BOLILE TRANSMISIBILE, ÎN VIZORUL DSP MUREȘ

Distribuie pe:

Printre Programele Naționale de Sănătate derulate, anul trecut, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș s-a numărat și cel de supraveghere și control privind bolile transmisibile prioritare, având ca obiectiv implementarea măsurilor de limitare a răspândirii acestora.

În ce privește gripa, în 2018 au fost raportate 227.529 de cazuri de boli transmisibile (BT), din care 1.526 au intrat în supraveghere, potrivit datelor furnizate de DSP.

S-au înregistrat 162.168 de cazuri de IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare), repartiția cazurilor fiind aproape egală în mediul urban și în cel rural, aproape 43.000 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii inferioare, precum și peste 15.700 de cazuri de pneumonii virale.

Au fost raportate 17 decese, din care 9 cazuri cu virus gripal tip A, 2 cazuri cu virus gripal tip B, 4 cazuri cu rezultat negativ și 2 cazuri fără probe recoltate.

În cursul primului trimestru al anului trecut au apărut, într-un focar familial și sporadic, 8 cazuri de rujeolă, investigate și confirmate cu laboratorul, din care 3 în mediul urban și 5 în mediul rural.

Tot sporadic și în focare, în comunități de risc, au apărut și au fost confirmate serologic 1.245 de cazuri de hepatită virală A, toate cu evoluție clinică favorabilă.

În ce privește bolile cu transmitere prin alimente și/sau factori de mediu, s-au înregistrat cazuri de salmoneloză (42 cazuri sporadice), boală diareică acută (peste 1.000 de cazuri), enterite prin Rotavirus (29 de cazuri sporadice), leptospiroză (internate și confirmate 2 cazuri), botulism (internate și confirmate 2 cazuri), listerioză (3 cazuri). Alte boli din această categorie, transmise pe cale aeriană, au constat în: infecții pneumococice - meningite (4 cazuri), meningite virale (10 cazuri cu evoluție clinică favorabilă), scarlatină (54 de cazuri), varicelă (1.071 de cazuri).

La capitolul zoonoze, din cele 11 cazuri raportate și investigate, 6 au fost confirmate.

Maladiile transmise pe cale sexuală au constat în 25 de cazuri de sifilis (12 bărbați și 13 femei).

Nu în ultimul rând, au fost supravegheate infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), rezistenței microbiene și utilizarea antibioticelor. Au fost raportate 613 cazuri (septicemii, pneumonii nosocomiale, infecții urinare de origine nosocomială, infecții apărute în urma utilizării dispozitivelor medicale, infecții de situs chirurgical).

 

Lasă un comentariu