INSTALAREA UNUI NOU PREOT DE SĂRBĂTOAREA FLORIILOR, LA PAROHIA ORTODOXĂ LUNCA, PROTOPOPIATUL REGHIN

Distribuie pe:

Duminică, 21 aprilie 2019, cu prilejul sfintei sărbători a Intrării Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim sau a Floriilor, a fost o adevărată sărbătoare pentru Parohia ortodoxă Lunca, protopopiatul Reghin. În această sfântă și binecuvântată zi, când creștinii ortodocși au cinstit cu pioșenie acest măreț și sfânt praznic împărătesc, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Lunca, de către preoții: Ioan Cocolaș și Ioan Emanuel Mera, fostul și viitorul preot al parohiei Lunca. În cuvântul de învățătură, Părintele Ioan Cocolaș a vorbit credincioșilor despre măreția acestei sfinte sărbători, a acestui mare praznic împărătesc, despre minunile Mântuitorului, în special minunea Învierii Sale din morți, despre săptămâna patimilor, prin toate acestea sădind în sufletele credincioșilor credința cea dreaptă și învățătura cea bună și folositoare, aducând bucurie sufletească și înălțare duhovnicească. După Sfânta Liturghie, preoții au binecuvântat și sfințit ramurile, care se numesc în popor mărțișoare, care au fost apoi împărțite credincioșilor, ele prefigurând ramurile de finic cu care credincioșii L-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos la intrarea Sa triumfală în Ierusalim.

După terminarea slujbei a avut loc instalarea noului preot pentru Parohia ortodoxă Lunca. Ceremonia de instalare a fost oficiată de Preacucernicul Părinte Valentin Vârva, protopopul Reghinului. Sfinția sa l-a instalat ca preot paroh al Parohiei Lunca pe tânărul Mera Ioan Emanuel, care va fi succesorul misiunii pastorale a Preotului Ioan Cocolaș, care s-a pensionat. La ceremonia de instalare a noului preot au mai fost prezenți și alți preoți din comuna Lunca, precum și din municipiul Reghin.

De asemenea, a luat parte și doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, omul iubitor de frumos, de cultură, tradiție, spiritualitate românească, care, iată, cu prilejul acestei sfinte sărbători, a împărtășit bucuria sfântă a praznicului cu comunitatea parohiei Lunca. Au fost prezente și oficialități ale comunei Lunca, în frunte cu Teodor Vultur, primarul comunei.

Preotul Ioan Emanuel Mera a activat ca profesor de religie în cadrul Liceului Tehnologic “Ioan Bojor” din Reghin din septembrie 2015 până în prezent. La data de 17 martie a fost hirotonit preot în Catedrala Mică din Târgu-Mureș, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei.

Noul preot al parohiei Lunca este reghinean, dar are obârșii ale înaintașilor săi în satul Lunca. Așadar, întreaga parohie Lunca l-a întâmpinat cu bucurie ca pe un ales “fiu al satului”. Ioan Emanuel Mera a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Alba-Iulia în anul 2005, în luna iunie a anului 2009 devine licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă, iar din februarie 2012 este și absolvent al studiilor universitare de Master în Teologie Comparată, tot la Alba Iulia.

Pregătirea universitară a fost încununată în luna iunie a anului 2016, când preotul Mera Ioan Emanuel a obținut titlul de licențiat în Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Astfel, Duminica Floriilor a adus pentru comunitatea parohiei Lunca un nou păstor sufletesc, un preot tânăr, harnic și râvnitor. A fost o adevărată sărbătoare de suflet, un eveniment marcat de o profundă încărcătură emoțională. Îi dorim noului preot mult succes în activitatea pastoral-misionară și să-i dăruiască bunul Dumnezeu preoție rodnică, vie și lucrătoare.

 

Lasă un comentariu