DEPRESIA, ASOCIATĂ CU RISCUL DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Departamentul de Neurologie al Universității din Miami, citați de descopera.ro, au constatat că depresia crește riscul de accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de AVC.

“Studiul nostru a durat 14 ani și a fost realizat pe 1.000 de persoane care locuiesc în New York City, cu vârsta de 70 de ani, care nu au suferit un AVC înainte de începerea cercetării.

La început, li s-a dat să completeze un formular în care au răspuns la o serie de întrebări legate de depresie și li s-a întocmit un punctaj între 0 și 60, tot ce era peste 16 fiind considerat scor ridicat de depresie.

Participanții au fost urmăriți timp de 14 ani, iar în această perioadă aproximativ 100 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral. Din studiu, rezultă că 75% dintre cei care au avut un scor ridicat la testul privind depresia au avut riscuri mai mari să sufere un accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip de AVC. Cifrele arată că aproximativ 11% dintre participanții cu scoruri mari pentru depresie au avut un accident vascular cerebral, comparativ cu doar 7% din cei cu punctaje scăzute.

Cu toate acestea, studiul relevă doar o asociere și nu poate dovedi că depresia provoacă accidentele vasculare cerebrale. Dar dacă rezultatele sunt confirmate, detectarea precoce și tratarea depresiei ar putea salva vieți. Studii realizate anterior au arătat că stresul reprezintă un factor de risc pentru AVC. În continuare, vor fi necesare studii care să ne arate modul în care simptomele depresiei pot afecta sistemul cardiovascular și astfel să crească riscul de accident vascular cerebral”, afirmă oamenii de știință americani.

***

Pentru depistarea unui accident vascular cerebral, ei ne recomandă metoda FAST, care înseamnă recunoașterea a patru simptome, și anume:

F (face - față) - rugați pacientul să zâmbească și observați dacă fața nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte;

A (arms - brațe) - rugați pacientul să își ridice ambele brațe și observați dacă unul dintre ele rămâne mai jos;

S (speech - vorbire) - rugați pacientul să rostească o propoziție scurtă și observați dacă are dificultăți în vorbire sau nu își găsește cuvintele;

T (time - timp) - nu pierdeți timpul, sunați la numărul de urgență, pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potențial mortal și leziunile permanente asupra creierului.

 

Lasă un comentariu