“ALEGEREA DECISIVĂ” - MEDALIE DE BRONZ LA “INFOMATRIX”

Distribuie pe:

Încă un rezultat de excepție a fost înregistrat de o echipă de elevi ai Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureș, în colaborare cu elevi ai unor licee din municipiu, sub coordonarea dnei prof. Mailat Ildiko, la Concursul internațional de proiecte informatice “Infomatrix”, organizat la București, la sfârșitul lunii aprilie.

Scurtmetrajul premiat (la categoria Short Movie) se numește The Decisive Choice (Alegerea decisivă - n.n.) și vizează tema combaterii discriminării.

Povestea - ne relatează autorul regiei, Raul Iuga - surprinde alegerea pe care un regizor trebuie să o facă pentru a distribui și ultimul rol neocupat din filmul său istoric. Dintre cele două candidate prezente la preselecție, regizorul o alege pe actrița de culoare, deoarece interpretează cel mai bine rolul, în ciuda faptului că o parte din juriu nu a fost de acord cu alegerea făcută, suprimând astfel orice urmă de discriminare. “Mesajul filmului este că talentul nu cunoaște etnie, apartenență religioasă, vârstă, respectiv culoare, fiind cel care contează cu adevărat, fie și în cazul unui actor amator”, subliniază tânărul regizor târgumureșean.

Alături de Raul Iuga, din echipă au mai făcut parte elevii: Hoza Eva (reprezentant al echipei și cameraman), Petrișor Crina (reprezentant al echipei și actor), Zogorean Alicia (scenarist), Popa Ioana (translator), Techereș Alexandra (actor), Balázs Krisztina-Andrea (actor), Petru Nistor (actor), Daroczi Loredana (actor), Benjamin Forrer (actor) și Szakács Barna (actor).

Impresii ale participantelor la etapa internațională: “Participarea la concursul «Infomatrix» a fost o experiență frumoasă, am avut marele avantaj de a cunoaște persoane experimentate în domeniul cinematografiei. A fost o cale de a-mi deschide noi orizonturi și de a mă face dornică de a participa și în anii următori”. (Petrișor Crina-Iulia - clasa a XI-a)

“Fiind un concurs internațional, am putut relaționa cu elevi din alte țări (SUA, Mexic, China, Irak, Turcia, Ucraina etc.), venind astfel în contact cu alte culturi. Mi-am îmbogățit cunoștințele în ceea ce privește realizarea unui scurt metraj, prin atelierele la care am participat. A fost o experiență superbă pe care aș vrea să o repet”. (Hoza Eva - clasa a IX-a)

Lasă un comentariu