PÂNĂ LA 15 MAI, PRODUCĂTORII DE USTUROI POT CERE AJUTOR FINANCIAR!

Distribuie pe:

În ședința de miercuri, 27 februarie 2019, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, care se va desfășura pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019- 2021. Bugetul aprobat pentru acest an este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei).

Astfel, producătorii agricoli care aleg să investească în cultura usturoiului beneficiază, timp de trei ani, de ajutoare de minimis în valoare de 4.500 de lei pe hectar (1.000 de euro pe hectar), dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții.

“Prin actul normativ, se stabilesc potențialii beneficiari, condițiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului de minimis, valoarea anuală totală a acestuia, precum și modalitățile de verificare și control.

Cererile se depun la direcțiile pentru agricultură județene, până la data de 15 mai, inclusiv, de către următorii beneficiari: producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008; producători agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp; să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistrați în evidențele registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere și să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal, factura, fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la direcțiile agricole județene până la data de 29 noiembrie, inclusiv”, precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, inițiatorul proiectului de hotărâre.

Lasă un comentariu