu pot să pună în valoare decât obiective difuze, fără utilitate publică, aberații economice și politice, toate acestea realizându-se pe căi pretoriene și nicidecum respectând legea și puterile legitime ale statului.

De cele mai multe ori, aleșii noștri, indiferent la ce nivel de reprezentare se află, foarte rar, sau unii chiar deloc, se reîntorc la alegătorii lor originari, devin aroganți, atotștiutori, se îndepărtează chiar și de propriul lor EU, uitând de acea sintagmă, cu o mare încărcătură morală, potrivit căreia, numai scara-i absolută, funcția este relativă. Această aserțiune este de fapt chintesența puterii bazată pe onoare.

Mai mult, vedem deseori parlamentari, naționali și europeni deopotrivă, care se îneacă cu propriile lor cuvinte din cauza supliciului condensației cognitive la care se supun fără voia lor întrucât, deseori, i-am văzut că nu știu nici ce se discută în forumul din care fac parte și nici măcar ce votează, nemaivorbind de tehnici legislative.

La câtă știință de carte au unii dintre aleșii noștri și cu ce coeficient de inteligență emoțională sunt dotați, sunt convins că unii din ei (sau ele), ar prefera să-și petreacă concediul la Piramida lui Maslow, la concurență cu Piramida lui Keops, de care unii s-au plictisit vizitând-o, iar pe de altă parte, de prima nici n-au auzit și suscită interes turistic din această cauză.

La banii și inteligența lor ar putea s-o viziteze oricând. Cei cu bani și cu spirit investițional eficient și eficace au posibilitatea, dacă doresc, s-o și cumpere. Pentru a fi ușor de identificat, Piramida lui Maslow se găsește edificată în locul numit A THEORY OF HUMAN MOTIVATION, a fost finalizată în anul 1943 și are 5 niveluri, spre deosebire de Piramida lui Kheops, care nu are niveluri, ci, eventual, nivele. Cred că această deosebire semantică este cauzată de faptul că Piramida lui Maslow nu are lift. Dacă locul unde este amplasată nu-l puteți identifica la prima vedere, nu mă îndoiesc, că se va face apel la GPS-urile performante din dotare.

Ce este mai important și demn de subliniat ar fi faptul că, ducându-mi ideea pe aceeași linie de gândire, omul, odată ajuns în interiorul piramidei spirituale de care am făcut vorbire, adică cea a lui Maslow, în ascensiunea lui spre un nivel superior, nu poate fi blocat de nimeni, ci numai de propriile lui limite. Ajungând în vârful acesteia, este desăvârșită dezvoltarea sa personală, devenind omul capabil și apt să se pună în slujba cetății.

Acesta ar fi locul spiritual de unde ar trebui recrutați aleșii neamului, unde s-ar putea identifica izvorul real al tuturor programelor politice, având la bază nevoile reale ale cetățeanului-alegător. La baza nivelurilor Piramidei lui Maslow trebuie clădite edificii în care formațiunile politice să-și amplaseze priceperea, inteligența, onestitatea, integritatea și celelalte resurse umane, care să fie în congruență cu trebuințele materiale și spirituale ale alegătorului român.

Închei, prin a aminti factorilor decizionali actuali, ceea ce Goethe spunea acum aproape 300 de ani, și anume: “CE NU ESTE ÎNCEPUT AZI, NU VA FI NICIODATĂ TERMINAT MÂINE”.

 

Lasă un comentariu