CALENDAR APICOL 2019 - MARTIE

Distribuie pe:

Primăvara din acest an se caracterizează printr-o vreme secetoasă, în curs de încălzire și foarte schimbătoare. Oricum, ziua este în creștere, iar în a treia decadă apar primele flori de la plante polenifere: alunul, ghioceii, brândușele, viorelele, cornul, aninul, urzicuța, salcia căprească, eveniment ce contribuie la stimularea familiilor de albine în creșterea puietului. Se poate aprecia o familie bună de albine cu 7-8 intervale ocupate cu albine, o familie de putere medie cu 5-6 intervale, iar o familie cu putere mică cu 3-4 spații ocupate cu albine.

În luna martie, apicultorii amatori și profesioniști trebuie să supravegheze și să stimuleze zborul de curățire al albinelor ieșite din iarnă. Dacă zborurile de curățire sunt intense și energice, înseamnă că familia este puternică și sănătoasă, cu o dezvoltare și activitate normală. Albinele care vin cu polen la urdiniș arată că în cuib există puiet.

Revizia sumară de primăvară se va face numai în zilele călduroase, cu temperaturi peste 13 grade C, când se verifică starea generală a familiei și prezența mătcii. Cu această ocazie se curăță fundul de stup, se unesc familiile de albine slabe, se completează rezervele de hrană și, acolo unde este necesar, se strâmtează cuibul pentru păstrarea căldurii.

Revizia de fond sau controlul mai amănunțit se poate face numai când temperatura exterioară ajunge la peste 20 de grade C, fără să bată vântul. Acum se apreciază cantitatea de puiet, hrana, prezența mătcii, se curăță bine fundul stupului și se strânge cuibul la ramele cu hrană și puiet acoperite cu albine. Atenție, stupul cu familia de albine nu trebuie să rămână descoperit mai mult de 10 minute.

Completarea proviziilor cu hrană se poate face cu rame de miere de la rezervă, sau cu turte proteice procurate de la magazinele Apicola. Pentru obținerea primei serii de albine culegătoare la culesul de primăvară: rapiță, salcâm, când timpul se încălzește se poate administra sirop de zahăr, cu ceai de salvie, mentă, sunătoare, eventual sirop de ceapă, administrat la început în porții de 0,15 - 0,25 litri pe familie, iar pe măsură ce timpul se încălzește se poate ajunge la porții de 0,3 - 0,5 litri/ familie la interval de 5-7 zile. Pentru combaterea nosemozei, siropul poate fi completat cu Protofil - o lingură la 1 litru de sirop.

Un aspect important, neglijat de unii apicultori amatori, este legat de asigurarea apei la adăpător în care să se administreze 5 grame sare/ litru de apă.

Dacă este necesar, se vor aplica tratamente împotriva varoozei, iar dacă apar mortalități și stări anormale, obligatoriu se vor recolta probe care se trimit la laboratorul DSVSA, pentru analize. Tot în această perioadă se vor lua măsuri pentru preîntâmpinarea furtișagului, iar stupii se vor așeza cu fața spre soare, pentru asigurarea căldurii soarelui încă de dimineață spre stimularea culesului și creșterea puietului.

Lasă un comentariu