BENEFICIILE PENTRU SĂNĂTATE ALE USTUROIULUI VERDE

Distribuie pe:

Încă din antichitate, usturoiul, în general, și usturoiul verde, în special, a fost considerat unul dintre cele mai eficiente alimente în menținerea sănătății organismului, având efecte benefice asupra creșterii poftei de mâncare, a reducerii tensiunii arteriale, a prevenirii virozelor respiratorii și a gripei, precum și a reducerii riscului de apariție a bolilor de inimă.

Pentru ca organismul să beneficieze din plin de efectele sale terapeutice, usturoiul verde trebuie consumat în stare proaspătă sau adăugat în preparate, la sfârșit, fără a-l fierbe sau a-l trata termic în alt mod.

Recent, mai multe studii au demonstrat faptul că o dietă bogată în usturoi verde scade tensiunea arterială, subțiază sângele și scade nivelul colesterolului rău, crescând nivelul colesterolului bun.

Toate aceste beneficii se datorează conținutului bogat de sulf, care are rolul de a relaxa vasele sanguine și de a îmbunătăți circulația sângelui. Mai mult, usturoiul verde luptă împotriva formării cheagurilor de sânge care obstrucționează arterele. În plus, specialiștii confirmă că antioxidanții din usturoiul verde neutralizează agenții responsabili de distrugerea arterelor, având și capacitatea de a preveni formarea plăcilor de aterom.

Totodată, usturoiul verde ajută la detoxifierea organismului, prin fitohormonii pe care îi conține, care sunt substanțe cu structură chimică similară hormonilor. Aceștia acționează asupra receptorilor din țesuturi și din glande, ajutând în acest fel la curățarea organismului.

De asemenea, usturoiul verde previne afecțiunile respiratorii, prin substanța denumită alicină, un antibiotic natural cu spectru larg, dar și a altor substanțe cu rol antiviral, antiinflamator și antifungic. Prin urmare, un consum susținut de usturoi verde are efecte de prevenire a afecțiunilor respiratorii, răcelii sau gripei, reducând semnificativ timpul de vindecare, dar ajută și la ameliorarea durerilor de cap.

Cea mai importantă calitate a usturoiului verde a fost descoperită recent de oamenii de știință francezi, aceștia susținând că este eficient și în combaterea apariției cancerului. Ei au demonstrat că salata din frunzele verzi ale usturoiului combate în mod eficient apariția diverselor forme de cancer.

Prin absorbția siliciului din usturoiul verde, se favorizează fabricarea de globule albe anticanceroase, apte să producă interferon, inamicul principal al celulelor canceroase.

Astfel, o cură cu usturoi verde, consumat seara, timp de câteva săptămâni, previne apariția cancerului. Mai exact, un consum zilnic de 15 - 20 g de usturoi verde poate reduce riscul de apariție a cancerului cu 20%, iar consumul a 30 - 40 g usturoi verde pe zi scade riscul de cancer la sân cu peste 35%-40%, conform www.doctorulzilei.ro.

Lasă un comentariu